29-05-07

Tabakspad (deel 2) in Wervik (28-05-2007)

Pinksterenmaandag en het weer is beter dan verwacht, tijd dus om mijn wandeling van zaterdag in Wervik opnieuw te doen. Deze wandeling komt terug uit het gidsje 'Wandelen langs de Leie' (nr. 2, 9 km, niet bewegwijzerd). De wandeling start bij de Kruisekemolen, even ten noordwesten van de woonkern van Wervik. Onmiddellijk ben je uit de bebouwde kom en kom je op het rustige platteland. Wat is het hier stil in vergelijking met zaterdag (12 uren van Wervik), je hoort enkel wat vogels en af en toe een vliegtuigje. Eentje deed zelfs loopings en verschillende stunts. Na het oversteken van de N58 ging het via een onverhard karrespoor naar de nog zichtbare 'mote' van de Klijtmolen die afbrandde tijdens een gevecht tussen de Engelsen en de Duitsers in 1914. Terug op het asfalt wordt een tijdje de GR5A-Zuid gevolgd richting kruispunt Amerika en verder. In een bocht verlaten we het GR-pad en gaat het terug via een karrespoor richting het gehucht Kruiseke. Het pad stijgt lichtjes en ik wist niet dat de streek rond Wervik zo glooiend was. Onderweg komen we verschillende routebordjes tegen van het Kruisekepad (6,5 km) waarvan Freddy Lesage en Annie (http://blog.seniorennet.be/freddy/) peter en meter zijn. We lopen een deel van deze route in tegenwijzerzin en het lijkt mij een mooie route. Aan het gehucht Kruiseke gaat het via de Vossaardestraat en vervolgens via een onverhard stuk waar ook de GR5A langs loopt richting Wervik. Hier lag trouwens het hoogste punt van de route (35 m boven de zeespiegel terwijl de Leie in Wervik op 11m boven zeeniveau loopt) en je hebt hier een mooi uitzicht op de Kemmelberg en de omgeving. Daarna kwamen we aan de Kruisekestraat die we een tijdje moesten volgen en dit was het minder leuke stuk van de route omdat dit een tweevaksweg was met redelijk wat verkeer. Na 300m konden we de 'drukke' weg verlaten en ging het via een onverhard stuk naar het startpunt. Dit laatste stuk werd omheind door weiden met koeien en die hadden waarschijnlijk nog niet veel een hond gezien want ze volgden ons van het begin van dit stuk tot het einde met wilde sprongen en schuim op hun lippen. Gelukkig stond er prikkeldraad. Ik had hier nog nooit gewandeld en vind het een mooie streek. Het is er erg rustig, er waren verschillende onverharde stukken en mooie zichten. De wandeling krijgt van mij een 8,5/10.

27-05-07

Tabakspad in Wervik (26-05-2007)

Gisteren wou ik dus gaan wandelen in Wervik, een streek die ik totaal niet kende. De wandeling begon mooi maar werd helaas verstoord door rally-geluiden en op een bepaald punt kwam ik op een weg waar de rally-auto's naar het volgende parcours reden. Rustig wandelen was er dus niet meer bij. Aan het kruispunt Amerika kon ik zelf niet meer verder want de wandeling ging verder langs het parcours van de rally. Dus ben ik maar terug naar de start gewandeld en hoop ik snel terug te kunnen komen om de wandeling volledig te kunnen doen. De streek zag er wel de moeite uit om zeker nog eens terug te komen.
DSCN6047

DSCN6053

DSCN6048

 

DSCN6054

 

 

20-05-07

Hoevenpad in Izegem (20-05-2007)

Omdat mijn zus & schoonbroer in Izegem wonen en ik af en toe met hun hond ga wandelen als ik niemand vind om samen te gaan, heb ik ooit eens een mapje met 8 wandelroutes in en rond Izegem aangeschaft. Dit is nu niet echt een streek waar je naartoe moet komen om spectaculaire landschappen te verwachten maar ik vind het wel interessant om de achtergrond van plaatselijke bezienswaardigheden te weten te komen. Deze keer was het de vierde maal dat ik een wandeling uit het mapje deed nl. het hoevenpad (9 km, bewegwijzerd). De wandeling loopt door een nog vrij gaaf gebleven stuk "te lande", aan de zuidkant van Izegem, op de grens met Lendelede. Naast de gewone landbouwteelten, zoals die van aardappelen en graan, is er ook de groententeelt in openlucht en onder glas. Er bevinden zich hier ook veel paardenfokkerijen. De naam van de route had zijn naam niet gestolen en je kon niet naast de talrijke hoeves kijken. Jammer genoeg begon het iets over de helft te regenen en toen ik aan mijn auto kwam, was mijn regenvest al goed doorweekt en was het goed aan het gieten. Omdat de wandeling zeer rustig was maar qua landschap wat minder, krijgt hij een 7/10.

16:16 Gepost door Ambigirl in Bewegwijzerde wandelroutes | Permalink | Commentaren (2) | Tags: izegem, hoevenpad, wandelen |  Facebook |

18-05-07

Kouterroute in Deinze (18-05-2007)

Deze keer was het terug de beurt om een wandeling te doen uit het boekje 'Wandelen langs de Leie' van Julien Van Remoortere. Het werd wandeling nr. 12 (Wandelen langs de Kouterroute, 8 km, niet bewegwijzerd). De startplaats was de Vaartbrug over het Schipdonkkanaal in Deinze. Deze wandeling kan in 3 delen opgesplitst worden. Het eerste deel was saai en ging langs drukke wegen waarbij zelfs een stuk op het fietspad gewandeld moest worden. Na het verlaten van de Aaltersesteenweg te Zeveren begon het tweede deel en dit stuk was al rustiger maar het kouterlandschap was jammer genoeg vervangen door verkavelingen en nieuwbouw. Enkel in het laatste stukje van dit deel kon men nog het oorspronkelijke landschap zien. Na het oversteken van de Tieltsesteenweg begon het laatste en mooiste deel. Algauw moest ik links een onverharde landweg in maar ipv. door te lopen tot de eerste hoogspanningspyloon stopte deze landweg veel vroeger. Omdat ik geen zin had om terug te keren, ging ik verder langs de rand van de akkers totdat ik noodgedwongen dwars over het veld toch naar de betonnen weg moest. Daarna ging het richting de oude Leiearm van Grammene die ik niet te zien kreeg. Hier was er geen verkeer meer en kon ik genieten van de rust en de fluitende vogels. Aan het Schipdonkkanaal gekomen ging ik eerst nog even rechts om toch nog een blik te kunnen werpen op de oude Leiearm en de afsplitsing van de Leie van het Schipdonkkanaal. Dit stukje was vooral een rustplaats voor ganzen en andere watervogels. Verder stond er nog een informatiebord over de oude Leiearm van Grammene waar je volledig rond kunt wandelen. Hier zal ik ooit nog terugkomen als ik de wandeling van Gottem doe uit de Dagstappersgids Oost-Vlaanderen. Daarna keerde ik terug langs de linkeroever en langs een oude veevoederfabriek kwam ik terug aan de startplaats. Doordat 2/3 van de wandeling niet echt de moeite is, krijgt deze wandeling een 6/10.

06-05-07

Yselandpad in Westende (06-05-07)

Vandaag zijn we aan de kust gaan wandelen namelijk het Yselandpad in Westende (7,7 km; bewegwijzerd). De dag begon mooi maar aan de kust was het toch wel fris met een koude, sterke wind. Wij vertrokken aan de jachthaven in Nieuwpoort en langs de jachthaven ging het naar het Albert I-monument. Daarna ging het de polders in langs de Passendalevaart en via de Boterdijk richting Westende. Af en toe zag men in het landschap overblijfselen in de vorm van bunkers in het polderlandschap. Dit was trouwens het 'mooiste' stuk van de wandeling. De rest was saai en via woonwijken in Westende en Lombardsijde ging het terug naar de jachthaven. Wandeling krijgt een 6,5/10. De slideshow met selectie van foto's kun je hier zien: http://www.slide.com/r/gGoKrVNk4D8-ceb6PY4vp164LkSHQd9V?p...

Onderweg kruisten we heel veel wandelaars en na de wandelkalender op de website van wandelmee.be geraadpleegd te hebben, bleek de wandelclub Spoetnikstappers hun Mannekensveertocht te houden.

04-05-07

De ronde van Brugge (04-05-2007)

Vandaag heb ik een ietwat aparte wandeling gedaan. Ik heb gekozen voor een wandeling van de website Arco nl. de ronde van Brugge (8 km, niet bewegwijzerd, http://www.promenadesbacob.be/kaartpdf/WAND82_nl.pdf). Ik vertrok aan het station en kwam al snel aan de Poertoren die dienst deed in de Middeleeuwen als opslagplaats voor buskruit. Daarna ging het over de brug over het poëtische Minnewater en langs het Minnewaterpark. Heel dit eerste deel tot aan de laatste molen liep samen met de GR5A Noord. Onderweg passeerde ik oa. de Gentpoort en de Kruispoort. Tussen de Gentpoort en de Kruispoort lag ook de vernuftige brug die ontworpen is geweest voor de Europese Culturele Hoofdstad 2002. De buizen kunnen de kabels rond hun as winden om zo de brug te laten stijgen en de pleziervaartuigen door te laten. Na de Kruispoort kwam ik aan de 4 molens: de Bonne Chiere, de Sint-Janshuismolen, de Nieuwe Papegaai en de Koelewei. Hierna ging het eerst door het Baron Ruzettepark en daarna volgde er een saai stuk langs de Ringweg. Maar aan de Ezelpoort gekomen, ging het weer het groen in in een rustig park. De laatste poort die ik tegenkwam, was de Smedenpoort en daarna stond ik terug bij de drukte van het station. Ik vond dit een aangename wandeling en je ziet een andere kant van Brugge. Het is eens wat anders dan op het platteland wandelen maar je moet natuurlijk het lawaai van de auto's erbij nemen. Een 7,5/10.

 

20:43 Gepost door Ambigirl in Buswandeltochten Pasar | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brugge, wandelen, vesten |  Facebook |

01-05-07

Brigandspad in Ingelmunster (01-05-2007)

Vandaag hebben we gewandeld op het Brigandspad (7 km, bewegwijzerd) te Ingelmunster. De aangewezen startplaats is het kasteel van de familie de Montblanc waar je ook de gratis folder met routekaartje kan verkrijgen maar wij verkozen om te vertrekken aan de kerk van Emelgem. Al snel stonden we aan het kanaal Roeselare-Leie waar we richting Ingelmunster wandelden. Het was er heel rustig wandelen, enkel vissers bevonden zich op onze wandelweg. In Ingelmunster ging het onder de weg Brugge-Kortrijk door en we vervolgden onze weg met links het park van het kasteel en rechts het kanaal. Via een voetgangersbrug staken we het kanaal over en keerden we terug richting Ingelmunster. Dit stuk was verhard en de Weverijroute passeert hier zodat er ook heel wat fietsers op weg waren. Terug aan de baan Brugge-Kortrijk staken we nog eens het kanaal over en ging het richting het kasteel. Daarna ging het via de Beukendreef - de vroegere kasteeldreef-  en enkele voetwegels richting Emelgem waar we via een woonwijk terug aan onze auto kwamen. Ik was verwonderd dat er nog zo een mooie wandelroute terug te vinden was in zo een verstedelijkt gebied. Een aanrader en een 8/10.