30-04-07

Gaston Martenspad in Zulte (30-04-2007)

Vandaag een verlofdagje en we hebben terug een wandeling gekozen uit het boekje 'Wandelen langs de Leie' van Julien Van Remoortere. Deze keer werd het wandeling 9 (Gaston Martenspad, 7 km, bewegwijzerd) in Zulte. Gaston Martens was een bekende toneelschrijver en de auteur van oa. het voor de televisie bewerkte 'De Paradijsvogels'. De wandeling start op het Gaston Martensplein en gaat langs de drukke baan Kortrijk-Gent voorbij het geboortehuis van de toneelschrijver. We verlaten al snel deze weg en gaan richting de Leiemeersen. Vervolgens passeren we ook nog de villa 'Vogelenzang' waar Gaston Martens gewoond heeft. Dan gaat het verder via woonwijken en naar het landelijke zulte maar snel keren we terug naar de woonwijken. Na een laatste maal de drukke baan Kortrijk-Gent overgestoken te hebben, volgde het mooiste stuk van het parcours. Hier wandelden we langs een oude Leie-arm en verder langs de rechtgetrokken Leie. We verlaten de Leie via de Limnanderstraat en staan snel terug aan de kerk op het Gaston Martensplein. Ik vond dit niet erg een mooie route. Veel te veel in de bebouwde kom en veel te weinig langs de Leie. Ze krijgt een 6,5/10.

 

22-04-07

Wandelen langs de Leie in Sint-Martens-Latem (22-04-07)

Terug schitterend weer op deze zondag en deze keer werd het nog eens een wandeling van de website Arco, nl. wandelen langs de Leie in Sint-Martens-Latem (7 km, niet bewegwijzerd). Deze is ondertussen al van de website verwijderd maar via volgende link (http://www.promenadesbacob.be/kaartpdf/WAND10b_nl.pdf) kun je de routebeschrijving en het kaartje uitprinten. De wandeling is trouwens ook terug te vinden in het boek 'Wandelen door de mooiste landschappen in België' (Lannoo). De wandeling loopt grotendeels samen met de GR128 en de variante van de GR128.

We startten aan de mooie, witte Sint-Martinuskerk en komen al snel aan de Leie. Maar villa's belemmeren algauw het uitzicht. Na een scherpe bocht gaat het via een graspad terug naar de Leie die we een kort eindje volgen. Daarna gaat het via villawijken naar het veer van Baarle. Hier volgt een mooi, langs stuk langs de Leie met links de Leiemeersen en aan de overkant de tuinen van de villa's. Door het mooie weer is het ook heel druk op de Leie. Huurbootjes, kano's, luxueze boten, alles passeert de revue. Uiteindelijk trekken we de Leiemeersen in en komen we terug in de villawijken. En je mag zeker zijn dat het VILLA's zijn. Na de villawijken trekken we via de mooie en rustige berkenbosdreef (je wandelt wel langs beuken ;-)) terug naar de Sint-Martinuskerk. Daar zitten alle terrassen vol en dus hebben we als afsluiter ons nog even aan de Leie gezet om te genieten van de zon en de voorbijvarende boten. Deze wandeling is een aanrader: heel afwisselend en een groot deel onverhard. Ze krijgt van mij een 8,5/10. Foto's: http://www.slide.com/r/rxdUdV8N6D9DBeADq948RheqN_uh1dUG

20-04-07

overzichtskaart wandelingen

Via volgende link komt U op een overzichtskaart van mijn wandelingen in Vlaanderen en België terecht: http://maps.google.nl/maps/ms?ie=UTF8&msa=0&msid=...

Voorlopig zijn het er nog niet veel in 2007 maar hopelijk is het kaartje goed gevuld tegen het einde van het jaar.

17:47 Gepost door Ambigirl in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: kaart, wandelingen |  Facebook |

15-04-07

Een grafelijke tocht door het kasteelbos van Wijnendale te Torhout (15-04-07)

Op deze 'zomerdag' hebben we route 4 (Wijnendalebos Torhout, 6.5 km, niet bewegwijzerd) gewandeld uit de map 'De 75ste mooiste fiets- en wandelroutes van België' (Lannoo). Vertrekkend vanaf de ingang van het Wijnendalekasteel wandelden we langs de buitenste slotgracht en passeerden we de kapel van O.L.V van Wijnendale waar volgends de legende Maria van Bourgondië in 1482 een dodelijke val maakte van haar paard. Even verder duikt een ijskelder op en kregen we een mooi zicht op het Wijnendalekasteel. Na ongeveer een kilometer ging het het bos in langs de hoofddreef. Het was hier heel erg rustig ondanks het mooie weer. Gedurende de eerste 1,7 km liepen we samen met de GR130 (van Maldegem tot Stavele). Na een infobord verlieten we de GR130 en ging het richting het bosreservaat. Af en toe kwamen we infoborden tegen over de fauna en flora in het bos. Daarna ging het langs de zuidelijke en oostelijke rand van het bos verder richting de Planterijdreef. Deze dreef is geflankeerd door hoge, scheefgegroeide canadapopulieren en is prachtig om in te wandelen en vormt dan ook een mooie afsluiter van deze wandeling. Deze wandeling krijgt van mij een 8/10. Rustig en afwisselend. Het lukt me niet op de slideshow te tonen maar als je klikt op 'view all images', kun je de foto's bekijken.

 

09-04-07

Duinbossen in De Haan (09-04-07)

Ook op paasmaandag was het schitterend weer en dus trokken we naar de kust en meer specifiek naar De Haan. Ik had ooit een wandeling afgeprint van de website van Arco in de Duinbossen van De Haan (4,5 km; niet bewegwijzerd). Deze vind ik nu niet meer terug op de Arco-website maar de wandeling kun je ook terugvinden in het boek 'Wandelen door de mooiste landschappen in België' (ISBN 90 209 4229 8). Na toch wat zoeken via Google, kun je via volgende URL de wandeling zelf doen: http://www.promenadesbacob.be/kaartpdf/WAND02_nl.pdf. Ik had grote verwachtingen. Het aanbevolen startpunt is de tramhalte 'Sun Parks' op de N34 maar ik vertrek vanuit De Haan en zo komt er nog een extra 3,8 km bij zodat ik uiteindelijk op 8,3 km kom. De eerste kilometers loop ik dus langs het strand richting Wenduine. Er is heel veel volk (zonnekloppers, wandelaars, ruiters, ...) op deze vrije dag en iedereen wil van het mooie weer genieten en wie heeft hen ongelijk. Na een 3-tal kilometer verlaat ik het strand aan de chalet 'Cabanne Westhinder' en kom aan de drukke kustweg die ik kort volg. Daarna volgt een prachtig deel door de Duinbossen. Deze duinen werden beplant met loof- en naaldhout om te verhinderen dat het zand verder de vruchtbare polders inwaait. De route loopt hier volledig samen met de GR5-noord. Na dit aangename stukje gaat het terug richting strand en keer ik terug naar De Haan. Deze wandeling voldeed zeker aan mijn verwachtingen en krijgt van mij een 9/10. Het stuk langs het strand is lekker uitwaaien en dan in de Duinbossen heerlijk genieten van de rust. Een aanrader!

 

21:32 Gepost door Ambigirl in Buswandeltochten Pasar | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duinbossen, de haan, wandelen |  Facebook |

Vlasserspad in Bissegem (08-04-07)

Pasen en mooi weer, ideaal dus om te gaan wandelen! Deze keer werd het wandeling 4 (Vlasserspad in Bissegem; 5 km; niet bewegwijzerd) uit het boekje 'Wandelen langs de Leie' van Julien van Remoortere. We vertrokken aan de dorpskerk van Bissegem en bereikten snel de Leie waar het eerst richting de monding van de Neerbeek ging. Hier kwamen we een bordje tegen van de Neerbeekwandelroute (6 km) die ingehuldigd is in oktober 2006. We liepen grotendeels dezelfde route in tegengestelde richting. We keerden op onze stappen terug en volgden het jaagpad onder de bruggen door van Bissegem-Marke en de ring rond Kortrijk. Door het mooie weer waren er heel veel fietsers op weg. Na ongeveer een kilometer verlieten we het jaagpad via een karrespoor en deden nog een lus tussen akkers en weiden vooraleer naar de Leie terug te keren. Jammer genoeg liep het laatste stuk van deze lus vlak naast de ring rond Kortrijk wat niet zo bevorderlijk was voor onze oren en neus. Gelukkig was dit maar van korte duur en konden we nog even genieten van een voorbijvarende boot op de Leie. Daarna ging het terug naar de startplaats door de hoofdstraat van Bissegem. Deze route krijgt van mij een 7/10. Vooral het stuk langs de Leie  en door landelijk Bissegem was mooi. Het eerste deel en laatste deel door Bissegem zelf vond ik wat minder.

 

01-04-07

Kerkwegelpad te Beveren-Leie (01-04-07)

Vandaag heb ik wandeling 7 (Kerkwegelpad in Beveren-Leie; 5 km) gekozen uit het boekje 'Wandelen langs de Leie' van Julien van Remoortere (Lannoo). De wandeling start aan het kerkplein met de Sint-Jan-de-Doperkerk en gaat vooral langs woonwijken richting de Leie. Op een bepaald punt zou ik via de Pontstraat naar de trekweg van de Leie moeten kunnen maar mijn boekje is nogal verouderd (1996) en ipv. dat de weg doorloopt staat er nu een nieuwbouwvilla en een duidelijk bordje met privaat domein. Niemand thuis maar de buren konden mij vertellen dat het een 'ambetant' persoon was die de weg gewoon als eigendom ziet en geen toegang wil verlenen. De gemeente weet ervan maar voorlopig kan ik niet door. Dus keer ik op mijn stappen terug en maak een eigen variante en ga via de Sint-Jansstraat naar de Leie en volg dan de trekweg rechts tot de toegang naar het natuurreservaat 'De Zavelput'. Na mijn rondje doorheen het natuurreservaat gaat het via de oude kerkweg (slechts een klein deel is nog authentiek) door nieuwbouwwijken terug naar het startpunt. Wandeling krijgt van mij maar een 6/10. Veel te veel door de bebouwde kom en bewegwijzering ontbreekt regelmatig. Het stukje langs de Leie en door het natuurreservaat was wel een mooi deel.