11-02-08

Wandelen in de Sahara te Adinkerke (11-02-2008)

Wat een stralend lenteweer was het dit weekend. Ik denk dat bijna iedereen buiten was. Wij trokken naar Adinkerke voor een wandeling van 15,5 km uit het 'Groot Wandelboek Vlaanderen' (Lannoo). We vertrokken aan de kerk van Adinkerke en stonden al snel aan het kanaal Veurne-Duinkerke. Helaas was dit stuk niet verkeersvrij en moesten we regelmatig aan de kant voor auto's. We namen de afslag naar de Drie Vijvers, een combinatie van manege, forelvisserij en restaurant. Daarna ging het via een onverharde weg naar de oude grenspost en na het oversteken van de drukke weg kwamen we in de rust van het natuurreservaat 'De Westhoek'. Het natuurreservaat is met 340 ha het grootste aaneengesloten duinengebied van de Vlaamse kust. Het vormt samen met de aangrenzende duin- en bosgebieden van het Calmeynbos, Oosthoekduinen en de Franse Dunes du Perroquet een uniek natuurgebied. Het gebied bestaat uit verschillende zones die we allemaal passeren via het Grenspad die letterlijk op de grens loopt tussen België en Frankrijk. Eén van die zones is het centrale stuifduin, ook wel Romeinse Vlakte genoemd en in de volksmond 'de Sahara'. Uiteindelijk komen we uit op het strand dat we richting De Panne volgen. Het is hier heerlijk wandelen en er zijn met dit mooie weer heel wat wandelaars op pad.

DSCN8734B
Druk op de foto voor de fotoreeks


We verlaten het strand thv. het eerste flatgebouw en trekken terug naar het natuurreservaat 'De Westhoek' waar we nu het Ligusterpad volgen. Dit natuurreservaat is zo verscheiden dat het niet verveelt om erin rond te wandelen. Juist waar het Ligusterpad door een begrazingszone gaat, slaan wij links af en volgen de rode paaltjes en komen zo terecht op de GR 5A. Deze leidt ons naar een laatste uitzichtspunt op het reservaat en daarna gaat het Calmeynbos in. Mijn routebeschrijving is niet meer up-to-date maar we geraken uit het bos op de juiste plaats. Na het oversteken van de drukke N34 gaat het nu naar het natuurreservaat 'de Oosthoekduinen'. Dit natuurreservaat bestaat voor een derde uit bos en de rest uit duingrasland. Hier volgen we het Sleedoornpad en verlaat de GR 5A ons. We lopen door een begrazingszone maar er zijn geen runderen te zien. Na het verlaten van die zone gaat het op de rand van de Oosthoekduinen terug naar de N34. Deze rand vormt de natuurlijke overgang tussen de akkers en de weilanden op de polderklei en de zandige duinen.  Eenmaal op de N34 is het uit met de rust en moeten we deze drukke baan volgen tot aan de kerk van Adinkerke. Een hele mooie wandeling die een 9,5/10 krijgt. En ik heb weer een vogelvraag: weet er iemand welk beestje dat is op foto 14? Heb er even een vergroting van gemaakt. Resolutie is wel niet goed. Ze waren met 2 en waren klein. Ga mij toch eens een vogelgidsje moeten aanschaffen.

DSCN8726b
Zelf zet ik voor een wandeling de route uit op http://www.routeyou.com en open ze dan in Google Earth. Zo kijk ik al eens of de route veel door bos, bebouwde kom, onverhard, ... gaat. Ik publiceer mijn routes niet online omdat ik niet goed weet hoe het zit met copyright-problemen als je een route overneemt uit een wandelgids. Maar nu ontdek ik dat Lannoo zelf een plannetje publiceert op de website van routeyou en de mogelijkheid laat om via een code het plannetje op je log te plaatsen. Dus vanaf nu zullen jullie ook mijn routes kunnen zien zonder GPS.

Commentaren

Natuurpracht Deze prachtige bos-en duinengordel in de Westhoek is nog een van de weinige ongeschonden natuurgebieden die onze Vlaamse kust rijk is en hopelijk bewaard blijft voor de toekomst.

Gepost door: Lesage Freddy | 12-02-08

Welke vogel? Het is inderdaad zeer mooi wandelen in die omgeving.
Wat de vogel betreft, niet gemakkelijk op die afstand, het zwarte bekje zal iets zijn dat hij opgevist heeft, maar volgens mij is het een onvolwassen zilvermeeuw.
Nog veel wandel genot!
http://blog.seniorennet.be/walking2_gether/

Gepost door: Jan Noordijk | 12-02-08

Na uw reactie op mijn blog heb ik met spanning uitgekeken naar uw verslag en foto's. Ze zijn mooi, en inderdaad, we hebben er al zin in om ook het natuurreservaat in te trekken :-)

Gepost door: Caroline | 12-02-08

reservaat Vorig jaar ook doorheen het reservaat gewandeld. Prachtig gebied. Tip: Als je nog eens in de buurt bent beslist de grens oversteken om in het Franse gedeelte de fossiele duinen een bezoekje te brengen.

Gepost door: Dirk | 12-02-08

vogel/wandeling De Belgische kust is toch niet helemaal verknoeid ... Mooie wandeling blijkbaar, ik moet toch ook eens naar "De Vlaanders" trekken.
Uit die foto is het moeilijk op te maken welke vogel het is, het zou wel eens een of andere steltloper kunnen zijn (en daar zijn er veel van, kijk maar eens in een vogelgids), maar het kan net zo goed een of andere meeuw zijn.

Gepost door: xy | 12-02-08

Adinkerke Ik ben eigenlijk nog niet veel in die streek geweest. Aan jouw beschrijving te zien zal ik daar eens een wandeling moeten zoeken. Ik wist zelfs niet dat er een 'sahara' was. Het maakt me wel nieuwsgierig...

Gepost door: maaike | 12-02-08

Duinen in alle verschijningen De duinengordel tussen Nieuwpoort en De Panne vormt een prachtig natuurgebied vlak achter onze drukke kuststrook. Wij hebben er ook van genoten om steeds andere duinlandschappen te ontdekken. En des te aantrekkelijker als je weet dat je maar een paar honderd meter van de drukte verwijderd bent.

Gepost door: Lumaj | 12-02-08

Wandelgroetjes uit Borgloon EEN HEEL MOOIE WANDELING PRACHTIG BESCHREVEN. GENOTEN VAN ONS BEZOEK.
TOT VOLGENDE KEER.

JOHNNY EN CHRISTIANE

Gepost door: Johnny en Christiane | 13-02-08

Vogel De foto is nu toch al wat duidelijker, gelukkig.
XY zat er dichterbij en na wat herbekeken te hebben denk ik nu dat het een Drieteenstrandloper (Calidris alba) is.
Zie:http://natuurbeleving.scene24.net/vogels/Drieteenstrandloper_Calidris-alba.php

Gepost door: Jan Noordijk | 14-02-08

@Jan Het zal inderdaad dit vogeltje geweest zijn. Vond het moeilijk om zelf op internet te zoeken als je niet weet naar wat je moet zoeken. Bedankt voor het opzoekingswerk.

Gepost door: Ambigirl | 14-02-08

vogeltje Deze vogel is met zekerheid een Drieteenstrandloper!

Gepost door: Shrike | 27-02-08

Leuk gebruik! Hallo!

Ik zit achter de site van RouteYou. Leuk dat je RouteYou gebruikt. Over jouw vraag ivm de routes van Lannoo.... Je kan de routes van Lannoo van op de RouteYou site zelf zo inpluggen in jouw website. Je moet maar eens zoeken bij ons op de site. We werken samen met Lannoo en daar is geen probleem, zolang je natuurlijk maar melding maakt dat het een route van hen is.

We hebben ook nog een ander leuk dinggetje dat je kan gebruiken:

Jouw selectie routes als lijstje in jouw eigen site of blog zetten:

Hier kan je lezen hoe:

http://www.routeyou.com/news/view/190/actuele-routelijstjes-in-jouw-eigen-website.nl

Veel plezier verder. Indien he vragen hebt kan je me zeker contacteren!

Groeten,

Pascal
Gepost door: Pascal Brackman | 02-03-08

De commentaren zijn gesloten.