10-11-15

Streek-GR Heuvelland etappe 2: Mesen-Nieuwkerke (18,3 km) (08-11-2015)

De tweede etappe op de Streek-GR Heuvelland van Mesen naar Nieuwkerke goed voor 18,3 km zit er op. In deze etappe werden we meermaals geconfronteerd met het oorlogsverleden en kregen we heel wat onverharde paden onder de voeten geschoven. We vertrekken op het Marktplein van Mesen en bezoeken eerst de kerk van Mesen en de Romaanse crypte uit de 11e eeuw die tijdens de oorlog als hoofdkwartier en verplegingspost diende voor de Duitse troepen. Na dit bezoek verlaten we al snel Mesen en stappen naar het Ierse vredespark. Dit Vredespark herdenkt alle Ieren, katholiek of protestant, die gesneuveld zijn en symboliseert de verzoening tussen alle Ieren. We verlaten het park via een Vlonderpad en komen onmiddellijk aan het volgende park ter herinnering van de Nieuw-Zeelandse soldaten die van de andere kant van de wereld kwamen om hier te vechten. We passeren ook 2 Duitse bunkers. Daarna dalen we af naar de Steenbeek en even verder draaien we een veldweg in die er behoorlijk modderig bijligt. Soms is het meer glijden dan stappen. We bevinden ons nu op grondgebied van de gemeente Ploegsteert en dus in de provincie Henegouwen. Na het oversteken van de baan Ploegsteert-Mesen stappen we langs het Prowse Point Cemetary en het monument ter herinnering van het Kerstbestand van 25 december 1914. Toen zwegen de wapens even en vierden de Duitse en Britse troepen samen Kerstmis. De soldaten zochten elkaar op in het niemandsland, deelden drank, tabak en eten en speelden zelfs voetbal. We stappen nu richting Ploegsteertbos en passeren het Mud Corner Cemetary. In het bos liggen er ook nog 3 oorlogskerkhoven. Langs de rand van het bossen stappen we verder en krijgen we zicht op het Ploegsteert Memorial of the Missing. Hier staan de namen van meer dan 11000 Britse soldaten die geen bekend graf hebben.

DSC_4697.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

We stappen door het bos en uiteindelijk steken we de weg Ploegsteert-Mesen terug over en stappen we naar het Huttebos. Waar we het bos moeten indraaien, zien we plots jagers staan. Deze staan in de wei langs het wandelpad en in het bos horen we de andere groep die het wild opjaagt. We voelen ons ook een beetje opgejaagd omdat wij lopen waar het wild uit het bos zou moeten komen maar we mogen blijkbaar passeren. Bij het verlaten van het bos en het beklimmen van de Rozenberg worden er enkele schoten gelost maar dan zijn wij al veilig weg. Boven krijgen we een weids uitzicht en zien we Mesen terug liggen. Er volgt nu een langer stuk op de weg tot in Nieuwkerke. Na het doorkruisen van het dorp verlaten we het centrum via een klein baantje dat ons onder de Pont d’Amour leidt. Er staat geen uitleg in de topogids maar we kunnen er ons wel iets bij voorstellen. Er volgen terug mooie, onverharde wegen met zicht op de heuvels van het Heuvelland die nog in de volgende etappes zullen volgen. Na het oversteken van de Dranouterstraat volgt het laatste stukje langs nog een slijkerige veldweg tot aan Walletjes. Alleszins een mooie etappe met voldoende onverharde paden en mooie zichten.

Commentaren

Prachtige fotoreeks

Gepost door: freddy lesage | 11-11-15

Ik moet de foto's nog bekijken maar vond het nu al spannend. Past ook prima bij 11 november, vind ik. Wie weet - ooit - dan kom ik zeker hier inspiratie opdoen ;-) En nu naar de foto's!

Gepost door: Guido | 13-11-15

De commentaren zijn gesloten.