03-05-11

GR 57 Etappe 4 (15,8 km): Douflamme-Hamoir (26-04-11)

Geen spierpijn en terug schitterend wandelweer. Met veel goesting rijden we vanuit ons logies te Vieuxville naar Hamoir om daar de trein te nemen naar Rivage. Terug een korte rit en even later staan we terug waar we gisteren geëindigd waren. Om de GR 57 terug op te pikken, moeten we eerst de 2,6 km lange variante volgen. Ook al stapten we de route gisteren in omgekeerde richting, we genieten terug van de uitzichten op Comblain-au-Pont en de stilte in het natuurreservaat 'Les Roches Noires'. We pikken de GR 57 op thv. punt 19 (Douflamme) in de topogids. Onmiddellijk mogen we steil afdalen naar de voet van 'Les Roches Noires' en via een smal pad tussen weiden bereiken we een picknickplaats met mooi zicht op de kalksteenrotsen. Vroeger liep blijkbaar de Ourthe aan de voet van deze rotsen. Via een beeldenpark bereiken we de Tour Saint-Martin. Dit is een feodale slottoren uit de 12e eeuw. Rond de toren ligt een oud, vervallen kerkhof. Op het einde van het kerkhof heb je een mooi zicht op het kerkje van Comblain-au-Pont. We dalen verder af naar Comblain en stijgen naar de grotten van Comblain-au-Pont. Langs de grotten volgt een korte, steile beklimming door een stukje bos naar een plateau. Eenmaal uit het bos krijgen we een prachtig zicht op het bos van Comblain, een bloeiend koolzaadveld en de Ferme du Raideux waar we naartoe stappen op een prachtige veldweg. De Ferme du Raideux is een historische vierkantshoeve en het wapenschild van Malmedy is te zien in de toegangspoort.

DSC_0288B.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

Na de hoeve dalen we naar de vallée du Cobouhi en vinden we een bankje om te lunchen. We krijgen even asfalt onder de voeten maar in het bos van Comblain wordt de weg terug onverhard en volgen we een prachtige dreef in dit bos. Op het einde van de dreef passeren we 2 oorlogsmonumenten. We dalen af en via een holle weg verlaten we het bos en dalen we af naar Comblain-la-Tour. Hier kun je evt. stoppen en de trein nemen naar Hamoir. De GR 57 loopt langs de spoorweg en de Ourthe verder. Even verder verlaten we de spoorweg en volgt een lastige klim uit de Ourthevallei. Boven volgen we een mooie weg naar Xhignesse. Dit dorpje vervulde in de Middeleeuwen een belangrijke rol. De oorsprong ligt waarschijnlijk bij Merovingische oorsprong maar ook de Romeinen hebben zich hier gevestigd en het kerkje van Xhignesse vertoont een Romaans koor.  Ook hier krijgen we kort wat asfalt onder de voeten. Via een steil pad dalen we af naar de Ourthe en via de spoorwegbrug steken we die over. Er volgt dan een mooi stuk langs de Ourthe tot de brug in Hamoir. Hier verlaten we de GR 57 en is het nog 400m naar het station. Terug een schitterende etappe (****) met veel onverharde wegen en prachtige zichten. De totale afstand bedraagt 18,8 km: 2,6 km aanlooproute vanuit Rivage + 15,8 km op de GR 57 + 0,4 km uitlooproute naar het station van Hamoir.

Commentaren

Duidelijk niet stilgezeten zo te zien en vele mooie streken bezocht. Leuke foto met die paardjes trouwens !

Gepost door: maaike | 04-05-11

Wat heb je ook steeds prachtige foto's!!

Gepost door: Kelly | 21-10-14

De klim vanuit Comblain la Tour naar Xhignesse is inderdaad niet mals! Bovenop het plateau hoorden we verrukt de bel van een crèmekarre en droomden we al weg van een heerlijk ijsje... bleek het toch wel een koebel te zijn, zeker! :-) De wandeling langs de oever van de Ourthe naar Hamoir mocht er ook zijn, zeker bij prachtig weer!

Gepost door: Kelly | 21-10-14

De commentaren zijn gesloten.