25-09-12

Gedinne: wandeling nr. 6 (16-09-2012)

Het tweede weekend van September zat ik in Gedinne. Zaterdag trokken we naar de grotten van Han-sur-Lesse en zondag gingen we wandelen. Omdat we met heel wat kinderen waren, kozen we voor een korte wandeling van 4 km. Zo een korte wandeling kan soms tegenvallen omdat je bijna het dorp niet verlaat maar deze wandeling is zeker de moeite en afwisselend. Na het verlaten van het dorp wandelen we langs het riviertje La Houille samen met de GR 126. Na een tijdje klimmen we het dal uit en krijgen we een ander beeld van de omgeving met mooie panorama's. Het laatste stukje is wat minder omdat we via gewone wegen terug naar Gedinne stappen maar deze wandeling is zeker een kindvriendelijke wandeling.

DSC_0028.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

18-09-12

Esch-sur-Sûre: wandeling nr. 3 (09-09-2012)

September is een maand van weekendjes weg. Het eerste weekendje ging naar Esch-sur-Sûre in het Groot Hertogdom Luxemburg. En natuurlijk kon een wandeling niet ontbreken in deze mooie streek. We kozen voor wandeling nr.3. Het aantal kilometers wisten we niet maar er werd een wandeltijd van 5 uur gegeven dus we gokten op een 15 km en na de wandeling bleek dit ongeveer te kloppen. We vertrekken vanuit het prachtige dorpje Esch-sur-Sûre en stijgen onmiddellijk via een asfaltweg. We krijgen snel zicht op de stuwdam op de Sûre die we 's avonds nog zijn gaan bezichtigen. Na het asfalt worden we een bosweg ingestuurd. Net die dag is er een MTB-tocht op een deel van ons parcours. Het smalle paadje is te smal voor fietsers en wandelaars dus moeten we telkens uit de kant om de MTB'ers door te laten. Iedereen zegt vriendelijk goeiedag. Denk dat ik nog nooit zoveel maal goeiedag moet zeggen hebben in één uur. We wandelen door het bos en hebben soms doorkijkjes naar de dam maar krijgen nooit een mooi zicht. Uiteindelijk verlaten we het MTB-parcours en is het bos voor ons alleen. Op een bepaald moment missen we een afslag maar we kunnen ons snel oriënteren en pikken de route thv. een dorpje terug op. Dan gaat het terug de bossen in tot we plots een mooi uitzichtspunt bereiken met zicht op de Sûre. We zien de voetgangersbrug liggen en het strand waar we gaan lunchen maar we moeten nog even doorstappen en flink dalen. Uiteindelijk komen we aan de brug waar het door het mooie weer heel druk is. We lunchen in de jeugdherberg en zijn nu op ons verste punt.

GH Luxemburg, Esch-sur-Sûre, Sûre, wandeling nr. 3

Klik op de foto voor de volledige reeks

Na de rustpauze steken we de brug opnieuw over en volgt er een lastige beklimming naar de top van de heuvelkam. We verlaten nu het bos en stappen op asfaltwegen op de heuvelkam terug. We passeren hetzelfde dorpje als in het doorgaan maar nu aan de andere kant. Er volgt nog een klein stukje naar Esch-sur-Sûre maar de bewegwijzering klopt niet meer met de kaart. We blijven de kaart volgen en na nog een klein stukje mislopen te hebben, krijgen we een prachtig zicht op ons eindpunt. Na een steile afdaling en staan we uiteindelijk terug aan de brug over de Sûre. Dit was een prachtige wandeling die behoorlijk pittig was door de vele hoogteverschillen in het eerste deel. De bewegwijzering is soms verwarrend dus een goede topografische kaart is onmisbaar.

04-09-12

Diest-Scherpenheuvel-Diest (GR 561 & GR 5): Met de Demer als leidraad (02-09-2012)

Dit weekend ging ik wandelen in een gebied waar ik nog nooit geweest was namelijk de regio tussen Diest en Scherpenheuvel. Deze wandeling (nr.12 ) komt uit de dagstappergids Vlaams-Brabant (editie 2007) en loopt deels op de GR 561 en de GR 5 (samen met GR 512 en streek-GR Hageland). Je kan kiezen voor een wandeling van 28,7 km of een inkorting van 20,8 km. Wij kozen de tweede optie omdat de streek toch ook wat heuvelend is en dit al voldoende kilometers voor ons zijn. We komen zeker nog eens terug voor de tweede lus. De wandeling start aan het station via de GR 561 en onmiddellijk stap je in het groen op de wallen van Diest. Aan het Provincaal Domein De Halve Maan schakelen we over op de GR 5. Je passeert langs de Lindemolen en na een stukje woonwijk mogen we voor de eerste keer onze kuiten smeren voor de beklimming van de Kloosterberg. Boven krijgen we een mooi zicht op het Hageland en Diest. Dan volgt er even een minder stukje langs de Carrefour maar al snel beklimmen we de Galgeberg. Vanaf hier is de route één hoogtepunt met maar een paar verharde wegen. Een mengeling van mooie zichten en onverharde paden brengen ons in Scherpenheuvel. Hier kiezen we voor de verkorting dus de basiliek en de likdreef is voor de volgende keer. We stappen verder via de GR 5 die ons op de oude spoorlijn 30 brengt en nu omgevormd is tot fiets-en wandelpad. Hier pik ik cache GC1B10N op. We stappen verder en wijken even af naar de Hoeve Craenenbrugh voor de volgende cache (GC1BFN9) die niet gevonden werd. We stappen verder op de oude spoorlijn tot de Maagdentoren. Hier pik ik de laatste cache van de dag op (GC2NJ5Y). Dit was niet zo evident door de vele voorbijgangers. Aan de Maagdentoren verlaten we de GR 5 en stappen we verder op het kronkelende jaagpad langs de Demer, een heel mooi stukje in een groen gebied. We lopen al de hele tijd vlak dus was het terug tijd voor een beklimming in het Grasbos. De Hellestraat is wel een heel toepasselijke naam. Via nog enkele mooie paden bereiken we terug het station van Diest. Zoals jullie wel al zullen vermoeden, is deze wandeling een echte aanrader met heel mooie zichten en bijna volledig onverhard.

DSC_0014.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

19:57 Gepost door Ambigirl in Vlaams-Brabant | Permalink | Commentaren (2) | Tags: diest, scherpenheuvel, gr 5, gr561, demer |  Facebook |