24-05-16

Groene Wandeling Brussel Etappe 3: Anderlecht Pedepark - Laken (13,6 km) (22-05-2016)

Dit weekend werd verder gestapt op de Groene Wandeling. We spreken terug af in Brussel-Zuid en vandaar nemen we tram 81 richting Marius Renard waar we uitstappen op de eindhalte. Via het Pedepark staan we al snel aan het beginpunt aan de grote Pedevijver van deze etappe. We wandelen in een landelijke omgeving met zicht op de Luizenmolen tot aan de tuinwijk Goede Lucht. Veel huisjes staan leeg en het ziet er allemaal wat verkommerd uit. Daarna stappen we onder de Ring door en klimmen we langs het Westland Shopping Center. Al snel laten we de drukte achter ons en komen in een volgende tuinwijk: de Moortebeek Tuinwijk. De huizen en tuintjes zijn hier wel verzorgd en het lijkt me er aangenaam wonen.

DSC_8169.jpg

Vervolgens gaat het terug het groen in via het Scheutbos. Een mooi wandelpad brengt ons door dit groengebied waar koeien grazen, de meidoorn bloeit en we zicht krijgen op de torenhoge appartementsblokken van Sint-Jans-Molenbeek. Het Scheutbos is zowel een afwisseling van bos als weiden. We vinden er helaas geen bankje maar bij het verlaten van het Scheutbos staan er bankjes in overvloed in de straat en is het tijd voor de lunch. Na deze korte pauze gaat het langs het kerkhof van Berchem en de rand van het Wilderbos. Bij het verlaten van het bos komen we aan het Kattendorp van het Wilderbos. een terrein dat door Leefmilieu Brussel werd ingericht op de zwerfkatten een onderkomen te bieden. De katten worden verzorgd door een vrijwilligster. De gemeente voert ook sterilisatiecampagnes en de zwerfkatten worden ook gesteriliseerd en teruggeplaatst.

DSC_8190.jpgNiet lang daarna staan we aan het natuurreservaat het Kattenbroek. Voor we het gebied betreden, passeren we een klein vijvertje waar het krioelt van de dikkopjes. Het ziet er gewoon zwart van. Er staan ook enkele mooie bloemen aan het vijvertje en er vliegen libellen in overvloed. Een kronkelend paadje brengt ons langs het reservaat waar ook informatieborden staan over de fauna die er te zien is. De Groene Wandeling gaat verder op een stuk saaiere weg tot op de Gentse Steenweg. We gaan even naar links voor de villa Marie-Mirande. Dit huis werd gebouwd door de keramist Guillaume Janssens. De tegels worden normaal binnen gebruikt maar zo kon hij zijn kunsten tentoonstellen. DSC_8209.jpg Wat verder staan we aan de Zavelenberg. Een heel vreemd zicht want links en voor ons zien we de grootstad en rechts van ons liggen weiden en bebost gebied. Dit landschap is dan ook beschermd. De Groene Wandeling vervolgt zijn weg langs de rand van het Nestor Martin populierenbos waar het een haar scheelde of we hadden een tak op ons hoofd gekregen en bereikt uiteindelijk de spoorlijn Brussel-Denderleeuw die we oversteken. Daarna staan we aan het moeras van Ganshoren waar de Groene Wandeling niet ingaat maar waar wij op aanraden van http://www.trekkings.be/degroenewandelingetappe7.html een lusje indoen. En het was dan ook de moeite. De weiden staan vol gele boterbloemen en het contrast met de woontorens is enorm. Na dit korte omwegje steken we de spoorlijn Brussel-Dendermonde over en bereiken we het Boudewijnpark. Het eerste deel van dit park is helemaal niet parkachtig dit in tegenstelling tot het tweede deel. We lopen er langs weiden, de Molenbeek en het moeras van Jette. Na het oversteken van de Tentoonstellingslaan komen we in het meer aangelegde deel van het park. Het is er ook direct heel wat drukker en aan de mooie speeltuin staat een crèmekar. Tijd voor een laatste pauze met een lekker ijsje. We passeren nog het Jeugdpark en even later staan we aan de Bockstaellaan waar deze etappe voor ons eindigt. Met de aanlooproute en het omwegje in het moeras van Ganshoren hebben we 15 km gestapt. Daar is het niet ver naar metrohalte Stuyvenberg waar de metro (lijn 6 richting Sint-Elizabeth) ons terug naar Brussel-Zuid brengt. Deze etappe was terug beter als de vorige en je wandelt van het éne groengebied naar het andere met soms grote contrasten tussen groen en stad. 

DSC_8221.jpg

Klik op foto voor de volledige reeks

 

                                                                                        

Commentaren

De stadsrand kan soms verrassend uit de hoek komen. Mooi parcours aan je foto's te zien.

Gepost door: Luc & Maj | 25-05-16

Het verslag en de foto's beloven inderdaad een mooie tocht in de rand van Brussel. Interessant lijkt mij ook de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Als ze rijden natuurlijk ;-)

Gepost door: Gudo | 29-05-16

De commentaren zijn gesloten.