11-10-12

Hondschoote: Les Moëres (07-10-2012)

Vorig weekend gingen we naar het noorden van Frankrijk om te wandelen in de Moeren. De wandeling start in Hondschoote. Vroeger een welvarende stad door de productie van een licht en goedkoop wollen weefsel, de saai. Het stadhuis in Vlaams renaissance-stijl en de grote Sint-Vaastkerk zijn hier nog overblijfselen van. We doorkruisen het centrum en stappen dan richtng het Canal de Basse Calme die we via een privé-weg oversteken. We zijn nu in de buitenmoeren en stappen op een onverhard pad langs het kanaal. Helaas moeten we vervolgens een lang stuk langs de drukke D947. Er is hier geen fietspad en de auto's passeren met 90 km/uur. Levensgevaarlijk. Na het oversteken van de Ringsloot zijn we in de echte Moeren die 2 m onder de zeespiegel liggen. Via de kaarsrechte wegen en percelen van 600 m bij 600 m stappen we naar het dorpje Les Moëres waar een bord op het gemeentehuis een bordje toont hoe hoog het water stond nadat de Duitsers in 1944 de Moeren onder water zetten. We blijven verder wandelen op de rechte wegen en stappen terug richting het Canal de Basse Calme en weer moeten we langs een tweevaksbaan stappen. Deze is gelukkig wat minder druk.

DSC_0065.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

Eenmaal het kanaal overgestoken volgt het mooier gedeelte van de wandeling. We zijn niet meer in de Moeren en de kaarsrechte wegen zijn dan ook verdwenen. We krijgen nu gelukkig wat meer onverharde wegen onder de voeten geschoven. Al heel de wandeling horen we geweerschoten en passeren we af en toe jagers maar het laatste deel van de wandeling stappen we langs verschillende vijvers met talrijke lokeenden. Aan iedere vijver is ook een bunker om ongemerkt te kunnen jagen. En het is duidelijk dat deze 'hobby' hier druk beoefend wordt want alle vijvers zijn druk bezet. Eenmaal terug aan het kanaal volgen we weer een drukkere weg nu de D3. Maar we verlaten die voor een mooie onverharde weg langs een zijkanaal Becque d'Hondschoote die ons tot in Hondschoote terugbrengt. De wandeling was 24 km lang volgens de wandelgids, de wandelgps geeft 25 km aan. Al bij al niet echt een schitterende wandeling die wat eentonig was. Een groot nadeel zijn de lange stukken langs de drukkere wegen.

02-10-12

GR 57 Etappe 9: Hotton-Chéoux (28-09-2012)

Dit weekend ging het voor de laatste keer richting Ardennen. We zaten in een vakantiehuisje in Magoster tussen Hotton en La Roche. Ideaal dus om verder te stappen op de GR 57 vanaf Hotton tot Chéoux goed voor ongeveer 13 km. We vertrekken aan de brug over de Ourthe en verlaten Hotton via een stijgend pad om uiteindelijk op een weg uit te komen die langs een militair kerkhof leidt. Even verder maken we een lusje op een mooie onverharde weg en passeren we de grotten van Hotton. Het lusje brengt je terug naar de eerder gevolgde weg en die volg je nu een tijdje tot aan de weg Hampteau-  die we oversteken. We stappen nu het Bois de Hampteau in en een stevige kuitenbuiter volgt om de heuvelkam te beklimmen. Boven gaat het onmiddellijk terug naar beneden. Eenmaal beneden gaat het onmiddellijk terug omhoog naar het dorpje Waharday. Bij het verlaten van het dorpje passeren we een oriëntatietafel en zien we ons eindpunt Chéoux liggen op amper 1 km in vogelvlucht. Maar wij moeten nog 5,9 km na het oppikken van de geocache 'Table d'orientation 1'. Er volgt nog een mooi stuk kronkelend door een bos. Onderweg zagen we nog een hazelworm en sporen laten zien dat er zeker wild in de buurt is. Uiteindelijk komen we aan de kerk van Chéoux. Wandelen in de Ardenne is altijd de moeite. Deze etappe was kort en liep voornamelijk door bos. Foto's zijn genomen met telefoon dus kwaliteit is niet zo goed.

GR 57, Ourthe, Hotton, Chéoux, Ardennen, Famenne

Klik op de foto voor de volledige reeks