04-01-10

Cassel: Circuit d'Oxelaëre en Par rues et ruelles (26-12-09)

Deze wandelingen stonden al een tijdje op mijn verlanglijstje en door de korte lengte (5,5 km & 3 km) zijn ze ideaal voor een winterwandeling. Ik had gehoopt op een sneeuwwandeling maar op Kerstmis begon het te dooien en verdween de sneeuw heel snel. Gelukkig ligt Cassel op de Kasselberg (176 m) en er lag toch nog wat sneeuw . De steegjes lagen er zelfs superglad bij waarbij we meer glijden dan wandelen. Eerst doen we het Circuit d'Oxelaëre en we starten op de markt. We verkennen eerst een deeltje van Cassel met de top van de Kasselberg. Vanop deze top heb je 2 oriëntatietafels met prachtig zicht op het noorden en het zuiden. Op de zuidflank zien we ons doel liggen: Oxelaëre. Dit stille dorp ligt op één van de 8 Romeinse heerbanen en die is nog altijd goed in het landschap te herkennen. Op de top vind je nog de Casteel Meulen (houten bloem- en oliemolen uit de 18e eeuw) en het ruiterstandbeeld van maarschalk Foch die hier zijn hoofdkwartier had tijdens WO I. We dalen af en via een prachtig steegje staan we al snel tussen de weiden. We krijgen een prachtig zicht op de Casselberg en staan al snel aan de kerk van Oxelaëre. Via de vroegere Romeinse heerbaan keren we terug naar Cassel en langs de Ieperpoort komen we terug aan de markt.

DSC_0170b

Klik op de foto voor de volledige reeks

Een rustpauze in het café 'Au lion des flandres' brengt ons terug op temperatuur. Na deze pauze beginnen we aan de 2° wandeling. Het eerste deel loopt gelijk op met de eerste wandeling maar we dalen nu af aan de noordflank van de Kasselberg en passeren de oude drinkplaats voor paarden. Al snel staan we aan de kerk Notre-Dame en de kapel van de Jezuïten. Daarna volgen we dezelfde wegel als bij de eerste wandeling langs de zuidflank maar nu in de andere richting en we zijn er op het juiste moment. Een prachtige zonsondergang sluit deze mooie wandeldag af. Dat deze streek vroeger Vlaams was merken we nog aan de Vlaamse Leeuw en enkel Vlaamse bordjes zoals 'Oude Schoenmakerie'. Via de 'Porte d'Aire' komen we terug in het centrum. Dit was een mooie wandeling (***) in een mooie streek met de steegjes in Cassel en de Casselberg als hoogtepunten. Een klein minpuntje is dat de routes bijna volledig verhard zijn en de bewegwijzering niet altijd aanwezig is.

Brochures + kaartje van de 2 wandelingen:

- Circuit d'Oxelaëre: http://www.cdt-nord.fr/uploadtif/MEDIA_5945910.pdf

- Par rues et ruelles: http://www.cdt-nord.fr/uploadtif/MEDIA_5945913.pdf

In het boekje 'Op stap in de grensstreek van West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk' (Lannoo) staat een uitgebreidere beschrijving van het Circuit d'Oxelaëre met extra achtergrondinformatie.

Cassel: Circuit d'Oxelaëre en Par rues et ruelles

Commentaren

Oei, Op Kerstdag was ik daar vlakbij. Ik heb dan evenwel voor de Catsberg in Goidewaersvelde gekozen.
Cassel blijft nog even op mijn verlanglijstje staan.

Gepost door: G.U.Y. | 04-01-10

Beste wensen Bij deze de beste wensen voor veel mooie en boeiende wandeltochten in 2010.

Gepost door: G.U.Y. | 04-01-10

een tip. " Autour du Castellum " een wandeling in twee delen.
Oostelijk deel: 18km
Westelijk deel: 21 km
De wandelfiches kan je downloaden op deze site:
http://www.cdt-nord.fr/nl/villes/index.aspx
Misschien een idee voor als het lente of zomer is.

Gepost door: freddy lesage | 05-01-10

Foto "Oud gebouw op de top van de Casselberg" was ooit de thuishaven van de Frans-Vlaamse radiozender " Uilenspiegel "

Gepost door: freddy lesage | 05-01-10

Weeral mooi (foto)verslag. Wat is Oxelaere toch een grappige naam. Zouden ze daar weten wat wij daaronder verstaan (Okselhaar)? :-)))

Gepost door: maaike | 10-01-10

De commentaren zijn gesloten.