26-07-10

Landen-Walshoutem-Lincent-Racour-Overwinden-Landen (GR 564; nr. 14; dagstappergids Vlaams-Brabant): Langs kleine dorpjes, weiden, boomgaarden en akkers (24-07-2010)

Wat een heerlijke zomerdag was het zaterdag! Ik trok naar Landen voor dagstapper nr. 14 in de provincie Vlaams-Brabant maar deze wandeling gaat ook door de provincie Luik & een stukje door de provincie Waals-Brabant. Je vertrekt aan het station van Landen en volgt 8,4 km lang de GR 564 langs Walsbets, Wezeren en Walshoutem. Dit zijn kleine dorpjes met mooie kerkjes waar het ZEER rustig is. Bij de Zevenbronnenbeek in Walshoutem waren er werken en de weg was onderbroken en bijgevolg was er ook geen brug meer. Terugkeren betekende een grote omweg dus ik heb mij tussen de hekkens gewrongen (sssttt!) en na een netelige afdaling lag er gelukkig een plank waardoor ik de beek (zeer ondiep trouwens) zonder problemen kon oversteken. Na Walshoutem trek je de taalgrens over en kom je in de provincie Luik. Na het onderdoor gaan van de E40 en de HST-lijn krijg je voor het eerst een mooi zicht op de licht heuvelende streek. Het is een vlasrijke streek en de velden geven mooie patronen. Je blijft wel het lawaai horen van de E40 maar het is een mooi stukje. In Lincent ga je terug onder de HST-lijn & E40 door en klim je naar een prachtig uitzichtspunt. De tarwevelden en vlasvelden afgewisseld met groen zorgen voor een zomers gevoel. Je daalt af naar Pellaines en in Linsmeau komen we in Waals-Brabant terecht. De kapel herbergt een beeld van OLV waaraan miraculeuze genezingen worden toegeschreven. Op weg naar het volgende dorpje Racour passeer je een eenzame boom 'Arbre de la Gorlette' die al te zien was op het mooie uitzichtspunt. In al die dorpjes kom je geen kat tegen. Racour is het laatst Waalse dorpje en langs boomgaarden komen we in Overwinden waar je het archeologische museum Sinte-Gitte kunt bezoeken. Via een mooi wandelpad door een bosje en langs de watertoren kom je terug aan het station.

DSC_0081B.jpg
Klik op de foto voor de volledige reeks

Kenmerken:

  • 24,76 km
  • GR 564
  • startplaats: Station te Landen 
  • Bron: dagstappergids Vlaams-Vlaanderen (editie 2007, Lannoo)
  • toegankelijk voor buggy's
  • aard van de wegen: asfalt & beton, heel weinig stukjes onverhard 
  • *** (mooie omgeving maar te veel verhard)

Commentaren

Amai, de kilometers gaan de hoogte in. Jammer dat er niet meer onverhard aan te pas kwam, maar als ik naar de foto's kijk ziet het er best mooi uit.

Gepost door: freddy lesage | 27-07-10

Die vele verharde wegen zijn typisch voor vele Haspengouwse dorpen. Het is vaak ofwel een verharde weg ofwel geen weg, vermoed ik.

Gepost door: Wandelaar3680 | 27-07-10

DAS EEN MOOI STUKJE WANDELEN
nog een leuke dag verder

Gepost door: ludwig | 01-08-10

De commentaren zijn gesloten.