31-12-08

Godewaersvelde: Autour du Monastère (28-12-08)

Een kortere wandeling van 12 km uit het wandelgidsje 'La Flandre à pied' (uitgave van de Franse Grote Routepaden Organisatie) werd zondag gedaan. De wandeling is geen GR-wandeling maar af en toe worden we vergezeld door de rood-witte streepjes van de GR 128. Alle bewegwijzerde wandelingen uit het departement Nord in Frankrijk kun je trouwens op een goede site terugvinden. Heel gemakkelijk: route afprinten en vertrekken. Routekaartje en beschrijving van deze wandeling vind je hier terug. We startten op de top van de Katsberg (Mont des Cats; 150 m) aan de abdij waar nog steeds een gemeenschap leeft van monniken en trekken door het Ermitagebos naar de Kapel van de Passie. Langs de televisiezendmast dalen we nu langs de flanken van de Katsberg. Het is een koude winterperiode en het gras is goed gerijmd. De ijskristallen zijn heel mooie kunstwerkjes. Met zicht op de Zwarte Berg (Mont Noir) gaan we terug richting top van de Katsberg en krijgen een blik op de abdij op de top. Maar we gaan niet naar deze top en via een mooi onverhard pad en later asfaltweg gaan we naar de top van de Boeschepeberg (129 m).

DSCN0689B

Klik op de foto voor de volledige reeks


Opnieuw worden we een onverharde weg ingestuurd die overgaat in een prachtige holle wegel in een bos. Na het bos krijgen we zicht op het vlakkere land ten noorden van de Katsberg en volgen we een asfaltweg die mooie zichten biedt op Godewaersvelde en in de verte de Casselberg. We zijn bijna terug aan de top van de Katsberg maar een wegel stuurt ons via een omwegje en de "Col de Berthen" uiteindelijk terug naar de abdij. Dan volgt nog een klein lusje langs een mooie herberg en Christusbeeld. De zon begint ondertussen te zakken en na een steile beklimming kan ik een mooie foto nemen van de ondergaande zon. Langs de muur van de abdij bereiken we terug het vertrekpunt. Een heel mooie wandeling (9/10) met panoramische uitzichten en veel onverharde paden. Ik vermoed dat ze er redelijk drassig bij kunnen liggen na regenweer maar nu was alles hard bevroren.

Godewaersvelde: Autour du Monastère at EveryTrail

Map created by EveryTrail:GPS Geotagging

29-12-08

Nieuwpoort - Oostduinkerke - Wulpen - Nieuwpoort (GR 5A Noord; nr. 5; dagstappergids West-Vlaanderen): Waar vissers en soldaten elkaar ontmoetten (26-12-2008)

Voila, mijn eerste wandeling (18 km) uit de dagstapperreeks van Lannoo zit erop. Deze wandelingen combineren stukken van GR-routes met plaatselijke wandelroutes en zelf uitgestippelde routes om zo tot een luswandeling te komen. Vanaf de vismijn tot aan de Sint-Niklaaskerk in Oostduinkerke volgen we 8,6 km lang de GR 5A Noord. Daarna gaat het door de polders en langs het kanaal Nieuwpoort-Veurne-Duinkerke terug naar Nieuwpoort. Het was een frisse dag maar de zon scheen en goed ingeduffeld vertrokken we rond kwart na tien met 0°C op de thermometer. Langs de Ijzermonding en de havengeul gaat het richting Nieuwpoort-Bad op een mooi aangelegd wandelpad. We passeren enkele mosselboeien. Ik had ze al eerder op foto gezien maar ze waren toch groter dan verwacht. Aan de overzijde van de havengeul ligt het natuurreservaat "de Ijzermonding". 's Avonds hoorde ik dat er de laatste tijd meer en meer zeehondjes worden gespot in de havengeul. Jammer dat ik dit nieuws niet wist anders had ik toch wel iets aandachtiger gekeken. Eenmaal aan de zee kunnen we het niet laten om even op het strand te wandelen. Aan de waterzijde vinden we meeuwen en de leuke drieteenstrandlopers terug die heen en weer snel langs de waterlijn eten zoeken. Maar ook een andere onbekende soort is er terug te vinden (zie fotoreeks). Dankzij Caroline weet ik nu dat het steenlopers zijn. Daarna gaat het over de dijk tot in Groenendijk-Bad waar we definitief de zee verlaten en naar het duinencomplex en natuurreservaat Ter Yde (260 ha) trekken. Dit complex bestaat uit de Kartuizerduinen, de Plaatsduinen en hoofdzakelijk de Ter Yde duinen. Het is blijkbaar één van de waardevolste biotopen van de Vlaamse Kust want dit gebied kampt nog niet met uitdroging en je vindt er onder andere 6 orchideeënsoorten. Een heel mooi stukje waar het heel rustig wandelen is. Na dit reservaat gaat het via villawijken naar Oostduinkerke met de imposante Sint-Niklaaskerk met massieve toren. Op de toren hangt een kruisbeeld die 1/3 van de toren beslaat. Langs de drukke N330 gaan we naar het Nationaal Visserijmuseum met een vissersestaminet.

DSCN0516C

Klik op de foto voor de volledige reeks

Daarna wordt het gelukkig terug rustiger en gaan we door de polders. In Wulpen volgen we nu het kanaal Nieuwpoort-Veurne-Duinkerke richting Nieuwpoort. Vanaf hier hebben we tegenwind en valt het pas goed op dat er een koude oostenwind is. We wandelen op een jaagpad dat door schapen begraasd wordt. Vanaf dat ze ons hondje in het oog hebben, zetten ze het op een lopen en versperren zo onze wandelweg. Het levert wel een leuke foto op en uiteindelijk gaan de schapen aan de kant. Daarna komen we aan de oude spoorweglijn Nieuwpoort-Diksmuide die nu dient als fietspad. Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelde die een belangrijke rol toen de polder tussen de Ijzer en de spoorwegberm onder water werd gezet en zo de Duitsers zich moesten terugtrekken tot achter de Ijzer. Het Belgische leger verschanste zich achter de Ijzer tot het bevrijdingsoffensief van september 1918. Uiteindelijk komen we aan het indrukwekkende sluizencomplex 'de Ganzepoot', een complex dat bestaat uit 3 afwateringskanalen en 3 sluizen op de scheepvaartwegen en zo het getijdenverschil van 4 meter beperkt tot de havengeul. De wandeling sluiten we af met het Koning Albert I-Monument en het Vissersmonument. Mijn eerste ervaring met de dagstappergidsen voldoet aan mijn verwachtingen. Het was een mooie tocht die **** krijgt. Het stuk op de GR 5A Noord is het mooiste stuk. Een minder stukje langs een drukke weg volgt dan om in de Polders te geraken. Je volgt tenslotte 5,5 km lang het kanaal maar de lange afstand stoorde mij persoonlijk niet.

 

21-12-08

Prettige feestdagen

DSCN8533C

Prettige Feestdagen aan iedereen!!! Voor de wandelaars onder ons vele mooie wandelingen gewenst voor het nieuwe jaar.

19:27 Gepost door Ambigirl in Algemeen | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

15-12-08

Gent bij Nacht (13-12-2008)

Het stond al lang op mijn programma om Gent eens met het fototoestel te verkennen en nu er een wandeling georganiseerd werd door de Florastappers, twijfelden we niet lang om mee te stappen. We vertrokken vanuit KaHo Sint-Lieven aan het Rabot en kozen voor de 6 km om uitgebreid stil te staan bij de mooie plekjes die Gent te bieden heeft. Enkele plaatsen die we passeerden: Begijnhof, Prinsenhof, Gravensteen, Graslei en Korenlei, Veldstraat, Kouter, Sint-Baafsplein met Sint-Baafskathedraal, Belfort en Lakenhalle, kerstmarkt en ijspiste, Korenmarkt, graffitistraatje, Vrijdagsmarkt en Patershol. Als inwoner van Gent kende ik de meeste plekjes al maar toch heb ik enkele nieuwe ontdekkingen gedaan zoals het graffitistraatje (al veel over gehoord maar nog nooit door gelopen) en de Augustijnenkaai met de Lieve. Een meer dan geslaagde tocht waarbij de prachtigste plekjes van Gent mooi verbonden waren. De kwaliteit van de foto's zijn niet super (nadeel van een digitaaltje) maar ik ben toch tevreden met het resultaat. Klik op de foto voor de volledige reeks.

DSCN0412B

09-12-08

Marchiennes: (Ex-)industrieel Henegouwen (07/12/2008)

Wat een prachtige wandeldag was het zondag. Ik trok naar Marchiennes (Noord-Frankrjk) ten zuidoosten van Rijsel voor een wandeling van 16 km. De startplaats was aan Place Gambetta die was ingenomen door de kerstmarkt. Daarna gaat het langs de kerk en al snel verlaten we het centrum via een graspad langs de beek de Râches richting het Bois du Faux. Af en toe hoorde ik schoten. Ik weet dat er een groot bos is ten noorden van Marchiennes en hoopte dat het van daar kwam. Maar plots klonken de schoten wel heel dichtbij en zag ik dan ook de jagers. Nergens een bericht of verbodsbord. Terugkeren zag ik niet zitten want Noord-Frankrijk is nu ook niet zo dicht bij de deur. Aangezien ik links moest en de jagers zich rechts bevonden, heb ik mij maar verder geriskeerd. Vanaf nu ging het over de GR 121b door het Bois du Faux over een heel modderig pad naast de beek de Râches. Ik was toch niet meer op mijn gemak en bijna lopend (glijdend) vervolgde ik de wandeling. De fazanten kwam ik tegen, de jagers gelukkig niet. Na het bos volgde een stuk langs een tweevaksbaan naar Vred. Vanuit Vred ging het dan naar 'la Grande Tourbière', een oud turfwinningsgebied dat nu een 40 ha groot natuurreservaat is. Dat het gebied een moeras is, merken we terug aan de paden. Snel doorstappen is de boodschap om te voorkomen dat de modder je vastzuigt. Uiteindelijk komen we aan de Scarpe en vervolgen we onze weg om aan de andere kant van het natuurreservaat terug naar Vred te keren. DSCN0306C

Klik op de foto voor de volledige reeks


Daarna gaat het naar de terril van Rieulay. Lange tijd had deze plek een kwalijke reputatie als litteken van het mijnverleden bij de ontginning van steenkool. Nu is de plek omgevormd , deels tot natuurreservaat en recreatieruimte. Boven op de terril krijg je een prachtig uitzicht op Vred. Eenmaal uit het pas aangeplant bos kom je in een ander landschap terecht: zwart en kaal. Op het hoogste punt bevind zich een panoramahut waar je een mooi 360° uitzicht hebt. Daarna dalen we af naar de recreatievijver van de Etangs des Argales. Het ene deel is vogelreservaat en de rest is recreatieruimte. Het is er heel aangenaam wandelen. Na dit prachtige stukje gaan we nu over de GR121 langs de Scarpe terug naar Marchiennes. Een mooie wandeling ondanks het wat mindere begin door de jacht, het tweede deel met het natuurreservaat en als hoogtepunt de terril maakte veel goed  (8,5/10 waard).

06-12-08

Ervaring

Ik las toevallig nog eens mijn voorstellingstekstje op mijn blog dat ik 2 jaar geleden geplaatst had. Als ik wat meer ervaring had, zou ik langere tochten uit de Dagstappergidsen van Lannoo (West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant) stappen. Dit moment is nu aangebroken en het tekstje zal ik moeten veranderen. In die 2 jaar heb ik niet stil gezeten en alle wandelingen uit Oost- en West-Vlaanderen uit het 'Groot Wandelboek Vlaanderen' van Lannoo gedaan. Ik kan dus starten met deze luswandelingen deels op GR-paden en zal daarbij 2 voor mij nog onbekende provincies op wandelgebied ontdekken. Een klein nadeel is dat het winter is en de dagen dus korter zijn. Enkel de kortste wandeling te Nieuwpoort staat dit jaar nog op het programma. De rest zal volgen als de dagen terug langer worden. Dit betekent niet dat ik niet meer ga wandelen deze winter maar enkele kortere wandelingen zullen de revue passeren (die daarom zeker niet minder mooi zullen zijn). Naast Antwerpen en Vlaams-Brabant zal ik ook Henegouwen en Noord-Frankrijk verkennen. En daarna heb ik al het volgend doel in mijn hoofd: een grote routepad afstappen. En wie weet trek ik ooit nog eens naar Santiago de Compostela, Rome of Nice. Dromen mag altijd!