19-11-07

De buit van Reynaert in De Klinge (17-11-2007)

Dit weekend was het stralend weer en zaterdag trokken we naar De Klinge voor wandeling nr. 50 uit het 'Groot Wandelboek Vlaanderen' van Lannoo (14,8 km; niet bewegwijzerd). We vertrokken thv. het vroegere station aan de oude lijn Mechelen-Terneuzen richting Nederland. Deze oude lijn is nu een fiets- en wandelpad.  Daar ging het een bos in en vervolgens terug de grens over richting de kerk van De Klinge. Door een woonwijk ging het naar een aardeweg pal op de grens. Daarna verlieten we definitief Nederland en ging het door het polderlandschap met zicht op de kerncentrale van Doel en enkele kranen van de Antwerpse haven in de verte. Aan een kruispunt van wegen verlieten we de verharde weg en vervolgden we onze weg op een graspad op een dijk. Hier liepen de GR5A en het Reynaertpad samen tot aan de Geul, een restant van een kreek met vissershuisjes aan de waterkant. Daarna ging het via een kaarsrechte weg richting het gehucht Kalf waar we even een drukke weg moesten volgen. Gelukkig volgden daarna de laatste 5 kilometers door het Stropersbos waar het heerlijk rustig wandelen was. De modder was er wel talrijk aanwezig in dit vochtige bos met talrijke sloten. Uiteindelijk kwamen we terug aan de oude spoorlijn Mechelen-Terneuzen die we volgden tot aan het oude station. Deze wandeling is een aanrader. Veel afwisseling in landschap (polders, bossen, dreven) en wegen (grind, gras, boswegen) en heel weinig verhard. Een 8,5/10 waard.

DSCN8345B
Klik op de foto voor de volledige reeks

06-11-07

Een wandeling in het gebied van de Grooten Oorlog te Passendale (04-11-2007)

Zondag ben ik naar Passendale geweest voor een wandeling van 14,5 km uit het 'Groot Wandelboek Vlaanderen' (Lannoo). De start aan de kerk van Passendale toont al het oorlogsverleden van deze streek met enkele foto's op de kerk en andere gevels. Hier werd stevig gevochten in de Derde Slag om Ieper tussen 31 juli en 10 november 1917 zonder succes van het doorbreken van de Duitse linie. Via de Canadalaan, waar de aankomst voor een loopwedstrijd opgesteld wordt, gaat het naar het Paschendaele Memorial. Daarna gaat het verder langs oa. een avontuurlijk modderpaadje naar het Tyne Cot Cemetery. Dit is de grootse Britse begraafplaats op het Europese vasteland. 11586 soldaten liggen hier begraven en de Memorial of the Missing bevat nog eens 34595 namen van vermiste soldaten. Ernaast ligt een bezoekerscentrum met foto's. Een mens wordt er toch stil van. Daarna gaat het door de slagvelden van de 'Salient of Ypres'. Dit was de frontboog van de Duitsers 7 km rond de stad Ieper. Al wandelend door dit stille landschap probeer ik me voor te stellen hoe in de natte herfst van 1917  de soldaten hier meter per meter in de modder streden voor enkele meters terreinwinst. Daarna gaat het richting Langemark-Poelkapelle met zicht op de torens van Ieper en Heuvelland met de Kemmelberg. Ondertussen gaan we terug richting Passendale oa. klimmend langs een aardeweg naar de Goudberg. Even voor Passendale passeren we nog het Paschendaele New British Cemetery. Dit was een aangename, rustige wandeling met een historische achtergrond. Een 8/10 waard.

DSCN8301B
Klik op de foto voor de volledige reeks

03-11-07

Kotjesmolenpad te Izegem (03-11-2007)

Vandaag terug onverwachts een wandeling gedaan bij mijn zus in Izegem, nl. het Kotjesmolenpad (9 km; realisatie van de Stad Izegem). De start is aan de Sint-Rafaëlskerk en de route gaat eerst door een woonwijk om uiteindelijk de rand van Izegem te bereiken en door landelijk gebied te trekken. Daarna gaat het weer door woonwijken naar de start. Deze route was niet echt de moeite: teveel door woonwijken en te veel auto's op de landelijke wegen en niets onverhard. Een 6/10 waard.

DSCN8254B 

DSCN8256B

02-11-07

Van Tielt Station langs de GR128 (tussen punt 27 & 28 naar punt 29)

Vandaag moest ik op het zoontje passen van mijn broer en schoonzus bij mijn ouders in Tielt. Omdat het niet echt koud is, besloot ik een kleine wandeling te doen op de GR128 die ten zuiden van Tielt loopt komende van Ardooie richting Deinze. Vanaf het station is het 2,2 km door een wijk en landelijk gebied naar de kruising van de Abeelstraat met de Sint-Amandsstraat waar ik aansluit op de GR128. Onmiddellijk gaat het langs de fabriek Latexco waar het niet zo aangenaam ruikt. Na het oversteken van de Marialoopsesteenweg is het aangenamer wandelen. In de Bosakkerstraat passeren we een weitje met geitjes, konijntjes en eendjes en Jarno gaat helemaal uit de bol. Na een mooie ‘dada’ gaan we verder via een grindweg en een grasweg. Met een buggy is dit niet zo gemakkelijk en mijn rug was nat van het zweet. Normaal vind ik het leuk dat er onverharde stukken bij zijn maar nu was ik blij dat ik terug asfalt onder mijn voeten had. Ondertussen was het beginnen motregenen die overging in regen en ik moest mijn wandeling onderbreken aan de weg Tielt-Waregem. Zodoende werd het maar een wandeling van 5,3 km maar Jarno en ik hebben ervan genoten ook al was het landschappelijk niet echt bijzonder. Het stukje naar de Poelbergmolen waar je een mooi uitzicht hebt, is zeker de moeite ook al heb ik dit nu niet gedaan maar ik ken de omgeving goed omdat ik ben opgegroeid aan de voet van de  Poelberg.

DSCN8247B
Klik op de foto voor de volledige reeks


17:42 Gepost door Ambigirl in GR 128 | Permalink | Commentaren (1) | Tags: gr 128, tielt, poelberg, wandelen |  Facebook |