02-03-09

Ravels - Oud-Turnhout -Ravels (GR Kempen; nr. 6; dagstappergids Antwerpen): Een wandeling rond de Liereman (01-03-2009)

Eindelijk heb ik nog eens een behoorlijke afstand gewandeld, een wandeling van 19 km uit de Dagstappergids Antwerpen (Lannoo) en tevens mijn eerste wandeling in de provincie Antwerpen. Ik vertrok met zon in Gent maar eenmaal voorbij Antwerpen werd het bewolkt en mistig. Had ik nu echt pech dat ik op deze voorspelde lentedag geen zon ging zien. Eenmaal in Ravels zag het er al wat beter uit en na hoogstens een kwartiertje wandelen, brak de zon gelukkig door tot iets voor het einde van mijn wandeling. Goede timing! Deze wandeling vertrekt in Ravels aan de brug over het kanaal Dessel-Schoten en volgt de GR Kempen een 7,5 km lang. Daarna wordt bijna onmiddellijk overgeschakeld naar de GR Kempen variante die terug verlaten wordt voor een lusje naar Oud-Turnhout. Vervolgens wordt die variante terug 5 km gevolgd tot de aansluiting met de hoofdroute. Na een aanloopstukje gaat de wandeling langs het kanaal Dessel-Schoten waar het rustig wandelen is op een onverhard pad. Na een goeie 2 km verlaat ik het kanaal en gaat het langs enkele grote boerderijen. Ik krijg hier een eerste zicht op het natuurreservaat De Liereman, één van de oudste natuurreservaten in Vlaanderen (reeds in 1940 beschermd). Je vind er droge en natte heide, moeras, veen en gemengd bos op een oppervlakte van 167 ha. In het bezoekerscentrum krijg je meer informatie en dit is ook het vertrekpunt voor 3 bewegwijzerde wandelingen door het natuurreservaat. Nu trek ik rond het reservaat maar ik krijg er toch een goed idee van. Al snel loop ik op een zandweg, zo typisch aan de Kempen en krijg prachtige vergezichten op graslanden en de vroegere reenheide. Daarna gaat het door een bos met naaldbomen, ook zo typisch aan de Kempen. Ik zie een eekhoorntje snel wegvluchten.

DSCN9439B

Klik op de foto voor de volledige reeks

Tenslotte verlaat ik de GR Kempen om even verder de GR Kempen variante te volgen. Onderweg naar het bezoekerscentrum passeer ik een ontbost stuk om de heide te herstellen. Eenmaal aan het bezoekerscentrum verlaat de wandeling de GR en maakt de wandeling een wat overbodige lus naar Oud-Turnhout. Na dit lusje wordt de GR Kempen variante terug opgepikt en via rustige asfalt, zand- en graswegen door velden en bossen gaat het richting het kanaal Dessel-Schoten. Het valt op dat het populair gebied is: wandelaars, ruiters, fietser, mountainbikers, ik kwam ze allemaal tegen. Normaal moet je langs restaurant Burcht Hertog Jan via de toegangsdreef aan het kanaal geraken maar alles was toe en een gesloten poort zorgde ervoor dat dit niet lukte. Gelukkig kun je rechtdoor gaan ipv. de toegangsdreef te nemen en eenmaal aan het bos volg je het bordje van de MTB-route en kom je terug aan het kanaal. Ik vond daar trouwens een GR-teken terug dus misschien is de route verlegd. Het was een rustige, mooie wandeling (***). Persoonlijk raad ik aan om rechtstreeks aan restaurant Burcht Hertog Jan te starten (zo moet je niet het minder boeiende aanloopstuk doen; dit is wel interessant als je met het openbaar vervoer komt, er is immers een bushalte net voor de brug over het kanaal) en het lusje naar Oud-Turnhout te laten voor wat het is.

Commentaren

Jammer dat Hertog Jan gesloten was. Dan werd het veerpontje ook niet bediend?
De Aa zag er daar alleszins beter uit dan wat wij zaterdag bij Turnhout te zien kregen.

Gepost door: lumaj | 02-03-09

Een heel bekend gebied voor mij, het blijft leuk om er te wandelen.

Gepost door: freddy11 | 04-03-09

Geen wonder dat er zoveel voorbijgangers zijn zoals mountainbikers want aan je foto's te zien is het een prachtige streek ! Ik heb er ook nog gewandeld maar nu is het alweer een tijdje geleden.

Gepost door: maaike | 16-03-09

Die afgeplagde heide. Het is een raar zicht. Maar effectief, het werkt wel. Je krijgt een heel andere vegetatie. Al blijf ik het wat vreemd vinden dat de mens zo zwaar moet ingrijpen in de natuur om de "oorspronkelijke" natuur te herstellen.

Gepost door: Geert | 16-03-09

Hallo, Inderdaad een prachtige omgeving om te vertoeven en niet zo ver verwijderd van het heuvelachtige Nederlands Limburg, waar het wandelen ook heel aangenaam is. Wij gaan dit jaar trachten onze eerste GR te bewandelen, maar we zijn er nog niet echt uit welke we gaan kiezen. Misschien gaan we even langs op het bureau in Antwerpen om daar even verdere info te bekomen.

Gepost door: Kathy en Joris | 22-03-09

mooi wandelgebied ,ons een beetje bekend.Hebben verleden jaar ook oud turnhout bezocht en een fijne wandeling gehad

Gepost door: Erik | 26-03-09

De commentaren zijn gesloten.