19-01-10

Poeke: Poekekasteelroute (17-01-2010)

Wat een heerlijk wandelweer was het zondag. We trokken naar Poeke, een klein dorpje in de buurt van Aalter. De lus was 9 km en is een provinciale wandelroute van Oost-Vlaanderen. Je vertrekt aan de kerk van Poeke en maakt eerst een lus rond & door het kasteelpark en langs het kasteel van Poeke. Deze lus is overwegend onverhard en is het mooiste stuk van de wandelroute. Je steekt hierbij de Poekebeek over die na de dooi overvol was. Het kasteel van Poeke zelf is prachtig gelegen in het kasteelpark met omwalling en prachtige tuinen. Daarna volgt een tweede lus door landbouwgebied met veel geknotte wilgen en natte weiden. Op het verste punt kom je aan de Artemeersmolen en daarna keer je kronkelend terug naar het centrum van Poeke. Je passeert hierbij nog een oud, vervallen herenhuis de Reigerbeek. We sluiten de wandeling af in het plaatselijke café en genieten van een warme soep. Een rustige wandeling (die blijkbaar populair is, samen met ons deden nog 3 andere groepjes wandelaars deze route) met een mooi eerste lusje. Het tweede deel is volledig verhard en je moet regelmatig uit de kant voor auto's. Dus ** waard.

DSC_0046B

Klik op de foto voor de volledige reeks

 

11-01-10

Afsnee: Afsnee-Keuze wandelroute (10-01-2010)

Deze keer liet ik de kans niet liggen om in de sneeuw te gaan wandelen. Ik koos voor 'dicht-bij-de-deur' en trok naar Afsnee om één van de nieuwste provinciale wandelroutes van de provincie Oost-Vlaanderen uit te testen: de Afsnee-Keuze wandelroute (9 km). Deze route bestaat uit 2 lussen van 5,5 km en 3,5 km met de Goedingebrug over de Leie als knooppunt (zie kaartje in de fotoreeks). De start ligt aan de Sint-Jan-de-Doper kerk te Afsnee vlakbij het voetveer over de Leie. Eerst loop je tussen wat bebouwing door maar al snel krijg je zicht op de Afsneekouter. Rechts ligt de Leie maar door de grote villa's krijg je die niet te zien. Meermaals vliegen ganzen over om in de kouter naar eten te zoeken. Uiteindelijk komen we aan de Leie aan de Goedingebrug. Hier kun je dus onmiddellijk terugkeren naar Afsnee of de 3,5 km lange lus rond de Keuzemeersen volgen en dit is zeker een aanrader.

DSC_0179b

Klik op de foto voor de volledige reeks

De Keuzemeersen is een natuurreservaat sinds 2008 en de laaggelegen weilanden zijn een broedgebied voor weide-, water- en moerasvogels. Meersen zijn vochtige riviergraslanden, doorsneden met een netwerk van sloten en grachten. 's Winters komen deze weilanden vaak onder water te staan & dat is nu ook het geval. Je wandelt hier op een onverhard pad langs de Leie met rechts zicht op de vochtige meersen en links grote villa's van Sint-Martens-Latem. Bij Sint-Martens-Latem krijg je een mooi zicht op het kerkje en daarna verlaat je al snel de Leie om verder door weiden en langs zeer natte paden (gelukkig was alles bevroren) terug te keren naar de Goedingebrug. Vervolgens gaat het dwars door de Afsneekouter via 2 onverharde landbouwwegen. Een ondergelopen akker zorgt voor heel wat winterpret bij de kinderen. Al snel ben je door het kleine centrum en sta je terug aan de kerk. Deze route krijgt **** sterren. Ik weet dat er mooiere zijn maar zo dicht bij Gent vind ik deze wandeling de moeite waard. Een klein nadeel is natuurlijk wel de E40 die de wandeling doorkruist.

04-01-10

Cassel: Circuit d'Oxelaëre en Par rues et ruelles (26-12-09)

Deze wandelingen stonden al een tijdje op mijn verlanglijstje en door de korte lengte (5,5 km & 3 km) zijn ze ideaal voor een winterwandeling. Ik had gehoopt op een sneeuwwandeling maar op Kerstmis begon het te dooien en verdween de sneeuw heel snel. Gelukkig ligt Cassel op de Kasselberg (176 m) en er lag toch nog wat sneeuw . De steegjes lagen er zelfs superglad bij waarbij we meer glijden dan wandelen. Eerst doen we het Circuit d'Oxelaëre en we starten op de markt. We verkennen eerst een deeltje van Cassel met de top van de Kasselberg. Vanop deze top heb je 2 oriëntatietafels met prachtig zicht op het noorden en het zuiden. Op de zuidflank zien we ons doel liggen: Oxelaëre. Dit stille dorp ligt op één van de 8 Romeinse heerbanen en die is nog altijd goed in het landschap te herkennen. Op de top vind je nog de Casteel Meulen (houten bloem- en oliemolen uit de 18e eeuw) en het ruiterstandbeeld van maarschalk Foch die hier zijn hoofdkwartier had tijdens WO I. We dalen af en via een prachtig steegje staan we al snel tussen de weiden. We krijgen een prachtig zicht op de Casselberg en staan al snel aan de kerk van Oxelaëre. Via de vroegere Romeinse heerbaan keren we terug naar Cassel en langs de Ieperpoort komen we terug aan de markt.

DSC_0170b

Klik op de foto voor de volledige reeks

Een rustpauze in het café 'Au lion des flandres' brengt ons terug op temperatuur. Na deze pauze beginnen we aan de 2° wandeling. Het eerste deel loopt gelijk op met de eerste wandeling maar we dalen nu af aan de noordflank van de Kasselberg en passeren de oude drinkplaats voor paarden. Al snel staan we aan de kerk Notre-Dame en de kapel van de Jezuïten. Daarna volgen we dezelfde wegel als bij de eerste wandeling langs de zuidflank maar nu in de andere richting en we zijn er op het juiste moment. Een prachtige zonsondergang sluit deze mooie wandeldag af. Dat deze streek vroeger Vlaams was merken we nog aan de Vlaamse Leeuw en enkel Vlaamse bordjes zoals 'Oude Schoenmakerie'. Via de 'Porte d'Aire' komen we terug in het centrum. Dit was een mooie wandeling (***) in een mooie streek met de steegjes in Cassel en de Casselberg als hoogtepunten. Een klein minpuntje is dat de routes bijna volledig verhard zijn en de bewegwijzering niet altijd aanwezig is.

Brochures + kaartje van de 2 wandelingen:

- Circuit d'Oxelaëre: http://www.cdt-nord.fr/uploadtif/MEDIA_5945910.pdf

- Par rues et ruelles: http://www.cdt-nord.fr/uploadtif/MEDIA_5945913.pdf

In het boekje 'Op stap in de grensstreek van West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk' (Lannoo) staat een uitgebreidere beschrijving van het Circuit d'Oxelaëre met extra achtergrondinformatie.

Cassel: Circuit d'Oxelaëre en Par rues et ruelles