29-03-08

Kranepoelpad te Aalter (29-03-2008)

Vandaag moest ik baby(peuter)sitten maar omdat ze voor zondag terug regen voorspellen, heb ik mijn oppastaak gecombineerd met een korte wandeling toegankelijk voor buggy's. Allee, volgens de beschrijving zou de route maar 6,5 km moeten zijn maar ik vond tijdens de wandeling al dat dit niet klopte. Na uitzetten van de wandeling op routeyou.com bleek dat de totale afstand 8, 65 km + 1,35 km heen en terug naar mijn broers huis. Dus wat later thuis dan gepland en wat meer kilometers in de benen maar het heeft deugd gedaan.  Het kranepoelpad was vroeger bewegwijzerd maar nu zijn er geen bordjes meer terug te vinden. De wandeling vertrekt op de markt met de kerk en een kiosk.

DSCN9177B
Klik op de foto voor de volledige reeks


We verlaten al snel de dorpskern en trekken via de Loveldlaan naar het Kranepoelveld. We krijgen zicht op het kasteel Loveld en de grote villa's van Aalter. Wendy en Franske hebben we niet gezien ;-). Door de dreven gaat het richting de Kranepoel, één van de vennen van het oorspronkelijke Bulskampveld. Het is hier mooi wonen. We trekken rond het ven maar zien het pas goed liggen in de Lotenhullestraat. Daarna gaat het terug richting Aalter en mijn broers huis waar het eten klaar stond. Een mooie wandeling maar af en toe moest je op de rijweg lopen waar auto's snel reden (7,5/10 waard). Kranepoelpad at EveryTrailMap created by EveryTrail:Share GPS tracks

16-03-08

Palingbeek, Gasthuisbossen en de 'Hills' te Zillebeke (15-03-2008)

De wandeling (wandeling nr. 75, Groot Wandelboek Vlaanderen (Lannoo), 16.2 km) dit weekend vertrok te Zillebeke aan de Zillebekevijver, een 25 ha grote oase van water en groen waar verschillende vissers hun hobby aan het uitoefenen waren. Het weer was wat grijs maar in de loop van de namiddag kwam de zon langzaam door de wolken piepen met aangename temperaturen. De wandeling gaat langs de vijver naar het dorp Zillebeke. Via voetwegels en een betonpad gaat het langs het Larch Wood Railway Cutting Cemetery, het eerst van vele. Er is hier ferm gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. De heuvels waar de wandeling overheen zal gaan, behoorden tot de Canadese sector van de 'Salient of Ypres'. Ze gaven de heuvels een naam volgens de hoogte boven de zeespiegel. Via de Verbrandemolenstraat gaat het nu richting het domein 'de Palingbeek'. We passeren nog 3 begraafplaatsen en komen dan terecht in een jong bos, een deel van het Molenbos. Via een stukje van de GR 128 komen we uiteindelijk terecht aan de Palingbeek zelf. Dit is een restant van 4 pogingen om de Leie met de Ijzer te verbinden. Nu een prachtig wandelgebied met een microklimaat. Tijdens de lunch passeerden verscheidene wandelaars me die me allen vriendelijk smakelijk wensten. Achteraf bleek dat het om de 8th Memorial March of Peace te gaan waaronder Mike en Annick en Eric en Iris aan deelnamen. Langs de Palingbeek ging het naar het bos 'De Vierlingen'. Nu was het hier heel rustig maar waarschijnlijk was het deze morgen veel drukker door de mars. Door het bos ging het naar een krater, Caterpillar genoemd. Deze krater is een overblijfsel van de ontploffing van één van de 21 mijnen die tot ontploffing gebracht werden op 7 juni 1917 door Tunnelling Companies onder de Duitse linies. We verlaten het bos via de GR 128. Ondertussen zijn de organisatoren van de mars al de bewegwijzering aan het weghalen. We komen nu aan hill 60 waar oa het Queen Victoria Rifles Memorial ligt, een monument ter ere van de Autstralische tunnelbouwers. Via het gehucht Hill 60 gaat het nu richting de Gasthuisbossen. Door een prachtige dreef gaat het verder. Ondertussen verlaat de GR 128 ons. We komen op een asfaltweg en gaan via een wegel naar Hill 62 waar een Canadees herdenkingsmonument is opgericht. Op de top hebben we een prachtig zicht op Ieper. We verlaten de heuvel via de Canadalaan langs het Sanctuary Wood Cemetary en Sanctuary Wood Museum waar een authentiek stukje oorlogslandschap met loopgraven, bomkraters en overwelfde gangen bewaard is gebleven. Daarna gaat het terug naar Zillebeke en langs de Zillebekevijver naar het startpunt. Dit was een pracht van een wandeling in een gebied waar in 1914-1918 fel strijd gevoerd werd. De wandeling krijgt een 9,5/10 door de afwisseling, rust, veel onverharde wegen en het bijhorend stukje geschiedenis. Doen!!!!

Foto's kun je hier vinden.

10-03-08

Het mooiste panorama van Limburg te Helchteren (08-03-2008)

Ik had een weekendje gewonnen voor een verblijf in Park Molenheide te Helchteren te Limburg en vrijdagnamiddag vertrokken we voor een weekend vol ontspanning, zwemmen, wandelen en rust. Voor mij de eerste keer dat ik kon wandelen in Limburg en toevallig stond er een wandeling in het 'Groot Wandelboek Vlaanderen' van Lannoo, nl. wandeling 20 met een lengte van 15,6 km). De startplaats ligt aan het kasteel-brouwerij De Dool. Via de Eikendreef staken we de drukke baan Hasselt-Eindhoven over die we kort volgden. Gelukkig ging het dan via een rustig asfaltbaantje richting het militair oefenterrein. Net voor het domein ging het via een kiezelweg naar het Helchterenbos waar het af en toe modderig was. Langs de omheining van het militair domein ging het verder tot het fietsroutenetwerk. We liepen langs het fietspad richting de mijncité De Lindeman. Onderweg passeren we nog een zandgroeve. Door de mijncité ging het naar de terril van Zolder. Er stond een bordje met verboden toegang maar er was niemand aan het werk en omdat ik prachtige panorama's kon verwachten, zijn we toch doorgegaan en ik heb er geen spijt van gehad.

DSCN8918b
Klik op de foto voor de volledige reeks


Via een steile klim kwamen we op een eerste plateau waar we zicht kregen op de mijncité De Lindeman. Na nog een steilere klim kwamen we uiteindelijk op de top waar we prachtige panorama's op verschillende terrils, het militair oefenterrein, de zandgroeve en de bossen hadden. Een bankje nodigde uit om de lunch te nuttigen met prachtig zicht. Daarna daalden we terug af en ging het via de mijncité terug naar het bos. Onderweg passeerden we de OLV van Wandelaars door dit prachtige bos. Na het bos kwam een mooi stukje langs de Grote Winterbeek. Via een verkaveling kwamen we terug aan de grote weg en het eindpunt. Een mooie wandeling in een bosrijke streek. Het letterlijke hoogtepunt was de mijnterril met prachtige panorama's. Een 9/10 waard.

03-03-08

Rustig wandelen in de Vorte Bossen, het Bulskampveld en de Gulke Putten te Doomkerke (02/03/2008)

Deze keer trokken we naar Doomkerke, een heel klein gehuchtje in de buurt van Ruiselede en Wingene. De wandeling komt terug uit het 'Groot Wandelboek Vlaanderen' van Lannoo (wandeling nr. 64; 15,8 km). Een paar jaar geleden had ik al de provinciale Parochieveldwandeling gedaan en het eerste deel tot het verlaten van de Vorte Bossen liep volledig samen met deze wandeling. Ook de GR 129 vergezelde ons tot in de Vorte Bossen. Vroeger was dit gebied een groot heide- en venengebied. Nu schiet er niet veel meer van over maar er zijn nog enkele restanten van dit woeste gebied. 

DSCN8880B
Klik op de foto voor de volledige reeks


Na de rustige Vorte Bossen ging het over asfalt naar de rand van Maria-Aalter dat we snel terug verlieten via een lange weg richting Sint-Joris-ten-Distel. Dit was het minst interessantste deel. Eenmaal over de Zoutersbeek ging het terug door bos en daarna richting de weg Doomkerke-Beernem. We staken die over en kwamen terecht in de Wildenburgse Bossen. Ook hier was het heel rustig en zalig wandelen. Na het verlaten van deze bossen volgden we een deel van de Wildenburgroute die ik in september wandelde (http://ambigirl.skynetblogs.be/post/4985728/stille-schoon...) richting Doomkerke. Ook al is deze streek zeer gekend voor mij, toch ontdekten we nog nieuwe paadjes. De wandeling krijgt een 8,5/10, een mooi parcours met veel onverharde wegen en veel bossen. Persoonlijk denk ik dat de wandeling mooier is in de lente, zomer of herfst. Nu vond ik het wat minder met het grijze weer en de kale takken. Rustig wandelen in de Vorte Bossen, het Bulskampveld en de Gulke Putten te Doomkerke at EveryTrail Map created by EveryTrail:Share GPS tracks