28-08-07

Fietsvakantie Vlaanderen Fietsroute (29-08-07 tem 02-09-07)

Vorig jaar heb ik met een vriendin een deel van de Vlaanderen Fietsroute gereden. Dit kun je vergelijken met de GR-paden in België uitgestippeld door 'Grote Routepaden' maar dan voor fietsers (http://www.groteroutepaden.be). We zijn dan van Tongeren naar Gent gefietst via het Maasland, de Limburgse en Antwerpse Kempen, langs de Nete en Rupel en verder via de Schelde tot in Gent. Dit is ons zo bevallen dat we nu van Gent naar Tongeren (277 km) gaan fietsen. Eerst gaan we via de Scheldedeltaroute (LF30) naar de Vlaamse Ardennen waar we aansluiten op de Vlaanderen Fietsroute. Dan gaat het op en neer via de Vlaamse Ardennen, Pajottenland, Druivenstreek, Brabants en Limburgs Haspengouw tot in Tongeren. De route zal wel wat lastiger zijn dan vorig jaar door het klimwerk maar afstappen is geen schande en we zien wel hoe het gaat. We overnachten in Bed & Breakfasts en nemen onze bagage mee op de fiets.

Onze dagindeling:

woensdag 29/08: Gent-Ronse (ca. 60 km)

donderdag 30/08: Ronse-Gooik (ca. 54 km)

vrijdag 31/08: Gooik-Overijse (ca. 55 km)

zaterdag 01/09: Overijse-Meldert (ca. 43.5 km)

zondag 02/09: Meldert-Tongeren (ca. 65 km)

 

11:32 Gepost door Ambigirl in Fietsen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: vlaanderen fietsroute, lf, fietsen, grote routepaden |  Facebook |

27-08-07

Rooigemsebeek wandelroute te Mullem (26-08-2007)

Zondag heb ik wandeling nr. 10 (13.5 km, bewegwijzerd) uit 'De 75ste mooiste fiets- en wandelroutes van België' (Lannoo) gedaan. De eigenlijke start ligt te Mullem maar ik startte aan de kerk te Wannegem. Een folder van deze route is ook te verkrijgen bij de Dienst toerisme van Oost-Vlaanderen. De streek is licht glooiend en ook hier heb je al mooie panorama's. In Wannegem wordt er kleine lus gemaakt van een 3-tal kilometer met de houten staakmolen 'de Schietchampettermolen' telkens in zicht. Deze eigenaardige naam berust op een waargebeurd feit, want ooit schoot een veldwachter (champetter) een kogel in de molenkast. Aan deze molen gaat het dan richting Huise op een heel slechte kasseiweg. Wannegem-Lede is gekend van de Vlaamse wielerklassiekers maar ik denk niet dat deze weg erin opgenomen wordt. Hij zou alleszins passen in Parijs-Roubaix. We passeren de toegangspoort van het kasteel De Ghellinck maar van het kasteel zelf is er niets te zien. Hier wandelen we gelijk met de GR129 en later zal onze route af en toe nog eens samenvallen met dit lange-afstandswandelpad. Waar de kasseiweg overgaat in beton, komt het minst mooie gedeelte van de route. Alhoewel ik denk dat er mooie uitzichten zouden zijn indien er geen maïs stond. Gelukkig is er even een zijsprong naar een onverharde weg die langs de Huisekoutermolen passeert. Dan gaat het van Huise naar Mullem terug langs een wat saaie weg.

DSCN7064b
Klik op de foto voor de volledige reeks


Maar vanaf Mullem naar Wannegem is de wandeling een absoluut pareltje. In Mullem zelf zou je denken dat de tijd is blijven stilstaan. Het meest opvallende in Mullem zijn de gebouwen, die allemaal dezelfde kleuren hebben: okergeel geschilderde muren en een rood pannendak. De okergele kleur wees op de afhankelijkheid van het kasteel van Mullem. Zodra de dorpskom achter je ligt, en je je tussen de velden bevindt, krijg je gezelschap van de Rooigemsebeek. We volgen nu een tegelpad langs deze beek en blijven op dit pad tot in Lede. Daar moeten we een 100-tal meter de weg delen met de auto's (maar er waren alleen maar fietsers) en al snel gaat het weer via een mooi tegelpad terug naar Wannegem. We passeren nog het kasteel De Ghellinck aan de voorkant maar de haag is te hoog om er iets van te zien. Nog een klein lusje te Wannegem brengt ons terug aan de kerk. Een mooi, rustige wandeling (8.5/10).

25-08-07

Op verkenning in het Muziekbos en het land van Omer Wattez (24-08-2007)

Twee weken geleden deed ik een wandeling te Wortegem als voorproefje van de Vlaamse Ardennen. Vrijdag werd het tijd voor een verkenning van de echte Vlaamse Ardennen, nl. wandeling nr. 54 (13 km, niet bewegwijzerd) uit het 'Groot Wandelboek Vlaanderen'. Aan de rand van Ronse bevindt zich een 148 m hoge beboste heuvel met de naam Muziekbos. De 'berg' en de omgeving hebben wandelaars het hele jaar door veel te bieden. We vertrekken aan de Chalet Boekzitting met stralend weer en volgen de GR5A het Muziekbos in. Het is hier heel rustig. Na een tijdje verlaten we het GR-pad en komen we aan de rand van het bos waar zich het eerste panorama aanbiedt. Langs de bosrand dalen we tot aan de spoorlijn Gent-Ronse die we voorzichtig oversteken. Dan volgt een mooi stukje langs een beekje. Het pad is grillig en de netels overal. Uiteindelijk komen we op asfalt terecht en stijgen we terug op de zuidflank van het Muziekbos naar de Prolstraat. Hier staan grote villa's broederlijk naast landelijke huisjes. Hier en daar zijn er doorkijkjes naar het centrum van Ronse. We gaan dan via een steile afdaling in de Houtstraat terug naar onverharde en drassige wegen. Twee MTB'ers klimmen hier naar boven en geraken er ook. Ik zou het zeker niet kunnen. Via een pad tussen twee weiden, dat je nog moeilijk een pad kunt noemen omdat het volledig geërodeerd is en vol met water staat bereiken we een beek en gaat het langs een maisveld tot aan de Trogstraat waar de GR129, GR122 en GR5A samen lopen. Wij moeten echter rechtdoor waar deze paden links afslaan en klimmen via een lastige, drassige weg naar het gehucht Breucq. Op een bepaald moment zijn er zelfs paletten neergesmeten om een heel nat stuk te overbruggen maar er waren er niet genoeg en ik heb er natte voeten aan overgehouden. Gelukkig droogt alles snel op met het warme weer. Bovengekomen hebben we een mooi zicht op de uitlopers van het Muziekbos. 

DSCN7031b[1]
Klik op de foto voor de volledige reeks

 

Na een korte rustpauze om effe weer op adem te komen, gaan we door het kleine gehuchtje en verlaten dit al snel om langs bos en weiland eventjes op Waals grondgebied te wandelen. Via een holle weg komen we terug op Vlaamse bodem en daarna volgt een afdaling naar de kapel bij Doorn. Rechts hebben we een mooi zicht op het 26ha grote staatsbos Terrijst. Aan de kapel slaan we een stijgende aardeweg in die ons naar de wijk Koekamer brengt. Boven worden we weer beloond met een prachtig panorama. Dan gaat het via een voetbalveld verder naar een hellingbos. Hier heb je echt de routebeschrijving nodig want van paden was er nauwelijks sprake. Het bos wordt waarschijnlijk weinig gebruikt door wandelaars en het was er donker en zeer nat. Ik zou er niet graag in verdwalen. Gelukkig klopte de routebeschrijving en bereikten we al snel de kerk van Louise-Marie. Daar volgen we de GR129 en stijgen we terug door het Muziekbos naar Chalet Boekzitting. Dit was een heel mooie wandeling (9/10) met prachtige panorama's, rustig en veel onverharde wegen. Na regenweer best stevige schoenen dragen want dan liggen de paden zeer drassig en met TEVA-sandalen alleen hou je je voeten niet droog. De wandeling is absoluut niet toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen. Een aanrader!

22-08-07

Land van kanalen te Damme (21-08-2007)

Tijdens mijn verlof heb ik natuurlijk veel tijd om te gaan wandelen en dinsdag scheen zelfs de zon dus vertrok ik snel naar Damme waar ik wandeling nr. 63 (12.5 km) uit het 'Groot Wandelboek Vlaanderen' stapte. Damme is een klassieker onder de wandelingen. Met haar oude gebouwen heeft het middeleeuws stadje heel wat te bieden. De gebogen bomenrijen langs het water of de uitgestrekte polders vormen een prachtig, natuurlijk kader. Je kunt er eindeloos dwalen over de jaagpaden langs de Damse Vaart, het Leopoldkanaal of het Afleidingskanaal van de Leie. We starten aan de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk met stompe toren die nog altijd de rijkdom van de middeleeuwse stad weerspiegelt. Toen was Damme een voorhaven van Brugge en toen de verbinding met Brugge begon te verzanden, nam het zelfs functies van Brugge over. Het stadhuis (1664-1668) is een pareltje van Brabantse gotiek. We verlaten Damme via de Rabattestraat die nog steeds de grillige restanten van de dichtgeslibde omwalling omheen de stad volgt. We wandelen nu doorheen het vlakke land met zijn akkers, weiden en aan de horizon populierenrijen, die de kanalen overschaduwen. Op een akker zag ik bruine vogels en ik denk dat het patrijzen waren maar met mijn beperkte kennis over vogelsoorten ben ik het niet zeker. Dit eerste deel moesten we delen met het verkeer maar vanaf de grindweg naast het Zuid-over-de-Lieve-Geleed is de route verkeersvrij op nog een klein stukje na.

DSCN6949[1]

Klik op de foto voor de volledige fotoreeks

We komen aan het Schipdonkkanaal, ook wel 'den Stinker' genoemd omdat hij het vuile, overtollige water van de Leie afvoert naar zee. Voorbij dit eerste kanaal ligt het Leopoldkanaal, ook 'den Blinker' genoemd, omdat hij zuiver, overtollig water van het Meetjesland afvoert. We volgen het Schipdonkkanaal tot aan bruggen bij 'de Sifon' waar de Damse Vaart door de aanleg van bovengenoemde kanalen afgesneden werd van de verbinding van Sluis. Het overtollige water kon echter via een sifon van communicerende vaten onder de kanalen door naar de andere zijde afgevoerd worden. Na het oversteken van beide bruggen en de Damse Vaart die we een 100-tal meter volgen, slaan we de Spegelsweg in naar Oostkerke. Na een doortocht door het piepkleine centrum van Oostkerke gaat het nu naar het Leopoldkanaal waar we de oever volgen tot aan de Oostkerkebruggen die we oversteken en onze weg vervolgen terug richting 'de Sifon' langs het Schipdonkkanaal. Onderweg hadden we nog een mooi zicht op de dorpsmolen (1874) van Oostkerke. We volgen het jaagpad ca. 1.25 km en verlaten die aan de Romboutswervedijk. Dit is een historische dijk die Brugge via Damme, Oostkerke, Westkapelle en Heist met Uitkerke verbond. Beide uiteinden sloten aan bij de Genteledijk tussen Brugge en Uitkerke. Met deze dijken kon de eerste landwinning tussen Brugge en Sluis tot stand komen. Rechts van de weg strekt zich het natuurreservaat Romboutswerve uit. Het bultige grasland ligt 4 m boven het ebniveau van de zee. Het hobbelige reliëf ontstond doordat de inklinking van het veen niet overal gelijk was. Tenslotte wandelen we nog een stukje langs de Damse Vaart vooraleer we het gezellige centrum van Damme bereiken. Deze wandeling in een mooie streek krijgt een 8/10.

17-08-07

Asselkouter wandelroute te Munte (17-08-2007)

Vandaag heb ik de Asselkouter wandelroute (13 km) te Munte gewandeld. Een folder van deze wandeling kun je verkrijgen bij de VVV van Merelbeke of via de website 'Toerisme Oost-Vlaanderen' (http://www.tov.be). De wandeling start op het Munteplein aan de kerk die samen met enkele huisjes in de dalende weg Zink behoort tot een geklasseerd dorpsgezicht. Via deze weg gaat het langs het kasteel Ter Zinkt met omwalling en tuinen. Vervolgens gaat het via een aardenwegel naar het kasteel Scribe. Via de weg Asselkouter gaat het in stijgende lijn terug richting Munte. Volgens het straatnaambordje betekent deze naam 'Hazelaars rond een kouter'. In Munte hebben ze blijkbaar last van loslopende koeien (zie foto) maar ik heb er gelukkig geen last van gehad ;-). Daarna gaat het via de aardenwegel Bekerik naar de Hundelgemsesteenweg en verder naar de Muntekouter. Daar zien we onze eerste bunkers die als verdedigingsgordel voor Gent aangelegd werd tegen de toenemende dreiging van een tweede wereldoorlog.

DSCN6866b
Klik op de foto voor de volledige reeks 
Via de Muntekouter en Prinsenmolen gaat het nu richting Baaigem waar een lus ons terug naar de Prinsenmolen brengt. Vanaf hier dalen we de kasseiweg af die we tijdens de sneukelroute op 5 augustus omhoog moesten fietsen. We volgen nu deze weg in tegengestelde richting langs het gehucht Makkegemdries. Nu kan ik alles veel beter bekijken zonder fiets. Waar de Makkegemstraat links afdraait, gaan wij omhoog langs een mooi wegje. Deze klim, vroeger 'Den Doorn' genaamd, brengt ons naar een prachtig uitzichtpunt. En hier staat ideaal een rustbank neergeplant die we dan ook gebruiken. Na een korte rustpauze gaan we langs oude militaire uitzichttorens verder. Jammer dat die niet toegankelijk zijn want waarschijnlijk heb je een mooi zicht boven. We passeren ook nog de militaire communicatiemast en links hebben we zich op enkele torens van Gent. Ik kan duidelijk de Boekentoren onderscheiden. Na het oversteken van de Hundelgemsesteenweg gaat het langs het kerkhof van Munte terug naar de startplaats. Het was een aangename, rustige wandeling met een goede afwisseling van verharde en onverharde wegen en ze krijgt een 8/10.

12-08-07

Een verrassend voorproefje van de echte Vlaamse Ardennen te Wortegem (12-08-07)

Vandaag werd het nog eens tijd om terug te wandelen. Het werd wandeling nr. 60 uit het 'Groot Wandelboek Vlaanderen' (Lannoo). De route was 12,3 km lang en bijna volledig verhard. We vertrokken aan 'd'Oude Stokerij' en daalden richting Nokere. Daar vielen vooral de vele renpaarden op en blijkbaar staan heel wat raspaarden hier op stal in de nabijheid van Waregem met zijn bekende Waregem Koerse. Daarna ging het richting het kasteel van Nokere met kasteelvijver. Vervolgens ging het stijgend naar het hoogste punt van de route waar we een mooi uitzicht hadden op de omgeving. De wolken werden alsmaar donkerder en het duurde niet lang of het begon te druppelen dat snel veranderde in een onweer. Na een halfuurtje schuilen ging het verder langs boerderijen, paardenweiden, mooie villa's en een gerenoveerd kasteel. Via de kasteeldreef ging het terug naar de startplaats. Wandeling krijgt een 7,5/10: iets te veel verkeer.

DSCN6820B

Klik op de foto voor de volledige fotoreeks

05-08-07

12e sneukeltocht 'Kom op tegen kanker' te De Pinte (05-08-2007)

Vandaag werd het eens geen wandeltocht maar een fietstocht. Het was de derde maal dat we deelnamen aan de sneukeltocht voor 'Kom op tegen kanker' met start in De Pinte. Het weer was prachtig en de eerdere parcours in gedachten verwachten we terug veel van deze tocht. Bij de start kreeg je al twee koffiekoeken met koffie of fristi en om kwart voor 12 konden we vertrekken. Eerst ging het via de Scheldeveldedreef richting Zwijnaarde waar we de Schelde overstaken. Via onverharde wegen ging het langs de Sint-Elooisput en verder door het Hollebeekpark en langs het Gentbos naar de eerste stop in Bottelare waar een lekker visschoteltje als voorgerecht met wijn of fruitsap geserveerd werd. Daarna werd het wat heuvelachtiger met toch 2 'serieuzere' beklimmingen. Eén op weg naar Munte maar vooral omhoog naar de Prinsenmolen (Baaigem) op een kasseiweg was toch eventjes afzien. Maar we geraakten zonder problemen boven en dit moesten we ook aankunnen want eind augustus gaan een vriendin en ik op fietsvakantie van Gent naar Tongeren via de Scheldedeltaroute en de Vlaanderen Fietsroute en dat zal nog meer heuvelachtig zijn. Na de beklimming volgt natuurlijke een leuke afdaling naar onze volgende stop waar we tomatenroomsoep met beschuit kregen maar ik vond het toch wat te warm voor soep en een cola smaakte beter. Vanaf dan hadden we een mooi zicht op de Scheldevallei en ging het dan in dalende lijn via een mooi, onverhard pad richting Gavere waar een stopplaats was voorzien in het Domein Sint-Sebastiaan Schuttersgilde. Hier werd het hoofdgerecht geserveerd dat bestond uit een koude schotel met frieten maar de lange wachtrij in de felle zon en de weinige honger liet ons besluiten om verder te rijden naar de volgende rustpost.

DSCN6805b
Klik op de foto om de volledige fotoreeks te zien
Vanaf Gavere volgden we het jaagpad op de linkeroever van de Schelde tot de volgende rustpost te Eke-Nazareth waar we een deugddoend yoghurtje en fruit met kaas kregen. Hier kruisten we ook veel andere fietsers op deze mooie zomerdag. Na nog een stuk het jaagpad gevolgd te hebben, verlieten we deze ter hoogte van de oude Scheldearm 'het Doornhammeke'. Dit stuk was zeker niet onbekend na de wandeling in de Scheldemeersen te Zevergem op 03 juni en is echt de moeite om eens naartoe te gaan. Daarna ging het via wat minder mooie wegen terug naar De Pinte waar de sneukeltocht afgesloten werd met een frisco en een soya-pudding. De sneukeltocht voldeed volledig aan onze verwachtingen en het parcours was nog aantrekkelijker dan de vorige jaren dat we meereden (en dat was toen ook al de moeite). De tocht zelf was 40,7 km lang maar van en naar mijn appartement in Gent kwam er nog 14,8 km bij met een mooi totaal van 55,5 km. 

20:39 Gepost door Ambigirl in Fietsen | Permalink | Commentaren (7) | Tags: de pinte, sneukeltocht, fietsen, kom-op-tegen-kanker |  Facebook |