16-12-09

Wandeling naar de top van Montaña Guaza vanuit Playa de las Americas in Tenerife (16-11-09)

Zoals beloofd een eerste verslagje van één van de 3 wandelingen in Tenerife. Deze wandeling verkent het gebied rond de Montaña Guaza en trekt ook naar de top. De wandeling is beschreven in het zeer interessante boekje 'Southern Tenerife and La Gomera: car tours and walks' (Sunflower Landscapes). Montaña Guaza is eigenlijk een hoge heuvel (428 m) ten oosten van Los Cristianos maar met de warme temperaturen, de steile klim en het rotsige pad is deze wandeling zeker niet te onderschatten. Volgens het gidsje is de wandeling 12 km maar aangezien wij vanuit ons hotel vertrekken, zullen we een 14-tal km gestapt hebben. Het eerste deel is gemakkelijk en langs de strandpromenade (die volledige doorloopt van Los Cristianos tot het einde van Playa de las Americas) passeren we de aangelegde stranden en de haven van Los Cristianos. Na het laatste hotel passeren we nog een klein naaktstrand en aan het bordje 'Monumento natural Montaña Guaza' begint de lastige beklimming langs een rotsige helling tot het plateau 'Llano de Las Mesas'. Via verlaten terrassen  gaat het naar het volgende deel van de beklimming. Deze keer is het pad breder en gemakkelijker maar sommige stukken zijn steil en het is zweten bij temperaturen van 27°C. Naarmate we stijgen, krijgen we mooie uitzichten op de kust met de vulkaankegel Montaña Rasca en de vuurtoren en Las Galletas. Na enkele noodzakelijke rustpauzes bereiken we de eerste top van 428 m die versierd is met verschillende antennes. Vanaf hier hebben we een mooi zicht op de kustvlakte in het zuiden en de witte dorpjes op de lagere bergflanken. Helaas is de oude kraterwand volledig in donkere wolken gehuld en krijgen we de Teide niet te zien. Van deze top is het maar een korte wandeling naar de tweede top van 405 m waar we een schitterend uitzicht hebben op Los Cristianos en Playa de las Americas.

tenerife (10)B

Klik op foto voor de volledige reeks

Het zwaarste deel is nu achter de rug en met hernieuwde moed vervolgen we onze wandeling. Dalen gebeurt via dezelfde weg als in het doorgaan maar op het plateau slaan we af richting kust. Langs een verlaten stal/boerderij doorkruisen we deze vlakte waarbij het pad kronkelt langs cactussen (soms venijnig dicht) en struikjes. Er volgt nog een moeilijk stukje bij een afdaling in een kleine barranco maar we raken allemaal veilig aan de overkant. Het pad loopt boven de kliffen en Los Cristianos komt in zicht. Plots duikt een kerststalletje op. Op 16/11 toch wel heel vroeg. Ook de ligging is heel speciaal. Via een steil pad langs de kliffen dalen we af naar Los Cristianos. Een frisse cola en een rustpauze op een bankje geven ons het laatste beetje energie om terug te stappen naar het hotel. Maar plots klinkt applaus vanaf een terras. De achterblijvers zijn ons tegemoet gekomen en trakteren ons op een lekkere aperitief. Samen gaat het langs de strandpromenade terug naar het hotel. Het zuiden is niet het mooiste wandelgebied omdat het dor en droog is maar deze wandeling is leuk (***) om de badplaats eens vanuit een ander perspectief te zien. Enkel de strandpromenade is verhard, eenmaal in het natuurgebied vormen rotsige paden de ondergrond. De beklimming is lastig maar je kan de wandeling evt. inkorten door de wandeling naar de top weg te laten.

Commentaren

Dag Ambigirl, Prachtige foto's.

Gepost door: freddy11 | 20-12-09

Hallo, het is zowat 15 jaar geleden dan ik ook op Tenerife was en aan de foto's te zien is ondertussen- zoals overal zeker - heel veel veranderd. Tochzijn nog zaken te herkennen.
Terloops, waarom is de hoofding van je site wandelen in Vlaanderen & België en niet wandelen in Vlaanderen & Wallonië of Vlaanderen en elders ? Vlaanderen met België associëren blijft nogal gevoelig of vergis ik me.
Groeten en nog veel wandelplezier !

Gepost door: johan laitem | 21-12-09

De commentaren zijn gesloten.