26-01-09

Houthulst: Het Vrijbos (25-01-2009)

Zondag ging het naar Houthulst waar we een wandeling van 14 km gingen stappen van de wandelwebsite Arco. Kaartje en routebeschrijving vind je hier terug. Voor ons een onbekende regio en de combinatie bos en landelijk gebied leken ons wel de moeite. We vertrokken aan de kerk van Houthulst en snel ging het het Rotsebos in met Lourdesgrot. Daarna volgde onmiddellijk het Vrijbos. Ik stelde me al vragen bij de naam van het bos (veel plekjes om de natuur te ontdekken ;-) ) maar ik heb geen verklaring gevonden op het internet. Wel bleek het de belangrijkste schuilplaats te zijn van de bende van Baekelandt, een beruchte roversbende tijdens de Franse bezetting. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het voor de Duitsers een strategische plaats met verschillende stellingen die bijna niet te veroveren waren. Het werd dan ook volledig verwoest. Vrijende koppeltjes en rovers kwamen we niet tegen maar we werden wel herinnerd aan het gruwelijke oorlogsverleden van dit bos door de Belgisch militaire begraafplaats met 1855 militairen die tijdens het slotoffensief in september 1918 sneuvelden.

DSCN1119C

Klik op de foto voor de volledige reeks

Na dit mooie deel volgde een verschrikkelijk stuk. We moesten een hele tijd de weg volgen van Houthulst naar Poelkapelle waar er geen fietspad of berm was en auto's met hoge snelheid langs reden. Ronduit gevaarlijk en we waren blij dat we uiteindelijk de Pottestraat mochten inslaan. Ondertussen was het waterzonnetje volledig verdwenen en waren er dreigende wolken in de plaats gekomen. Toen we volgens de routebeschrijving een aardeweg links net na een huis moesten indraaien, begon het dan ook lichtjes te regenen. Bij de aardeweg stond duidelijk een bordje met 'verboden toegang: privédomein' en door de regen besloten we dan maar om de verkorting van 10 km te stappen. Ook hier was het niet aangenaam stappen want de auto's bleven ons achtervolgen. Het laatste stuk ging langs een 'mooi' industrieterrein terug naar het Vrijbos waar toch nog een rustig stukje volgde naar het startpunt. Niet echt een aanrader deze wandeling door het drukke verkeer en ze krijgt dan ook maar een 7/10.

Houthulst: Het Vrijbos at EveryTrail

Map created by EveryTrail:GPS Geotagging

10-01-09

Schellebelle: Door de Kalkense Meersen (10-01-09)

Vrijdag keek ik al heel erg uit naar het weekend. Alles was die dag mooi wit gerijmd en ze beloofden voor het weekend veel zon na een koude vriesnacht (in Diepenbeek: -18°C): mooi weer voor een wandeling in een wit landschap. Het vriest nu al 15 nachten aan één stuk (met heel koude minima) en dat was toch al een tijd geleden. Mijn Fordje van 14 jaar oud ondervond het ook en wou niet starten. Gelukkig had ik afgesproken met een vriendin waarmee ik mee kon rijden en in Schellebelle is een station zodat ik met de trein gemakkelijk terug in Gent geraakte. Ik had de wandeling van de site van Arco gehaald: routebeschrijving en kaart (lengte: 12 km). We parkeerden de auto op het dorpsplein van Schellebelle en vertrokken naar het veer van Schellebelle. Een bordje bij een klok met klepel laat weten dat een krachtig belsignaal nodig is om de overzetman te verwittigen. Na een minuutje komt er iemand af en kunnen we de Schelde oversteken. Er volgt een kort stukje langs de Schelde en via de Blokstraat gaan we de Kalkense Meersen in. De straat is niet gestrooid en de sneeuw kraakt onder onze schoenen. Alles is terug wit gerijmd en dat leverde mooie plaatjes op. Het is echt genieten en goed ingeduffeld voelen we niet dat het vandaag terug een ijsdag is. Dwars over het veld trekken we naar Kalken waar we even de drukkere weg moeten volgen.

DSCN0961B

Klik op de foto  voor de volledige reeks

Aan de Kalkense Vaart trekken we terug de Kalkense Meersen en het witte landschap in. We wandelen verder tot aan de Oude Schelde waar we een smal paadje langs de bevroren Schelde volgen. Hier loopt ook de GR 128 die Wissant met Aken verbindt. Er volgt een heel mooi stukje. Na de Oude Schelde krijgen we een zicht op de kerk van Wetteren en gaat het op het jaagpad langs de Schelde terug naar het veer van Schellebelle. Daar drinken we in 'De Schelde' een warme chocomelk en al snel beginnen we te gloeien. Met blozende kaken steken we terug de Schelde over en staan we onmiddellijk aan de auto. Ik word netjes afgezet aan het station en om 16:09 komt de trein mooi op tijd aan om mij in Gent-Sint-Pieters af te zetten. Het was een zalige wandeling in een echt winterlandschap (8,5/10) en ik kom zeker nog eens terug om de Meersen te verkennen in een groen kleedje.

Schellebelle: Door de Kalkense Meersen at EveryTrail

Map created by EveryTrail:GPS Geotagging

07-01-09

Izegem: Paterswandeling (02-01-2009)

Af en toe ga ik eens met de Jack Russel van mijn zus en schoenbroer wandelen. Ik ga dan meestal in de buurt op stap en op 2 januari heb ik de Paterswandeling (9,5 km) te Izegem gedaan. Ik verwachtte niet echt veel van de wandeling omdat ik vermoedde dat die vooral door woonwijken ging lopen. En mijn vermoedens werden bevestigd. Je start aan het sportcentrum De Krekel-zuid en loopt onmiddellijk door woonwijken. Daarna gaat het zelfs door een industrieterrein naar het kanaal Roeselare-Leie. Langs het kanaal is het rustig wandelen maar je blijft omgeven door industrie (met bijkomende geurhinder). Na dit stuk gaat het verder door de bebouwde kom. Toch nog een verrassend plekje ontdekt, namelijk het vroegere klooster van de paters kapucijnen waar je een mooi stukje groen had. Het laatste stukje gaat terug door woonwijken met nog een lusje op het terrrein van het (openlucht) zwembad (waar een laag ijs op lag en dus is zwemmen alleen aan te raden voor ijsberen). De wandeling komt uit een mapje met 8 wandelroutes in en rond Izegem. Ik heb er ondertussen al 6 gedaan en vond deze de minste tot nu toe (5,5/10 waard). Niet echt de moeite om er speciaal voor naar Izegem te rijden. Veel foto's heb ik dus niet getrokken maar de enkele kun je bezichtigen door op onderstaande foto te klikken.

DSCN0915B

04-01-09

Natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen te Gent (30-12-2008)

In juni verkende ik voor het eerst het natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen (zie verslagje) te Gent. Toen raadde Caroline me aan om er ook eens in de winter te gaan wandelen. Mijn laatste wandeling van 2008 werd een mooie afsluiter met een prachtige zonsondergang. Het verdroogde riet, de overstroomde hooilanden, het prachtige licht, ... het had inderdaad dat net ietsje meer dan in de zomer. Merci, Caroline voor de aanrader. Klik op de foto voor de fotoreeks.

DSCN0869B