01-09-09

GR 57 Etappe 1 (17,5 km): Barchon - Angleur (29-08-09)

Eindelijk, de kop is eraf. Mijn eerste etappe op de GR 57 is een feit. Deze GR 57 loopt van Barchon (tegen Luik) naar Diekirch (GH Luxemburg) en is 278,9 km lang. Wij gingen met de auto naar het eindpunt, het station van Angleur. Daar namen we een trein naar Luik-Palais om dan bij de bushalte Léopold Gare de bus (lijn 67) te nemen richting Visé. De dichtste bushalte bij het startpunt is BARCHON Rue de Tignée. Vandaar is het nog 1,3 km stappen naar het startpunt van de GR 57 deels via een mooi pad over de GR 5. Vol verwachting begonnen we aan de etappe. Onmiddellijk krijgen we prachtige onverharde paden voorgeschoteld en stappen we naar het gehucht La Xhavée. Hier krijgen we even asfalt onder de voeten maar na dit gehucht komen we terug op een mooie onverharde weg en krijgen we een eerste zicht op de Maas en Luik. We stijgen naar het uitzichtspunt van Houlpays maar het uitzicht wordt wat verstoord door elektriciteitsleidingen. We dalen nu richting Jupille en kruisen hierbij de GR 412. Dwars door een weide en een veld en via een groene tunnel komen we in Jupille aan gekend van het Jupiler-bier. Na Jupille stijgen we nog een voorlaatse maal en passeren we de 'Ferme Tambour'. Daarna volgt een minder stukje door een woonwijk om uiteindelijk af te dalen naar Bressoux. Een paadje langs een groot gebied vol met moestuintjes is een aangename verrassing maar dan staan we in een volkse wijk in Luik.

DSCN1182B

We steken het afleidingskanaal van de Maas over en zijn in de wijk Outremeuse, één van de oudste wijken van de stad. Aan de jeugdherberg in deze wijk komen we voor de 3° maal een GR tegen, deze keer de GR 579 die hier eindigt en van Brussel komt. Een uitnodigend terrasje verleidt ons tot een pauze. Na een halfuurtje rust staan we onmiddellijk aan de brede Maas die ons vergezelt tot aan de monding van de Ourthe. We lopen voortdurend op een verkeersvrij pad en het is er rustig wandelen. De Ourthe volgen we nog niet maar wel het Ourthekanaal dat kaderde in een kolossaal project, dat in de 19e eeuw de Maas met het Rijnbekken had moeten verbinden. Na deze mooie afsluiter staan we terug aan het station van Angleur. Deze etappe (***)  is een beloftevolle introductie van de GR 57. Hopelijk volgt snel de 2e etappe.  

Commentaren

Proficiat Schitterende fotoreeks bij de start van de GR57. Nog 268,9km tot in Gilsdorf (Lux) Geniet er van !!!

Gepost door: freddy lesage | 02-09-09

Dit lijkt me een mooi traject, door de uitlopers van het Land van Herve, waar het bijna altijd mooi wandelen is.

Gepost door: xy | 02-09-09

Wel Annelies als je dit stuk al leuk vond dan kan de rest van de tocht niet meer stuk. Vele wandelaars skippen dit stuk van GR 57. Luik is een stad die zijn geheimen niet vlug prijs geeft, je moet er een tijdje rondhangen wil je de stad wat beginnen appreciëren. Op het volgende traject kom je alvast in een andere wereld terecht. Veel groen en af en toe leuke uitzichten. Succes. Luc

Gepost door: Luc | 05-09-09

Dappere start Je had er heel wat voor over om van je eindpunt naar je startpunt te raken met het openbaar vervoer!
Blij dat de startetappe je toch kon charmeren, want in stedelijk gebied is dat niet altijd evident.
Ik ben benieuwd naar je verdere avonturen op dit GR pad.

Gepost door: Lumaj | 05-09-09

Deze eerste etappe is inderdaad wat stedelijker dan wat volgt, maar toch had ik hem niet willen missen. Het was een interessante kennismaking met Luik en toch ook veel moois gezien langs de route.

Gepost door: Kelly | 21-10-14

De commentaren zijn gesloten.