23-03-09

Doornik: Lus vanuit Doornik over de Chemin de Bouvines (21-03-2009)

Eindelijk heb ik nog eens tijd gehad om in het weekend te gaan stappen en dit op een zonnige lentedag. De wandeling van 19 km vertrekt in Doornik aan het belfort. Door vooraf te surfen naar de site van Doornik kwam ik te weten dat het carnaval was op zaterdag. We parkeerden dus in een wijk buiten de ring van Doornik en konden meteen de wandelroute opvatten naar het centrum van Doornik. Aan het centrum van Cultuur werd alles in gereedheid gebracht voor de carnavalsstoet en ook in het centrum was de carnavalssfeer duidelijk zichtbaar: luide muziek op de Grand Place en enkele feestvierders hadden nog energie over om een danske te placeren. Maar nu terug naar Doornik. Ik was aangenaam verrast door deze oude stad. Ik kreeg de indruk van een gezellig stadje met veel historische bezienswaardigheden waaronder het oudste belfort (1187) van België en de Onze-Lieve-Vrouw kathedraal beide erkend als Werelderfgoed door UNESCO). Ook veel ruimte door de grote pleinen zoals de Grand Place met Lakenhalle en terrasjes en de Place Reine Astrid met zijn neoclassistische gebouwen. Ik kom zeker nog terug om deze stad uirgebreider te verkennen via een stadswandeling en de kathedraal te bezoeken. We verlaten Doornik via de Cité du Maroc, een tuinwijk.

DSCN9473b

Klik op de foto voor de volledige reeks

Op het centrale plein kan er kaatsbal gespeeld worden maar helaas werd deze volkssport nu niet uitgeoefend. Daarna gaat het richting het dorpje Ere over de voormalige spoorlijn 88A  Doornik-Rumes-Orchies.  Men had veel hoop gesteld op deze lijn die een stukje zou uitmaken van de verbinding Antwerpen-Douai. Ze werd in 1883 in dienst gesteld, maar kende nooit het verhoopte succes en bleef een éénrichtingslijn. Tot 1964 kende ze een beperkt goederenvervoer tussen Doornik en Rumes. Nu is het een aangename en rustige wandelweg door de vallei van de Rieu de Barges. Onderweg passeer je de gesloten steenbakkerij van Ere. Eenmaal in Ere kun je de spoorlijn niet meer volgen en verlaten we de vallei om aan de rand van het uitgestrekte leemplateau richting het kerkhof van Willemeau te stappen over onverharde paden. We lopen hier een heel klein stukje op de GR 123, een langeafstandswandelpad van 218 km in lusvorm die vertrekt vanuit Doornik en West-Henegouwen verkent. Na het kerkhof krijgen we nu kasseien onder de voeten geschoven, eerst in een holle weg en daarna in het stiltegebied in de buurt van Froidmont. We krijgen hier ook een eerste zicht op de mast van La Pannerie die we later op de tocht nog zullen passeren. Na een lusje naar Froidmont volgde een stukje verharde weg naar de Franse grens langs grote uitgestrekte velden. Daar bereiken we het meest westelijke punt van de wandeling en gaan nu in bijna rechte lijn terug naar Doornik over de oude weg Chemin de Bouvines. Aan de mast La Pannerie bereiken we de kamlijn tussen de Scheldevallei en de vallei van de Rieu de Barges en krijgen we zicht op de Mont-Saint-Aubert. We krijgen nu ook de 5 torens van de kathedraal terug in het zicht en dalen terug naar deze stad. Ik vond het een mooie wandeling (***) die buiten Doornik vooral over onverharde en rustige wegen liep. Deze wandeling is niet aan te raden op een warme zomerdag want je loopt de hele wandeling in open veld en schaduw is er niet te vinden.

Commentaren

Ik ken Doornik ook enkel van het wandelen, omdat ik er twee jaar geleden een Euraudax stapte. Het ziet er inderdaad een gezellig stadje uit en eigenlijk zou ik er eens moeten teruggaan om eens wat meer cultuur aldaar te ontdekken.

Gepost door: maaike | 23-03-09

foto's mooie foto's, vooral foto 8 en 22 vind ik prachtig!

Gepost door: Davy | 23-03-09

Roept bij mij herrinneringen op. Mooie fotoreeks.

Gepost door: Freddy Lesage | 26-03-09

Doornik - Tournai, waarom maken we het onszelf toch zo moeilijk met die verschillende namen?
Ben er zelf nooit geweest, maar heb toch altijd gehoord dat zowel stad als omgeving de moeite waard zijn. De todo-lijst wordt alsmaar langer ... :-)

Gepost door: Lumaj | 26-03-09

Ah... terug foto's. Blijkbaar ook een mooie streek. Nog nooit geweest maar het spreekt me wel aan. Naar't schijnt is de kerstmarkt ook steeds de moeite. I know... het is nog lang!

Gepost door: jeroen | 28-03-09

Hallo, Een heel mooie reeks foto's, we zullen deze wandeling dan eens moeten reserven als we op een winterse dag eens in de buurt komen.

Gepost door: freddy11 | 28-03-09

TOEREN & LOEREN Hallo,
Omdat ik naar informatie zoek van de steenfabriek in Ere, kwam ik op deze site.
Ziet er gaaf uit ..... complimenten!
Weet u (jij?) misschien iets meer over deze fabriek? ik zoek me suf en heb al heel wat steenfabrieken om info gevraagt maar tot op heden zonder gewenst resultaat.
Zie foto's onder de rubriek STEENFABRIEK op mijn site
Met vriendelijke groet,
Piet

Gepost door: Piet | 31-08-09

De commentaren zijn gesloten.