15-02-11

GR 128 + GR 126: Van Mollem station naar Zellik station (13-02-2011)

Jaarlijks doe ik een wandeling uit de topogids 'Te voet door Brussel'. Wandeling nr. 3 (12,5 km) start aan het station van Mollem (lijn 60 Dendermonde-Brussel) en gaat tot de Chalet van Laarbeek via de GR 128 en GR 126. Wij stappen echter niet tot de Chalet maar nemen het station van Zellik als eindpunt. De routebeschrijving naar het station staat in de topogids beschreven. We nemen de trein in Zellik naar Mollem (€1,9 enkel rit; reisduur: 10') en na een kort stukje parallel aan het spoor kunnen we de GR 128 oppikken. De wandeling begint direct met een onverhard pad waarbij de Kloosterbeek overgestoken wordt. In de oevers zou de ijsvogel zijn nest maken. Daarna gaat het naar Mollem waar de dorpskom een geklasseerde site vormt rond de bakstenen Sint-Stefanuskerk. De dorpskern is niet groot en via de Mollemstraat kom je terug tussen de velden. Bij huisnummer 23  zouden we rechtdoor moeten maar blijkbaar is er hier een routewijziging. We volgen die dan ook en blijven gewoon de Mollemstraat volgen. Even later bevinden we ons terug op de oorspronkelijke route aan het "Spanjaardshof", nu een mooie gerestaureerde hoeve. Vanaf nu mogen we onze kuiten smeren voor de beklimming van de Steenberg. Boven bevindt zich een oriëntatietafel die in 1952 ingehuldigd werd door de Vlaamse Toeristenbond. We stappen verder langs de Mollemstraat tot we de Brusselse steenweg bereiken. Hier ben ik deze zomer ook geweest op de dagstapper Wolvertem en er volgt nu een stukje in tegengestelde richting die ik toen ook gestapt heb. Aan de Brusselse steenweg begint de GR 126 die nu onze gids zal zijn. Het winterse landschap is totaal verschillend. We picknicken op een mooie picknickplaats met het zonnetje op ons gezicht. Er volgt nu een mooi onverhard stuk tussen de velden tot in Hamme. De Sint-Gudulakapel werd gebouwd op de plaats van een vroegere Romaanse kerk, die volgens de legende zou opgericht zijn op het graf van de Heilige Goedele. Na de doorsteek van dit dorpje gaat het terug over een onverhard pad over het Kruiskouterplateau tot Relegem. Vanaf dit plateau heb je zicht op de stad Brussel met het Atomium en de koepel van de basiliek van Koekelberg. Na dit dorpje stap je richting de Ring die al een hele tijd hoorbaar was. We klimmen naar de top van een heuvelkam waar de GR 126 verder doorgaat naar het centrum van Brussel. Maar dit is voor volgend jaar. Wij gaan terug naar het station van Zellik dat op 1,6 km ligt. Geen uitschieter als wandeling maar zeker ook niet lelijk.

DSC_0149-2.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

Kenmerken:

  • 12,5 km
  • startplaats: Station van Mollem (lijn 60 Dendermonde-Brussel)
  • Bron: Topogids 'Te voet door Brussel'
  • niet toegankelijk voor buggy's 
  • aard van de wegen: veel asfalt tot aan de Brusselse steenweg, enkele onverharde stroken tussen de velden 
  • ***  

Commentaren

Leuk dat je de sneeuwklokjes op de foto hebt. Het einde van de winter kondigt zich aan.

Gepost door: G.U.Y. | 15-02-11

Leuk om dat uitzichtpunt op de Steenberg na bijna 2 jaar terug te zien. Wat vliegt de tijd!
We zijn ook blij dat alles stilletjesaan weer begint te botten en te knoppen. Nu nog het weer wat laten meezitten, en het wordt een heerlijk wandelseizoen.

Gepost door: Lumaj | 15-02-11

Aan de beschrijving en de foto's te zien een hele mooie wandeltocht. Amai, de steenberg, nog nooit van gehoord. Maar de omgeving rond Brussel is best heuvelachtig te noemen. Ik heb het gemerkt tijdens een 150km-tocht !

Gepost door: maaike | 20-02-11

De commentaren zijn gesloten.