28-05-09

Sijsele: Ryckeveldepad (23-05-09)

De laatste tijd had ik nogal weinig tijd om een volledige dag te stappen. Ook vorig weekend waren er veel sociale verplichtingen (maar wel leuke, hoor). Omdat het zaterdag zo een schitterend weer was en ik pas om half 4 ergens moest zijn, zocht ik een korte wandeling uit op de website van westtoer. Het Ryckeveldepad van 6,4 km met start te Sijsele leek me de moeite en dat bleek het ook. Je vertrekt aan het kasteel van Ryckevelde en door het domeinbos gaat het eerst naar de oude spoorlijn Eeklo-Brugge. Voorbij het natuurreservaat De Schobbejakshoogte gaat het rond de Gemene en Loweiden. Uiteindelijk krijgen we asfalt onder de voeten en passeren we aan het kasteeldomein Ten Tore en krijgen we zicht op de kerk van Sijsele. De terugweg gaat terug door het domeinbos en langs de heemtuin. Dit was een mooie, rustige wandeling met voldoende afwisseling tussen bos en open veld, ook voldoende onverharde wegen waren in de route opgenomen wat we als wandelaar altijd kunnen appreciëren. Jammer genoeg had ik mijn fototoestel vergeten en is het dus zonder foto's te doen.

25-05-09

Lokeren: Molsbroek-Buylaerswandelpad (22-05-09)

Dit was een wandeling die al lang op mijn lijstje stond door de mooie foto's die ik oa. bij Freddy en Ingrid en vele anderen wandelbloggers had gezien. Deze wandeling (en folder) is terug te vinden op de website van toerisme Oost-Vlaanderen en is 12 km lang. Naar mijn gevoel was de wandeling korter en uitzetten op routeyou.com toonde aan dat de tocht maar 9,23 km is. We vertrekken aan de toeristische dienst op de Markt in Lokeren en langs de Durme gaat het eerst naar het stadspark het Verloren Bos met veel kunstwerken en kasteel voor jeugdtoerisme. Via dit park staan we al snel in het Buylaers natuurreservaat. Dit natuurgebied van 20 ha is gelegen op de linkeroever van de Durme. De meersen langs de Durme hebben hier grotendeels hun historisch uitzicht behouden met weinig beplantingen in de vlakte, fraaie vochtige hooilanden en daarnaast een aantal rietveldjes. Het spontaan verwilderend Verloren Bos met zijn stuifduinrelicten paalt eveneens aan dit natuurgebied. Daarna stonden we terug aan de Durme en volgden die tot aan het natuurreservaat Molsbroek.

DSCN9392B

Klik op de foto voor de volledige reeks

Een verhard pad loopt volledig rond dit gevarieerd reservaat en al snel horen we het gekwetter van de kokmeeuwen die in grote getale aanwezig zijn. Nog wat verder krijgen we dan zicht op een grote plas waar kokmeeuwen, canadeze ganzen, wilde eenden, aalscholvers, ... te zien zijn. Daarna kronkelen we langs oude rivierduinen, ontstaan 10000 jaar geleden door zandverstuivingen in de Durmevallei. We passeren nog een grote plas (Ham of zo iets) en komen terug aan de Durme waarvan de bermen goed begroeid zijn. Uiteindelijk gaat het via dezelde weg terug naar de Markt van Lokeren waar we onszelf belonen met een zonnig terrasje. Een mooie wandeling die perfect te doen is met rolstoelwagen en buggy's omdat de route volledig verhard is en verkeersvrij is. Wel moet je als wandelaar af en toe uitwijken voor fietsers.

12-05-09

Waardamme: Kampveldwandelpad (10-05-09)

Doordat het moederdag was, had ik enkel tijd voor een korte wandeling. Ik koos voor de provinciale wandelroute 'Kampveldwandelpad' van 9,1 km met start aan de kerk van Waardamme. Het 238 ha grote domeinbos Kampveld ligt in de gemeente Oostkamp. Twee natuurlijk meanderende beken, namelijk de Rivierbeek en de Hertsbergebeek, stromen doorheen of langs het gebied. Het domeinbos vormt een belangrijke schakel als verbinding tussen verschillende groendomeinen, gelegen in de bosrijke regio ten zuiden van Brugge. Het grote gebied bestaat uit drie delen (Rooiveld, Kampveld en Papenvijvers) die door de Waterstraat en de Papenvijversstraat van elkaar gescheiden zijn. Uit de namen Rooiveld en Kampveld kunnen we afleiden dat hier ooit woeste heidegronden of ‘velt’ geweest zijn.

DSCN9956B

Klik op de foto voor de volledige reeks

De Papenvijvers wijzen op een moerassig gebied waar vroeger vijvers waren. Het domein Kampveld bestaat overwegend uit arme zandgronden. Zo’n 100 hectare bestaat uit gemengd bos van verschillende leeftijd. Naast typische bomen voor arme grond (aangeplante grove den, zwarte den, fijnspar…) vind je hier ook van nature voorkomende soorten zoals wilde lijsterbes, spork, berk, wilg, zomereik, beuk en ratelpopulier. Mossen, varens, heide en grassen, zoals pijpenstrootje, verfraaien de bodem (bron: http://www.bosengroen.be/nl-BE/Domeinen/West-Vlaanderen/K...). Via een woonwijk sta je al snel in de natuur. En vanaf dan volgt de ene mooie dreef na de andere door bos en veld in een voor mij totaal onbekend stukje West-Vlaanderen. Het was er zeer rustig wandelen en ik kwam geen enkele wandelaar tegen. Ten zuiden van Brugge zijn er veel groengebieden maar ik ben blij dat ik dit bosdomein ontdekt heb waar je nog alleen kunt wandelen. Via dezelfde weg als in het doorgaan, kom je terug aan de start.

05-05-09

Wijnendale - Ichtegem - Wijnendale (GR 130; nr. 9; dagstappergids West-Vlaanderen): Langs een romantisch kasteel en door landelijk groen (01-05-2009)

Vrijdag 01/05/09 was een mooie lentedag. Ik trok naar Wijnendale voor dagstapper nr. 9 (21,1 km; mijn langste afstand tot nu toe) uit de Dagstappergids West-Vlaanderen waarbij de GR 130 (Maldegem-Diksmuide) een stuk gevolgd wordt. Het vertrek ligt aan het kasteel van Wijnendale en het Wijnendalebos. Veel informatie over de GR 130 & dit middeleeuws uitziend kasteel vind je terug op de site van Luc Selleslagh. Ik wandelde hier 2 jaren geleden ook (zie verslag) maar in een ander seizoen en het is leuk om mijn foto's te vergelijken. Op de GR 130 gaat het naar het bos waar het zeer rustig is. De trui kan al snel uit en in de zon gaat het richting het gehucht Edewalle. Daarna stappen we naar de Ruidenberg, niet meer dan een flinke heuvel herkenbaar door een tv-distributiemast, waar een lusje rond gemaakt wordt. Na een saaier stuk dalen we af naar de Groene 62.  Met deze lijn hoopte men de Parijzenaars naar de nieuwe en mondaine badstad Oostende te lokken. Het traject Oostende-Torhout werd in 1867 in gebruik genomen en de laatste trein reed in 1967. Nu is deze 22 km lange spoorwegbedding een groen fiets-en wandelpad en is het er aangenaam stappen (en vooral fietsen). Na Wijnendale dorp pikken we terug in op de GR 130 en stappen terug naar het Wijnendalekasteel. Ik vond dit een mindere dagstapperwandeling (**) omdat er heel weinig onverharde paden inzitten en er redelijk wat verkeer is langs de landelijke wegen. Hoogtepunten zijn het Wijnendalebos, de Ruidenberg en de groene 62.

DSCN0515B

Klik op de foto voor de volledige reeks