10-05-16

Groene Wandeling Brussel Etappe 2: Ukkel-Kalevoet - Anderlecht Pedepark (12,6 km) (07-05-2016)

Na vorig jaar gestart te zijn op de Groene Wandeling, hebben we terug enkele data vastgeprikt om verder te wandelen op deze wandeling rond Brussel. Met de trein gaat het naar Brussel-Zuid waar we overstappen op een stoptrein richting Nijvel die stopt in Ukkel-Kalevoet. De wandeling op de GW is 12,6 km lang maar uiteindelijk staat er 15,5 km op de GPS met aan- en uitlooproute en omleidingen. We hadden zelfs een extra lusje in de Pedevallei gepland vanwege de geplande korte afstand maar op het eindpunt zijn we op een terras beland en besloten we het extra lusje te schrappen en te stappen door verschillende parken naar het metrostation Veeweide ipv tram 81 vlakbij te nemen. Ook hier was het verslag van Luc Selleslagh van de site www.trekkings.be heel interessant voor de achtergrondinformatie.

Bij aanvang van deze etappe worden we onmiddellijk een groen parkje ingestuurd nl. de Keyenbempt langs de Geleitsbeek. We krijgen zelfs voor een 100-tal meter gezelschap van de GR 12. We passeren de oude Nekkersgatmolen op de Geleitsbeek, één van de drie overgebleven watermolens in Brussel. Daarna volgt een mindere passage door Ukkel-Stalle waarbij we een omleiding moeten volgen langs de drukke N261 en de Langestraat tot we het Bemptpark bereiken. 

DSC_8098.jpg

In het park bevindt zich een spoorbaan van ongeveer 1 km lang waar je op kleine treintjes kan rondrijden. Dit is een initiatief van een aantal vrienden die hun passie willen delen (http://www.ptvf.be). Ideaal voor kinderen. Rondom het centrale park bevinden zich sportvelden zoals voetbalvelden, een rugbyveld, .... . Ondertussen is het al goed warm geworden en nemen we onze eerste korte pauze in de schaduw. 

Maar na dit park is het gedaan met het groen. We passeren eerst de Audi-fabriek in Vorst en daarna stappen we onder de sporen van Vorst-Zuid tot aan de Humaniteitslaan die we voor lange tijd moeten volgen tot we de Verwelkomingsstraat bereiken. De wegwijzers wijzen ons nog verder langs de Humaniteitslaan maar op het plan staat ook een toekomstige route ingetekend. Omdat we denken dat het een mooiere route is, riskeren we ons en stappen langs het toekomstige traject. Maar helaas, bij de spoorlijn Brussel-Oostende kunnen we niet door en moeten we terug naar de Humaniteitslaan om deze nog wat verder af te stappen totdat we uiteindelijk de Bollinckxstraat ingestuurd worden. We zien hier de Zenne die verder in Brussel onder de grond gepasseerd. Wat verder staan we aan het kanaal DSC_8119.jpgBrussel-Charleroi en passeren we sluis 10 van Anderlecht. Aan de roeiclub stoppen we voor onze lunchpauze maar de taverne serveert zelf eten dus kunnen we daar niet onze picknick opeten. Maar hier vinden we gelukkig wel wat groen en we zetten ons in het gras in de schaduw om onze lunch op te eten met zicht op het kanaal.

Daarna stappen we verder langs het kanaal tot onder  de ring en passeren we Spullenhulp en de achterkant van Ikea tot we eindelijk weer het groen instappen via het natuurreservaat Vogelzangbeekvallei. Een ware verademing. Eerst stappen we vlak langs de Vogelzangbeek waarna het natuurreservaat iets breder wordt en we over graspaden stappen tot aan de Vogelzangstraat. Hier volgen we een kasseiwegje langs de achterkant van de het kerkhof van Anderlecht en is de omgeving totaal veranderd en stappen we langs een tuinbedrijf en een vijver tot we het Erasmuscomplex bereiken. Jammer genoeg is er ook hier weer een omleiding langs de Lennikse Baan tot het Henri Simonetplein. Niet ver daarna laten we de drukte terug achter ons en stappen we de Ketelstraat in. De verkaveling in het eerste stuk is reeds gebeurd en de stad blijft oprukken. Eenmaal over de spoorweg stappen we langs het golfterrein van Anderlecht en via de Kiekensstraat bereiken we het Pedepark met vijver waar heel veel mensen profiteren van het mooie weer. We hebben zin in ijs en daarom besluiten we te stoppen en een heerlijke coupe te eten op het terras van het café/restaurant aan de vijver. De pauze doet deugd en we stappen uiteindelijk naar het metrostation Veeweide langs groene parken ipv de dichtere tramhalte. Dus besluit van deze etappe: iets minder groen dan verwacht maar toch wel enkele leuke parkjes ontdekt.

DSC_8140.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

 

Commentaren

Mooie lentefoto's. Het toeval wil dat ik vandaag nog een verdere tocht op GR 12 (Brussel Grote Markt naar Beersel) bestudeerd heb; die kruist jouw route blijkbaar. Maar eerst nog wat verder stappen in de provincie Antwerpen. Groeten, Guido

Gepost door: Guido | 16-05-16

De commentaren zijn gesloten.