30-04-11

GR 57 Etappe 3 (11,5 km): Esneux-Douflamme (25-04-11)

In 2009 heb ik mij de topogids van de GR 57 aangeschaft en ben ik reeds tot in Esneux gestapt. Helaas is het er in 2010 niet van gekomen om verder te stappen maar het mooie weer van de Paasvakantie deed me besluiten om de GR 57 terug op te pikken. Na het zoeken naar wandelgezelschap was het heel wat moeilijker om onderdak te vinden. Uiteindelijk vind ik na ongeveer één uur bellen toch nog een gîte die vrij is voor 3 dagen. Dan was het alleen maar hopen dat het mooie weer bleef aanhouden. Op Paasmaandag hadden we terug een prachtige dag en vertrokken we naar Rivage (in de buurt van Comblain-au-Pont) om de trein te nemen naar Esneux. Net op tijd haalden we de trein en 8 minuten later stonden we op onze vertrekplaats. We moeten eerst nog 1 km stappen vooraleer we de GR 57 oppikken. Die brengt ons in het gemeentepark 'du Mary'. De GR 576 loopt hier samen met de GR 57 maar splitst al snel af. Een pittig klimmetje doet ons al onmiddellijk goed zweten en we zijn dan ook blij dat het eerste deel van deze etappe voornamelijk door bos loopt. Boven komen we in een arboretum terecht en volgen we een rechte dreef tot een stervormige wegkruising met de naam Rond-Bâti. Daarna dalen we af door het Bois d'Esneux naar de baan Poulseur- Villers-aux-Tours en stijgen we terug in het Grand Bois d'Anthisnes. De GR 57 brengt ons langs de achterkant van de steengroeve van Anthisnes maar door de hoge wal krijgen we er niets van te zien. Eenmaal uit het bos krijgen we een prachtig zicht op de Ourthevallei. Een rustbank staat hier ideaal en we genieten van het uitzicht. De schouders en het gezicht worden nog eens goed ingesmeerd want vanaf nu lopen we in constant in de zon.

gr 57,wandelen,esneux,gr 576,ourthe,comblain-la-pont

Klik op de foto voor de volledige reeks

We krijgen voor het eerst asfalt onder de voeten en dalen af naar het gehucht Sart en verder langs een andere steengroeve.  Het wordt duidelijk warmer bij het afdalen en we zijn dan ook blij dat we terug stijgen naar een plateau. Een prachtig wandelpad brengt ons tot aan een watertoren en verder tot aan het eindount van deze etappe op de GR 57. Bij punt 17 (Douflamme bij Comblain-au-Pont) is er een bewegwijzerde variante die de GR 57 verbindt met de GR571 en het station van Rivage. Dit pad is zeker ook de moeite en na ca. 80 mete krijgen we een mooi uitzichtpunt op 'Les Roches Noires' en Comblain-au-Pont. Ook hier staat een bankje waar je zou blijven zitten om van het uitzicht te genieten. De afdaling naar de Ourthe gaat eerst geleidelijk maar wordt dan steiler op een stenig pad. Ook de speciale rotsen 'Les Tartines' krijg je via dit pad te zien. Uiteindelijk bereik je de N654 die je volgt tot de Pont de Sçay over de Ourthe. Hier eindigt de variante en begint de GR 571 "Vallées des Légendes". Nog een 900 meter verder bereiken we het station van Rivage. Dit was een mooie etappe (****) met veel onverharde paden. Het eerste deel liep door bos en het tweede deel meer door open landschap. De totale afstand bedraagt 15,1 km: 1 km aanlooproute vanuit Esneux + 11,5 km op de GR 57 + 2,6 km uitlooproute naar het station van Rivage.

19-04-11

Hoogstraten-Wortel-Hoogstraten: De Noorderkempen op hun best (17-04-2011)

Zondag trokken we naar de middelste bult van de 3 bulten van België. De wandeling start officiëel in Hoogstraten maar wij starten op wandelpunt 9 (in de buurt van het gehucht Hal) zodat mijn gezelschap in Hoogstraten kan stoppen omdat ze de grote afstand van 25,3 km niet zien zitten. We volgen onmiddellijk de Streek-GR Kempen maar niet voor lang en schakelen snel over op het Markvalleipad-Zuid tot in Hoogstraten. Dit kleine lusje brengt ons bijna terug aan onze startplaats en daarna gaat het richting Nederland waar we door het mooie natuurgebied van het Merkse stappen. We moeten door verschillende poortjes en belanden uiteindelijk in Castelré. Dit heel kleine, gezellige dorpje lijkt alleen maar met zandwegen omringd te zijn. Na dit stukje Nederland steken we de Mark over en belanden we terug in België. Via Minderhout en de Laarmolen belanden we in Hoogstraten. Mijn gezelschap blijft hier en zal ik later oppikken. Via het begijnhof en de Lindenlaan komen we aan het Gelmelslot (nu een penitentiaire instelling) en terug aan de Mark. Vanaf nu krijgen we bijna alleen maar onverharde paden onder onze voeten en stappen we naar de vroegere Wortel-kolonie. Deze kolonie was ooit een thuishaven voor landlopers en daklozen. Ondertussen zijn de centrale gebouwen in gebruik genomen als gevangenis en hebben de overige gebouwen en gronden een nieuwe bestemming gekregen. Het domein, een uniek landschap met bossen, weiden, weilanden en monumentale dreven is sinds 1999 als landschap beschermd. Het is er prachtig wandelen en door het mooie weer zijn er vele wandelaars en fietsers. Thv. de gevangenis pikken we de Streek-GR Kempen op tot ons eindpunt. Door bos en via typische zandwegen belanden we in het gehucht Hal. Dit gehuchtje bestaat blijkbaar alleen maar uit varkensboerderijen. Uiteindelijk kom ik terug aan de auto en rij ik naar Hoogstraten om de rest op te pikken. Voor mij was dit een wandeling door een typisch Kempisch landschap: veel zandwegen, bossen, sparren en **** waard. Enkel in Hoogstraten moet je door wat saaiere straten lopen maar de rest maakt veel goed.

streek-gr kempen,wandelen,hoogstraten,kempen,mark

Klik op de foto voor de volledige reeks

Kenmerken:

 • 25,3 km
 • startplaats: kerk van Hoogstraten (wij vertrekken op wandelpunt 9) 
 • Bron: Dagstappergids Antwerpen (Lannoo)
 • niet toegankelijk voor buggy's
 • aard van de wegen: Veel zandwegen, bosdreven, asfalt 
 • ****

 

13-04-11

Gottem-Leiearm-Grammene-Wontergem-Dentergem-Gottem: In het teken van de Leie en de vlasindustrie (10-04-11)

Deze wandeling is dagstapper nr. 8 uit de Dagstappergids Oost-Vlaanderen en is 23 km lang waarbij je een stukje op de GR 129 stapt en een langer stuk op de GR 128. Verschillende delen van de wandeling had ik al gedaan en ik was dus benieuwd naar de nog-niet gewandelde stukken. Je vertrekt in Gottem via de GR 129 en bereikt al snel het Schipdonkkanaal. Samen met de vele wielertoeristen wandelen we richting Deinze. Na het passeren van een brug verlaat je het kanaal en de GR 129 en via een veldweg bereik je de Oude Leie. Deze oude Leiearm blijft een hele tijd de metgezel tot in Deinze. Onderweg heb je een mooi zicht op Grammene en passeer je de karakteristieke spoorwegbrug. In Deinze pik je de GR 128 op en opnieuw langs de Leie keer je terug naar Grammene. Dit stukje was het mooiste stukje van de wandeling maar een beetje eentonig. Vanaf Grammene volgen vooral asfalt- en betonwegen en enkele tegelpaden door een landschap met weiden, akkers en boerderijen. We verlaten de GR 128 en stappen richting Dentergem en de vallei van de Oude Mandelbeek. Deze vallei is landschappelijk waardevol. Uiteindelijk keren we via de GR 129 terug naar Gottem. Een beetje een saaie wandeling als algemene conclusie.

Foto's (het wil maar niet lukken om een foto in te voegen, hulp is altijd welkom): http://www.flickr.com/photos/ambigirl/sets/72157626491200...

Kenmerken:

 • 23,0 km
 • startplaats: kerk van Gottem 
 • Bron: Dagstappergids Oost-Vlaanderen (Lannoo)
 • niet toegankelijk voor buggy's
 • aard van de wegen: graswegen langs de Leie, beton- en asfaltwegen, enkel tegelpaden
 • **

 

 

04-04-11

Bon-Secours: Lus vanuit Bons-Secours over Condé (27-03-2011)

Dit weekend stond een wandeling in Frankrijk op het programma met startplaats in België te Bons-Secours. Eigenlijk kun je deze aanlooproute ook vermijden door aan het kasteel L'Hermitage te starten in het Forêt Domaniale Bon-Secours France. Wij vertrekken aan de kathedraal van Bon-Secours. We volgen de GR 122 die ons het bos instuurt. Op het moment dat we de GR 122 verlaten, moeten we een dreef volgen die ons naar het kasteel L'Hermitage brengt. Omdat het kaartje in de wandelgids onduidelijk is, twijfelen we welke weg we juist moeten nemen. De eerste dreef die we nemen, lijkt niet veel gebruikt te worden. Daarom keren we terug om de andere dreef te nemen. Dit blijkt de verkeerde beslissing want die gaat richting N60. We keren dan maar terug naar de eerste dreef. Een duidelijk pad is er niet en we moeten regelmatig rond omgevallen bomen slalommen en door drassige stukken stappen. Uiteindelijk bereiken we het kasteel L'Hermitage en zijn we terug zeker van onze route. Langs het kasteel en via de avenue du Menu-Bois verlaten we het bos. Ondertussen hebben we terug gezelschap gekregen van de GR 122. We stappen door het gehuchtje Mont de Péruwelz en een veldweg brengt ons naar het volgende gehuchtje Rieu de Condé. We krijgen nu even asfalt onder de voeten tot aan de vijver van Amaury. We bevinden ons in een vroegere mijnstreek en de vijver ontstond door mijnverzakkingen. Je kan er zeilen en surfen. Via een mooi bosrijk stukje bereiken we het Canal du Jard en zo Vieux-Condé. Via een voetgangersbrug zouden we het canal du Jard moeten oversteken om een mijnterril te beklimmen. Het brugje is blijkbaar verdwenen. Door de hulp van vriendelijke mensen geraken we terug op de goede weg. Wij blijven de weg volgen die wegdraait van het kanaal en op een bepaald moment een oude spoorwegbedding kruist. Die is nu ingericht als wandel- en fietspad en door dit pad naar rechts te volgen komen we terug op de wandelroute terecht. We hebben nu wel de mijnterril gemist. Wil je deze toch beklimmen, dan moet je in Vieux-Condé de brug niet oversteken maar de oever van het kanaal blijven volgen. Je bereikt dan enkele trappen en vanaf dan kun je de wandelroute vervolgen. Via de spoorwegbedding bereiken we Condé-sur-L'Escaut en krijgen we zicht op de oude versterkingen. Het centrum vond ik een beetje een tegenvaller: wat vervallen en heel wat hangjongeren. Dit verandert als je het centrum verlaat en langs het oude kanaal Pommereul-Condé naar de vijver van Chabaud-Latour stapt. Er volgt nu een heel mooi stuk langs de vijver met zicht op de oude Ledoux-mijn. Ook de GR 122 passeert hier terug. Na de mijn passeren we een moerassig gebied en stappen we naar Lorette. Uiteindelijk brengt een dreef in het Forêt Domaniale de Bonsecours-France ons terug naar het kasteel L'Hermitage. Via de onduidelijke dreef keren we terug naar Bon-Secours.

Foto's kun je bekijken via volgende link: http://www.flickr.com/photos/ambigirl/sets/72157626373333...

Kenmerken:

 • 23,0 km 
 • startplaats: basiliek van Bon-Secours 
 • Bron: Wandelvakanties dicht-bij-huis in Noord-Frankrijk en Henegouwen
 • niet toegankelijk voor buggy's
 • aard van de wegen: bos-en veldwegen, asfalt (voldoende afwisseling)
 • ****