20-10-09

GR 57 Etappe 2 (16,3 km): Angleur - Esneux (18-10-09)

1,5 maand geleden eindigden we aan het station van Angleur. Zondag stonden we er terug voor de tweede etappe op de GR 57 tot Esneux (16,3 km). Om terug te keren naar de auto namen we in Esneux de trein terug naar Angleur. Het weer in Gent was veelbelovend maar 20 km voor Luik belanden we in een dikke mist en pas om 13.00u brak de zon erdoor. Na het kasteel Nagelmackers en de kapel Notre-Dame de Bonsecours in Angleur gaat het het bos in en nemen we een steil, klimmend pad in het domein Sart-Tilman. We blijven nu een hele tijd in het bos met zijn herfstkleuren en -geuren. We passeren langs de heide van Streupas, een gebied waarbij de heide terug hersteld wordt maar de mist beperkte het zicht. Dit gebeurde ook op een uitzichtpunt op de Ourthe. Na een mooie wandeling door het bos komen we aan de campus van de Universiteit Luik (je merkt hier trouwens niet veel van en blijft in het bos lopen) waar verschillende beeldhouwwerken in openlucht tentoongesteld worden. Na de campus Lichamelijke Opvoeding gaan we nu richting een golfterrein. Ondertussen is de mist helemaal opgetrokken en schijnt een aangenaam zonnetje. Voorbij de hoeve van Famelette en hoeve van Nomont volgt een prachtig gedeelte. We lopen op een rotsige heuvelkam met links diep beneden ons de Ourthe. Even verder komen we aan het uitzichtpunt Roche aux Faucons en hebben we een prachtig zicht op de meanderende Ourthe (Lus van Fêchereux). We zien in de verte ons eindpunt Esneux liggen.

DSCN9521B

Klik op de foto voor de volledige reeks

Maar eerst moeten we afdalen naar de Ourthe, dit via een lange afdaling die af en toe steil is. We bereiken de rivier aan de hoeve van Rosière en we krijgen gezelschap van de GR 576 (Luikse Condroz). Er volgt een aangenaam pad langs de Ourthe. Eenmaal aan de drukkere N638 is het gedaan met de rust en we volgen deze baan richting Esneux. Aan het park Du Mary verlaat de GR 57 ons en wij stappen nog een 1 kilometertje verder naar het station van Esneux. Dit was een heel mooie etappe (****) die bijna volledig door het bos loopt. Een aanrader dus in de herfst. Het hoogtepunt is het uitzichtpunt op de Ourthe bij de Roche aux Faucons. Bij deze etappe merkte ik ook meteen het verschil met wandelen in Vlaanderen. Behalve het laatste stuk langs de N638 is de route volledig verkeersvrij en bijna volledig onverhard.

Commentaren

Die GR 57 ziet er inderdaad interessant uit!
En die Roche aux Faucons, ik heb de indruk daar ook al gestaan te hebben, maar kan het me niet verdorie niet meer concreet voor de geest halen. Oud worden, of alle mooie plekjes door mekaar halen?

Gepost door: Lumaj | 22-10-09

Mooi en vooral praktisch ivb met vervoer. Er staan je nog heel veel mooie kilometers te wachten. En vooral lastige!!!

Gepost door: freddy lesage | 23-10-09

GR 57 Angleur-Esneux De GR 57 vind ik de mooiste en de meest praktische GR (openbaar vervoer) tot nog toe in België. Dit is nog maar een voorproefje. Tussen Hotton en Houffalize is die echt adembenemend. En niet te vergeten het Luxemburgse deel, ook magnifique.

Gepost door: Ruud Notten | 24-10-09

ardennengenot Je komt echt op de mooiste ardennenplekjes,
mooie foto's.We zijn wel in de buurt geweest maar deze plaats moeten we nog ontdekken

Gepost door: Erik en Marina | 02-12-09

Bonjour,

Le tronçon entre Angleur et Esneux est la partie de l'agglomération liégeoise la plus belle au niveau nature.On ne rencontre que peu d'habitation.Nous sommes toujours dans les bois jusqu'à Esneux.
Que de découverte comme la lande de Streupas où la vue est grandiose sur l'agglomération liégeoise, le domaine universitaire du Sart Tilman, son musée en plein air et plus loin le point de vue de la Rocha aux Faucons avant l'arrivée à Esneux.
Venez découvrir la région liégeoise comme la splendide forêt sérésienne...avec les marches populaires...
Bonne route sur le GR 57 de la vallée de l'Ourthe.
Jean-Pierre.

Gepost door: Englebert | 06-09-12

De rust langs dit traject is ongelooflijk! Het uitzichtpunt (eigenlijk uitzichtpunten) bij de Roche aux Faucons is prachtig, maar toen wij er waren werd het uitzicht wat belemmerd door de bomen. Ik vraag me nog steeds af waar die Hoeve van Nomont nu precies lag, want volgens mij heb ik die niet gezien :-)

Gepost door: Kelly | 21-10-14

De commentaren zijn gesloten.