30-06-15

Streek-GR Reynaertland etappe 3: Polken (Stekene)-Heike (18,8 km) (28-06-2015)

Zondag was het ideaal wandelweer. Tijd om nog eens verder te stappen op de streek-GR Reynaertland. De auto werd geparkeerd op de N70 in het gehucht Heike bij de bushalte 'Doornijkstraat'. Met de plooifiets gaat het via rustige wegen naar het beginpunt in het gehucht Polken, goed voor 8 km fietsen. De etappe van vandaag is volgens de gpx-file van grote routepaden 17,8 km maar na de etappe staat er 18,8 km op mijn GPS. We stappen verder op de veldweg en krijgen zicht op een camping. Bij een T-splitsing lopen we naar de Stekense Vaart die we volgen tot de monding in de Moervaart. Hier stappen we verder langs tot in Klein-Sinaaï. Er volgt een saai stukje tot aan de overblijfselen van de zogenaamde tiendenschuur van de Abdij van Boudelo. Het is in deze abdij dat er veronderstellingen zijn dat het Reynaertverhaal geschreven is. Daarna stappen we terug naar de Moervaar die we bereiken aan de Coudenbormbrug. Er staan 2 picknicktafels en dus is het tijd om te lunchen. Daarna volgen we de Moervaart tot net voor Daknam. Dit is nooit saai en je stapt door heel rustig gebied. Af en toe passeert er een bootje maar voor de rest ben je er alleen. Vroeger werd er veel turf verscheept langs deze vaart. nu is er enkel nog pleziervaart. Vanaf de Sinaaïbrug volgt er een prachtig stuk langs de kronkelende Moervaart. Het pad is eerst heel smal tussen hoog gras. Opgepast dus voor teken! Net voor Daknam lopen we onder de spoorwegbrug door van de oude spoorlijn Lokeren-Moerbeke en even verder steken we de Zuidlede over die uitmondt in de Moervaart. Vanaf hier spreken we over de Durme. We volgen die maar kort en verlaten die aan de Daknambrug en stappen naar het centrum van Daknam. Op het dorpsplein staat het vol met oude, kleurrijke auto's en ook de terrassen zitten overvol. We verlaten Daknam en stappen via eerder vernoemde spoorlijn richting Lokeren. Deze spoorlijn is een populair fietspad. Uiteindelijk verlaten we deze spoorlijn en gaat het via een minder boeiend stuk richting het eindpunt in het gehucht Heike aan de spoorwegovergang. Gelukkig krijgen we nog een stukje onverharde veldweg. Tot nu toe voor mij persoonlijk de beste etappe en dan vooral het eerste deel tot in Daknam is mooi, rustig en onverhard.

 

Klik op de foto voor de volledige reeks

DSC_3557.jpg

Commentaren

Héhé, de aanblik van zoveel koel water doet goed momenteel; blijkbaar loopt het grootste stuk van die tocht langs het water? - Tja, teken,ik moest aan de Ourthe ook door hoog gras en nu is het afwachten of die jeukende beet op mijn kuit van een mug of daasvlieg is, dan wel van een teek. Groeten uit de smoorhete Kempen;

Gepost door: Guido | 02-07-15

Het jaar van de vos! Op de GR 57 en op het Reynaertpad!
Mooie foto's, ook die van de vorige reeksen.
Ja, d'er zitten weinig onverharde delen op de route, wat je niet meteen van een GR zou verwachten. Enkel in het Stropersbos en rond de Moervaart wandel je langere tijd in het groen. De route wordt - denk ik - zeer weinig bewandeld. Daarom ook het idee om het Reynaertverhaal te lezen en op zoek te gaan naar sporen van de schalkse vos, wat dan een alternatieve invulling geeft voor die GR, anders dan over avontuurlijke paden zwerven.
Luc

Gepost door: Luc S. | 07-07-15

De commentaren zijn gesloten.