22-09-09

Doornik: Lus vanuit Doornik over Antoing (19-09-09)

Zaterdag was een heerlijke wandeldag met het mooie nazomerweer. Ik trok nog eens naar de provincie Henegouwen en startte in Doornik. De wandeling van 21 km (22,6 km met aanloop/uitlooproute) komt uit de wandelgids 'Wandelvakanties in Noord-Frankrijk en Henegouwen' (Lannoo). Ik parkeerde de auto op de gratis parking aan het Cultuurcentrum op de N7. Een aanlooproute van 0,8 km bracht ons naar het belfort, de officiële startplaats van de wandeling. Langs de prachtige Onze-Lieve-Vrouwkathedraal ging het naar de Schelde die onze metgezel blijft tot aan het TGV-viaduct. Het eerste deel is het uitkijken om de hondenstronten te ontwijken maar éénmaal onder de ringbrug door krijg je gras onder de voeten. We verlaten de Schelde even voor een lus in Allain naar een Mariagrot in een oude steengroeve. Daarna volgen we de Schelde op een onverhard pad tot in Vaux waar we overschakelen naar de andere oever om op asfalt richting Antoing te stappen. We passeren hier heel wat industrie en het gebied is bekend als het "witte land" naar het stof dat ontstaat door het houwen van kalksteen.

DSCN1581B

Klik op de foto voor de fotoreeks

Ik kan nu niet echt zeggen dat de cementfabriek CBR landschappelijk mooi is. Na dit wat minder mooie stukje volgt een lusje in Antoing. Je passeert er het sportstadium dat ondergebracht is in een oude steengroeve. Een beeld van een steenhouwer herinnert ons aan die tijd. Langs het kasteel dalen we terug af naar de Schelde die we nog even volgen tot aan het TGV-viaduct. Net als bij Vaux passeren we hier de nu verlaten kalkovens en steengroeves die verborgen liggen achter de gevels. Bij het TGV-viaduct verlaten we de Scheldevallei en keren terug via het Henegouwse Leemplateau. We volgen een schitterende veldweg tot in Calonne waarna we onmiddellijk terecht komen in de 'Espace vert des Cinq Rocs'. Dit gebied is ontstaan door het opvullen van 5 oude steengroeven met het afvalmateriaal van de nieuw aangelegde TGV-lijn. De afvalberg was zo hoog dat er een echte heuvel is ontstaan en op het hoogste punt heb je een uitzicht op de Scheldevallei met de bijhorende industrie. Daarna volgde een minder stuk tot in Doornik (vnl. langs een hoofdweg) en daar stap je terug langs de Schelde tot je terug kan afslaan naar het Belfort. Ik heb een wat dubbel gevoel bij deze wandeling. Er zaten wat minder mooie delen in maar ook heel prachtige stukken. De wandeling krijgt daarom een gemiddelde waardering: ***.

 

Commentaren

Beste Annelies, 1 gouden tip: gebruik die microsoft-rommel niet en installeer Firefox. Veel veiliger en een hele hoop problemen van de baan.
ps. Ik vindt nergens uw mailadres terug? Is dit bewust?
Wat als ik eens wat info van u nodig heb? Of andersom?
ps2: Uw link staat erbij hoor!

Groetjes,
Marc

Gepost door: Vanderbruggen Marc | 23-09-09

Ik begrijp je dubbel gevoel, maar de streek en dan zeker heel Henegouwen blijft mij toch fascineren voor de vele contrasten.
Mooie reportage.

Gepost door: fotogeniek Belgie (Koen) | 28-09-09

De commentaren zijn gesloten.