15-04-09

Brasschaat - Kapellen - Brasschaat (GR 12, nr. 5, dagstappergids Antwerpen): Verzoening tussen oorlog en natuur, of hoe een verdedingsgordel een groene gordel werd (13-04-2009)

Op Paasmaandag was het terug een schitterende lentedag. Ik trok naar Brasschaat voor een wandeling van 19,7 km uit de Dagstappergids Antwerpen (Lannoo). De start lag aan de drukke N1, de baan van Antwerpen naar Breda, maar eenmaal vertrokken was het onmiddellijk rustig en merkten we al snel de eerste rood-witte tekens van de GR 12 op. We volgen deze GR richting Amsterdam en dit 10,2 km lang. Via een mooie beukendreef in het domeinbos 'De Inslag' komen we aan de Antitankgracht. Deze werd gegraven einde van de jaren dertig toen de oorlogsdreiging steeds duidelijker werd. De Antwerpse fortengordel werd toen uitgebreid en aangepast aan het gebruik van tanks dmv. de Antitankgordel. Het diende nauwelijks tot iets, want de Duitse aanval kwam uit een andere richting. Nu is de gracht - en de daarbijhorende forten - als landschap beschermd om hun grote landschappelijke en militair-historische waarde. We volgen deze gracht tot net voorbij het Fort van Brasschaat op een mooi wandelpad. Onderweg zien we regelmatig bunkers als overblijfselen van de oorlog die zoals de titel vermeld mooi verzoenen met de natuur. Na deze eerste mooie kilometers komen we nu in het Klein Schietveld. Dit was vroeger militair domein en daardoor werd de natuur er ongeschonden bewaard. Ook een stukje heide komen we tegen.

DSCN9988B

Klik op de foto voor de volledige reeks

Daarna gaat het door een villawijk met toch wel grote 'kasten' van huizen. Aan de spoorweg Antwerpen-Roosendaal verlaat de GR 12 ons en volgen we nu een variante van de GR 12. Het gaat een heel stuk langs deze spoorlijn en met regelmatig een trein die passeert, vind ik het er niet echt aangenaam wandelen. In Kapellen verlaten we de spoorlijn en vervolgen we de weg langs de Lievenskapel en het kasteel Wolvenbosch. Er volgt nog een mooi stukje in het domein 'De Uitlegger' en eenmaal uit dit domein verlaten we de variante en gaat het door een villawijk en langs kasteel Mishagen terug richting start. Het eerste deel van deze wandeling krijgt **** sterren door de mooie natuur en onverharde paden, het tweede deel vanaf de spoorlijn was bijna volledig verhard en vond ik saai (behalve dan domein De Uitlegger) en krijgt maar ** sterren.

Commentaren

Ziet er nochtans vrij mooi uit om te wandelen. Met de temperaturen van vandaag... 't was zweten zeker? Ik veronderstel dat je veel zand als bodem zag en voor mij persoonlijk : geen pretje bij warm weer.

Gepost door: Jeroen | 15-04-09

Villa's In het voorjaar kan ik van de vele tuinen genieten, en dan vooral als de tulpenbomen in bloei staan.

Gepost door: G.U.Y. | 16-04-09

Ik herinner me dat stukje GR 12 levendig. Prachtige stukken natuur, maar jammer genoeg afgewisseld met die saaie villawijken in de streek daar.
Leuk om via je foto's onze doortocht daar opnieuw te beleven.

Gepost door: Lumaj | 16-04-09

Ik ben blij dat ik niet de enige ben die wandelen door villawijken oersaai vind. Merkwaardig hoe men bij het ontwerp van die wijken er zelden aan denkt het ook nog voor de voetganger een beetje spannend te houden. De grondprijs en de obsessie van sommigen om vooral geen inkijk te hebben zal daar wellicht voor veel tussen zitten. Het resultaat is een soort sociale woestijn waar mensen niet eens hun buren kennen.

Gepost door: Geert | 16-04-09

Gevaarlijk, Het ergste in die buurt zijn de oersaaie villawijken waar de voetganger op straat moet lopen omdat er gewoonweg geen voetpad is, geldgebrek zal hier wel de oorzaak van kunnen zijn vrees ik, al het geld zit in de villa's en die bewoners gaan met de auto, hun status laat het niet toe om schoenen te verslijten.

Gepost door: freddy11 | 17-04-09

wandel in natuur Ook wij vinden het saai over straten en langs villa wijken te wandelen .Wandelen doe je in de natuur door bossen en natuurgebieden. Wat Brasschaat betreft.19/04 is er een wandeling.We zullen er waarschijnlijk deelnemen
groetjes
Erik

Gepost door: Erik | 17-04-09

Hallo, Sorry voor het ongemak, maar we hebben blogspot.com verlaten omwille van te weinig mogelijkheden ons terug te vinden. Vandaar een nieuwe url op skynet. We hebben ondertussen een verwijzing geplaatst in de titelbalk van het bears-blog. Hopelijk nog veel leesgenot verder, alhoewel er nog een lange weg vol obstakels voor ons ligt. We hadden reeds de bezoekers op onze vorige url gemaild, over deze wijziging. Nu ben je ook op de hoogte en ben je uiteraard van harte welkom. Groetjes.

Gepost door: Kathy y Joris | 17-04-09

Hallo, Nu we dit postje hier herlezen, wordt ineens veel duidelijker. Vermits we afgelopen zaterdag ook een groot deel van de GR 12 hebben bewandeld tijdens onze tocht in Brasschaat. Inderdaad, de antitankgracht, de fortengordel en natuurlijk de mooie natuur. Het was genieten en hier kunnen we dat dan nog eens overdoen, bij een geslaagd relaas van een mooi traject.

Gepost door: Kathy y Joris | 20-04-09

De commentaren zijn gesloten.