30-08-10

Diksmuide: Ijzerfrontroute (27-08-2010)

Wegens het slechte weer tijdens mijn vakantie aan zee kwam er van wandelen niet zoveel in huis. Enkel het Bamburgpad (8 km) in Westende hebben we gedaan en een wandeling in Bergues. Van deze laatste volgt nog een verslag. Het Bamburgpad stelt niet veel voor en daarom ook geen foto's van deze wandeling. Eén dag was er wat minder wind en dan deden we de Langelis fietsroute van 39 km met start te Nieuwpoort en verkenden we de polders. En naast de fiets en de voeten hebben we ook de auto genomen voor de Ijzerfrontroute (79 km). Deze start in Diksmuide maar wij pikken in te Nieuwpoort aan het Albert I-monument. De route verkent het slagveld van WO I en herinnert ons aan de lange en zinloze strijd die rond de Ijzer uitgevochten is. De vele kerkhoven, herdenkingsmonumenten, bunkers en stukgeschoten overblijfselen maken dat we deze gruwelijke oorlog niet vergeten. Een tocht die je even doet nadenken en stil laat staan bij het verleden.

DSC_0035B.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

20-08-10

Wolvertem-Ossel-Brussegem-Imde-Wolvertem (GR 126 & GR 128; nr. 1; dagstappergids Vlaams-Brabant): Langse malse weilanden en rijke akkers (19-08-10)

Deze wandeling van 25,4 km start aan De Sportschuur in Wolvertem. Net als vorige wandeling duurt het even voor je niet meer langs bebouwing wandelt maar dit is onvermijdelijk als je in een dorpscentrum start. De eerste onverharde veldweg is meteen een schot in de roos, een dalende en daarna stijgend pad naar de Duivelsschuur met zicht op het Atomium. Een boer zou zijn ziel verkocht hebben aan de duivel die voor hem een schuur zou bouwen voor zonsopgang maar de boerin steekt er een stokje voor door een slimme list met een petroleumlamp zodat de haan dacht dat de zon al opkwam. We wandelen daarna deels onverhard naar Ossel en passeren het Hagenkasteel en het kasteel van Ossel. Na Ossel volgen we terug mooie baantjes en pikken we de GR 126 op. Dit is eigenlijk een verbindingsstuk tussen Brussel en de GR 128. Aan een Telecomtoren kom je uiteindelijk aan de GR 128 die we bijna continu (behalve het extra lusje naar Imde) volgen tot Wolvertem. Via het gehucht Linthout komen we aan het 'Hof te Lovegem' of 'De Preekstoel'. Deze behoorde in de 18e eeuw tot de abdij van Grimbergen. De GR 128 kronkelt verder en gebruikt heel veel onverharde paden. Op een bepaald moment loop je tussen weideafsluitingen en langs een akker waar het pad niet goed zichtbaar is door de begroeiing. Blijkbaar passeren er hier toch niet zo veel wandelaars. Wat verder passeren we de mooie hoeve 'het Pauwenhof', een nieuwe en grote hoeve. Na de Meuzegemse Hoek volgt een stukje langs een drukke baan maar dit duurt niet lang en de GR 128 stuurt je al snel terug de velden in. Er volgt een heel mooi stukje tot in Imde. Ondertussen hebben we de GR 128 verlaten die we aan de Wolvertemse Beemden weer zullen oppikken. Dit lusje brengt je langs de VRT-zendmasten, het kerkje van Imde, een mariagrot, de Boskapel (vroeger een bedevaartsoord) en het kasteel Imdehof. Daarna moet je weer even langs een drukkere weg stappen om uiteindelijk in de rust van het reservaat 'De Wolvertemse Beemden' te belanden. Het is hier mooi en rustig. Een blotenvoetenpad is tijdens de zomer toegankelijk. Na dit stukje natuur beland je terug in Wolvertem en sta je onmiddellijk aan de startplaats.

DSC_0004B.jpg
Klik op de foto voor de volledige reeks

Kenmerken:

 • 25,4 km
 • startplaats: Sportschuur van Wolvertem (Populierenlaan 20, 1861 Wolvertem)
 • Bron: Dagstappergids Vlaams-Brabant (editie 2007, Lannoo) 
 • niet toegankelijk voor buggy's
 • aard van de wegen: heel veel onverhard, ook rustige wegen, 2x kort stukje langs drukkere weg 
 • **** (vooral door de paden, minder door het landschap al is het eerste heuvelend deel zeker de moeite)

18-08-10

Retie-Dessel-Retie (GR Kempen & GR 565, nr. 10, dagstappergids Antwerpen): Het stukje Kempen waar de Kleine Nete ontspringt (14-08-2010)

Deze dagstapper van 24,5 km vertrekt aan de kerk van Retie. Het duurt even voor je niet meer langs bebouwing stapt maar aan de Desselse Nete en vanaf de Campina camping kom je in de natuur terecht en volg je de GR Kempen voor 13,9 km. Je stapt een hele tijd langs het Afwateringskanaal van Arendonk dat werd gegraven tussen 1848 & 1851 met als doel de Moeren ten oosten van Arendonk te irrigeren en om herbebossing mogelijk te maken. Deze gronden waren eigendom van de 'Union Allumetière' en de herbebossing diende dus enkel om in hout te voorzien voor de vervaardiging van lucifers. In Dessel is er een omleiding van onbepaalde duur. Een geschil met een eigenaar zorgt ervoor dat een pad niet meer toegankelijk is. Jammer, want de omleiding loopt door de bebouwde kom en is natuurlijk minder aantrekkelijk. Na Dessel stappen we langs de Witte Nete door een prachtig stukje natuur naar de Boeretanghoeve. Je mag wel niet naar links kijken want dan komt de lelijke steenkoolcentrale van Mol in beeld. De GR Kempen leidt ons naar het kanaal Herentals-Bocholt en we stappen langs dit kanaal tot sas 6. Er volgt terug een schitterend stuk langs een bosrand en door het provinciaal domein Het Prinsenpark. Aan het bezoekerscentrum schakelen we over op de GR 565 (Sniederspad) die we volgen tot Retie. We steken terug de Witte Nete met watermolen over en door typische dennenbossen komen we in Retie. We passeren nog de Sint-Pieterskapel en staan terug aan het startpunt.

DSC_0042B.jpg
Klik op de foto voor de volledige reeks

Kenmerken:

 • 24,5 km
 • startplaats: kerk van Retie 
 • Bron: Dagstappergids Antwerpen (editie 2007, Lannoo) 
 • niet toegankelijk voor buggy's
 • aard van de wegen: verhard tot aan de Desselse Nete en rond Dessel, jaappad langs het kanaal Herentals-Bocholt, onverharde wegen in het Prinsenpark en langs het afwateringskanaal van Arendonk 
 • ***

10-08-10

Dendermonde-Denderbelle-Wieze-Dendermonde (GR 5A; nr. 6; dagstappergids Oost-Vlaanderen): Langs de Dender en zijn overstromingsgebieden (08-08-2010)

Deze wandeling van 22,6 km start aan het station van Dendermonde. Voor wandelaars die met de auto komen, is het beter om aan de Brusselse forten te parkeren. Via de 'Hollandse vestingen' uit 1822 of 'Brusselse forten' verlaten we Dendermonde en staan we onmiddellijk in de natuur. We volgen de GR 5A richting Aalst & dit 9,1 km lang tot aan de Wiezebrug. Bij het betreden van het 'Bellebroek' krijgen we gezelschap van de GR 128. Het 'Bellebroek', een natuurgebied met weiden, grachten en beken, doet in de winter dienst als overstromingsgebied van de Dender om de stad Dendermonde watervrij te houden. Dit gebied ligt langs alle zijden tussen dijken met daarin de nodige sluizen om het waterpeil te regelen. Na dit gebied komen we aan het sas van Denderbelle. We bereiken de andere oever van de Dender via de sasbruggetjes. We krijgen een mooi zicht op de kerk van Mespelare en even later staan we aan de kerk met schandpaal. Daarna volgt een minder stuk tot in Wieze. De route gaat door een woonwijk en langs een drukke baan. Op de Wiezebrug hebben we de GR 5A verlaten die verder naar Herdersem trekt. Aan de boerderij 'het Neerhof' verlaten we de drukke weg en volgen we een mooi pad rond het kasteel van Wieze. Op een bepaald moment moet je aan een vervallen kapel in de Olmendreef links een veldweg inslaan. Deze kapel is ondertussen verdwenen en vervangen door een nieuwbouw. Opgelet dus! Je stapt langs een boomgaard en gaat richting de wijk 'Fonteintje'. Een volgende mooi pad brengt ons rond deze wijk en daarna stappen we terug het natuurgebied van de Dender in. Via een onverharde veldweg stappen we naar de kerk van Denderbelle. Ondertussen zijn we terug aan het 'Bellebroek'. Door de maïs hebben we er geen zicht op maar in de buurt van Sint-Gillis-Dendermonde volgen we de dijk die het gebied omringd en kunnen we terug een blik werpen op dit overstromingsgebied. Via een woonwijk staan we uiteindelijk terug aan het station. Een stadsbezoek aan Dendermonde heb ik reeds vroeger gedaan maar is zeker de moeite waard.

DSC_0074B.jpg
Klik op de foto voor de volledige reeks

Kenmerken:

 • 22,6 km
 • startplaats: station van Dendermonde
 • Bron: Dagstappergids Oost-Vlaanderen (editie 2005, Lannoo) 
 • niet toegankelijk voor buggy's
 • aard van de wegen: enkele mooie veldwegen, afgewisseld met asfalt, druk stuk van Gijzegem tot Wieze 
 • ***

05-08-10

Ellezelles: Naar Lahamaide en Wodecq (02-08-2010)

Het was al weer een tijdje geleden dat ik in Henegouwen wandelde. We kozen voor het Pays des Collines met start in Ellezelles. De wandeling van 22 km vertrekt aan de kerk en via een overgroeide graswegel belanden we aan de N57 die we oversteken. Daarna staan we tussen de velden en akkers en krijgen we een terugblik op Ellezelles. We bevinden ons in de vallei van de Tordoirbeek en passeren de Tordoirwatermolen. Via prachtige veldwegen stappen we nu naar de vallei van de Ronsartbeek en krijgen we zicht op het kerkje van Lahamaide in de verte. Dat is ons volgend doel maar eens moeten we een tijdje langs de chaussée Brunehaut, de Romeinse steenweg naar Bavai, stappen. Ook al is er niet veel verkeer, de auto's rijden snel en oppassen geblazen.  Gelukkig kunnen we na 400 m de weg verlaten en veldwegen brengen ons naar Lahamaide. Terug kijkend zien we de antenne op de Pottelberg en hebben we mooie uitzichten op het heuvelend landschap. Lahamaide kunnen we niet binnen want er is blijkbaar een feest en je moet betalen om binnen te mogen. We stappen verder naar Wodecq met zijn spitse kerktoren en komen terug in de Tordoirvallei terecht. We passeren nog een watermolen, de Moulin du Moufflu, nu een restaurant. Na Wodecq stijgen we naar de kapel Notre-Dame des Fièvres. Novenen tegen de koorts waren vroeger heel gebruikelijk en kledingstukken van de zieken werden dan aan de tralies en de boomtakken gehangen om van de ziekte verlost te worden. Tot de volgende kapel hebben we een mooi zicht op de Tordoirvallei. Een steile afdaling brengt ons nogmaals over de beek en daarna stappen we langs de Anaisehoeve, een grote vierkantshoeve uit de 18e eeuw, naar de N57. Daar nemen we het straatje Paradis. Het steile straatje heeft zijn naam niet gestolen en je krijgt prachtige uitzichten. We volgen nu het sentier de l'Etrange, een wandelpad die start in Ellezelles en voert langs alle mogelijke heksenplaatsen, waarin de folkloristische rijkdom van Ellezelles de hoofdrol speelt. We zien trollen (eentje had me echt doen schrikken), een beest met zeven koppen, heksen (zelfs echte) en duivels. Deze zijn afkomstig van kunstenaar Jacques Vandewattyne die vanaf 1974 ijverde voor het behoud en de herwaardering van plaatselijke tradities. Langs mooie uitzichtpunten over Ellezelles en de vallei van de Tordoir komen we aan de kerk van Ellezelles.
DSC_0011B.jpg
Klik op de foto voor de volledige reeks

Kenmerken:

 • 22 km
 • startplaats: Kerk van Ellezelles 
 • Bron: Dicht-bij-huis gids Wandelvakanties in Noord-Frankrijk en Henegouwen 
 • niet toegankelijk voor buggy's
 • aard van de wegen: veel veldwegen, tussenin rustige asfaltwegen, klein stukje langs steenweg 
 • ****