14-04-10

Sourbrodt: Alles wat mooi is tussen het Waalse Veen en het Rurbusch (09-04-10)

Vorig weekend zat ik met vrienden in Ovifat, vlakbij de Hoge Venen. De gelegenheid om een wandeling uit de Lannoo-gids 'Wandelboek Hoge Venen' te doen. Wandeling nr. 16 (10 km) start in Sourbrodt en dat ligt op 5 minuten van Ovifat. Ideaal dus. We parkeren aan de parking bij het vroegere Russische kamp en mogen direct klimmen wat onmiddellijk al een mooie terugblik geeft. Na een containerpark komen we in het Woud van Waimes waar een kaarsrechte dreef ons naar het Waalse Veen brengt. Onderweg passeren we een eerste tak van de Roer die ergens in het Waalse Veen ontspringt. Uiteindelijk komen we aan het prachtige, immense Waalse Veen. Het blijft iedere keer schitterend om te zien. Via een brandgang, die lekker verend loopt over het veen, stappen we richting het Kaltenbornbos en steken onderweg de andere tak van de Roer over. In het bos volgen we terug een kaarsrechte dreef waarbij we zelfs asfalt onder de voeten krijgen.

DSC_0030B

Klik op de foto voor de volledige reeks

We omcirkelen het veengebied Nessello en krijgen er nog niets van te zien maar als we de kerk van Sourbrodt in het oog krijgen, gaan we via een leuk bospaadje naar het veengebied en de vallei van de Scheidbach. Hier zouden wilde narcissen moeten groeien. We zijn nog wat vroeg maar toch zien we er al een aantal bloeien. In de Oostkantons (en vooral in de vallei van de Holzwarche) vind je in het voorjaar nog wilde narcissen die een zee van geel geven in de valleien. Iets dat je moet gezien hebben (net zoals de boshyacinthen in het Hallerbos) maar helaas zijn we te vroeg. We steken de Scheidbach over via een knuppelpad en komen uiteindelijk aan een kruis ter herinnering aan Russiche krijgsgevangenen die, begin maart 1943, in de Tweede Wereldoorlog op die plek waren opgesloten in een kamp. Nog een 100-tal meter en we staan terug aan de startplaats. Het was een mooie wandeling (***) met als kleine minpuntje de wat lange, kaarsrechte dreven.

Kenmerken:

  • 10 km
  • niet bewegwijzerd (onderweg kom je wel verschillende tekens tegen van lokale wandelpaden die ook in de routebeschrijving vermeld worden)
  • startplaats: parking aan het vroegere Russisch kamp (in de buurt van Rue du Roer)
  • Bron: Lannoo Dicht-bij-huis gids 'Wandelboek Hoge Venen'
  • niet voor buggy's en rolstoelen
  • aard van de wegen: voornamelijk steenslagwegen, stuk drassig veen en stukje asfalt

Commentaren

Dat ziet er een mooie wandeling uit, ik moet ook nog eens die richting uit.

Gepost door: Wandelaar3680 | 14-04-10

De commentaren zijn gesloten.