31-05-16

Transardennaise/GR14 Mirwart-Redu (21 km) (28-05-2016)

Zaterdag was het weer tijd voor de maandelijkse buswandeltocht met Pasar. Deze keer vertrokken we in Mirwart en stappen we naar Redu via de Transardennaise maar je kan eigenlijk ook zeggen via de GR 14 want tot waar we de Lesse bereiken lopen die gemeenschappelijk. De padverkenners wijken heel af en toe af van de langeafstandspaden om nog mooiere paadjes/natuur te passeren.

We kiezen voor de 2° startplaats aan de kerk van Mirwart en kunnen dan aan de Lesse nog beslissen of we 21 km of 16 km stappen. We zien het kasteel van Mirwart vanop afstand en dalen af naar de Lomme. Daar wijken we al onmiddellijk af om een pad te nemen tussen viskweekvijvers. Verschillende visvijvers zijn afgespannen met fijne draad die nauwelijks te zien is vanuit bepaalde ooghoeken.

DSC_8267.jpg

Daarna gaat het langs het beekje de Marsau verder om uiteindelijk het verdwenen dorp Marsolle te bereiken. In 1536 werd er een hoogoven gebouwd om er ijzer te produceren. De restanten van deze oven zijn nog te bezichtigen. Na deze tussenstop stappen we verder door naaldwoud en even verder kabbelt de Ruisseau de Bois de Tellin in trapjes naar beneden. Niet verder komen we aan de vijver 'Etangs des Moines' (Monnikenvijver) die ooit toebehoorde aan de abdij van Saint-Hubert. Daar staan twee picknicktafels en stoppen we voor de lunch. Het is een prachtig plekje maar we werden constant lastig gevallen door kleine zwarte vliegjes die af en toe steekten. Ik heb nog jeuk van de beten. Dus snel verder. We stijgen door bos en slaan uiteindelijk rechts af in een modderig paadje. Wat verder hebben we een wat opener zicht. Waar de GR 14 en Transardennaise links afslaan om naar Transinne te stappen, slaan wij rechtsaf om via een tunnel onder de E411 door te stappen. 

DSC_8301.jpg

We stappen door bos verder om tenslotte asfalt te bereiken. We steken de N40 over en stappen voor het eerst niet in bos en krijgen weidse panorama's. De meidoorn staat in bloei en kleurt het landschap. Via een pad langs huizen en een wei met een mooie bloeiende kastanjeboom bereiken we Transinne. In het centrum van het dorpje staat een oorlogsmonument en bevindt zich een oude wasplaats. Een plaatselijke bewoner komt er zijn auto wassen. Gemakkelijk! Ook hier nodigen de bankjes uit voor een korte pauze. We kronkelen nog om de kerk en pikken daarna de Transardennaise/GR14 terug op. Langs enkele sportvelden en een begraafplaats bereiken we terug bos. We moeten even een hek door met tweetalige boodschap om het hek terug te sluiten. Jammer genoeg een klein vertaalfoutje maar ze doen toch de moeite. De GR en transardennaise volgen terug een mooi pad door het bos. Tenslotte bereiken we de Lesse waar we keuze hebben om via de Transardennaise naar Redu te stappen of via een langere route langs de Lesse en het E.S.A. ruimtestation. We hebben nog genoeg energie en tijd en besluiten de 21 km te stappen. GR 14 vergezelt ons nog langs de Lesse maar uiteindelijk verlaat deze GR ons in het dorpje Lesse.

mirwart,transinne,redu,lesse,esa,gr 14,transardennaise

Wij steken na het dorpje via een voetgangersbrugje de Lesse over en stappen verder langs de oever tot het pad zich verwijderd van de rivier om uiteindelijk aan de rivier de Our uit te komen die hier uitmondt in de Lesse. Terug via een brugje wordt deze rivier overgestoken. En vervolgens slaan we een kronkelend paadje in dat zich een weg zoekt tussen de bomen en over boomwortels langs de Our en terug naar de Lesse. Zulke paadjes zijn zalig om op te wandelen. Wat verder liggen enkele bomen om maar we kunnen zonder problemen passeren. Uiteindelijk steken we de Lesse nog eens over en verlaten de vallei via een pittige klim om uiteindelijk een plateeau te bereiken en het bos te verlaten.

We krijgen hier een eerste blik op één van de vele antennes van het E.S.A. ruimtestation.We stappen verder langs de bosrand om wat verder een pad te nemen door een donker sparrenbos. We bereiken een breder bospad en tenslotte asfalt dat ons naar Redu brengt. Het is ondertussen al goed overtrokken en in de verte rommelt de donder dus gaan we niet langs de ingang van het ruimtestation maar we krijgen wel een mooi overzicht op het terrein. Dankzij oa dit station is het mogelijk om mijn andere hobby geocachen uit te oefenen via de satellieten in de ruimte en onze routes op te nemen of te navigeren naar een bepaalde bestemming. Niet ver voor Redu vallen de eerste druppels en net op tijd bereiken we Redu waar een onweer losbarst. Redu zelf schijnt ook de moeite te zijn maar we hebben geen tijd meer gehad om het te verkennen. Dit was terug een mooie wandeling met voldoende afwisseling tussen bos en open gebied en enkele mooie bezienswaardigheden.

DSC_8358.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

24-05-16

Groene Wandeling Brussel Etappe 3: Anderlecht Pedepark - Laken (13,6 km) (22-05-2016)

Dit weekend werd verder gestapt op de Groene Wandeling. We spreken terug af in Brussel-Zuid en vandaar nemen we tram 81 richting Marius Renard waar we uitstappen op de eindhalte. Via het Pedepark staan we al snel aan het beginpunt aan de grote Pedevijver van deze etappe. We wandelen in een landelijke omgeving met zicht op de Luizenmolen tot aan de tuinwijk Goede Lucht. Veel huisjes staan leeg en het ziet er allemaal wat verkommerd uit. Daarna stappen we onder de Ring door en klimmen we langs het Westland Shopping Center. Al snel laten we de drukte achter ons en komen in een volgende tuinwijk: de Moortebeek Tuinwijk. De huizen en tuintjes zijn hier wel verzorgd en het lijkt me er aangenaam wonen.

DSC_8169.jpg

Vervolgens gaat het terug het groen in via het Scheutbos. Een mooi wandelpad brengt ons door dit groengebied waar koeien grazen, de meidoorn bloeit en we zicht krijgen op de torenhoge appartementsblokken van Sint-Jans-Molenbeek. Het Scheutbos is zowel een afwisseling van bos als weiden. We vinden er helaas geen bankje maar bij het verlaten van het Scheutbos staan er bankjes in overvloed in de straat en is het tijd voor de lunch. Na deze korte pauze gaat het langs het kerkhof van Berchem en de rand van het Wilderbos. Bij het verlaten van het bos komen we aan het Kattendorp van het Wilderbos. een terrein dat door Leefmilieu Brussel werd ingericht op de zwerfkatten een onderkomen te bieden. De katten worden verzorgd door een vrijwilligster. De gemeente voert ook sterilisatiecampagnes en de zwerfkatten worden ook gesteriliseerd en teruggeplaatst.

DSC_8190.jpgNiet lang daarna staan we aan het natuurreservaat het Kattenbroek. Voor we het gebied betreden, passeren we een klein vijvertje waar het krioelt van de dikkopjes. Het ziet er gewoon zwart van. Er staan ook enkele mooie bloemen aan het vijvertje en er vliegen libellen in overvloed. Een kronkelend paadje brengt ons langs het reservaat waar ook informatieborden staan over de fauna die er te zien is. De Groene Wandeling gaat verder op een stuk saaiere weg tot op de Gentse Steenweg. We gaan even naar links voor de villa Marie-Mirande. Dit huis werd gebouwd door de keramist Guillaume Janssens. De tegels worden normaal binnen gebruikt maar zo kon hij zijn kunsten tentoonstellen. DSC_8209.jpg Wat verder staan we aan de Zavelenberg. Een heel vreemd zicht want links en voor ons zien we de grootstad en rechts van ons liggen weiden en bebost gebied. Dit landschap is dan ook beschermd. De Groene Wandeling vervolgt zijn weg langs de rand van het Nestor Martin populierenbos waar het een haar scheelde of we hadden een tak op ons hoofd gekregen en bereikt uiteindelijk de spoorlijn Brussel-Denderleeuw die we oversteken. Daarna staan we aan het moeras van Ganshoren waar de Groene Wandeling niet ingaat maar waar wij op aanraden van http://www.trekkings.be/degroenewandelingetappe7.html een lusje indoen. En het was dan ook de moeite. De weiden staan vol gele boterbloemen en het contrast met de woontorens is enorm. Na dit korte omwegje steken we de spoorlijn Brussel-Dendermonde over en bereiken we het Boudewijnpark. Het eerste deel van dit park is helemaal niet parkachtig dit in tegenstelling tot het tweede deel. We lopen er langs weiden, de Molenbeek en het moeras van Jette. Na het oversteken van de Tentoonstellingslaan komen we in het meer aangelegde deel van het park. Het is er ook direct heel wat drukker en aan de mooie speeltuin staat een crèmekar. Tijd voor een laatste pauze met een lekker ijsje. We passeren nog het Jeugdpark en even later staan we aan de Bockstaellaan waar deze etappe voor ons eindigt. Met de aanlooproute en het omwegje in het moeras van Ganshoren hebben we 15 km gestapt. Daar is het niet ver naar metrohalte Stuyvenberg waar de metro (lijn 6 richting Sint-Elizabeth) ons terug naar Brussel-Zuid brengt. Deze etappe was terug beter als de vorige en je wandelt van het éne groengebied naar het andere met soms grote contrasten tussen groen en stad. 

DSC_8221.jpg

Klik op foto voor de volledige reeks

 

                                                                                        

18-05-16

Streek-GR Heuvelland Etappe 5: Eecke-Steenvoorde (22,2 km) (14-05-2016)

Ondertussen is het alweer iets meer dan een maandje geleden dat er verder gestapt werd op de streek-GR Heuvelland. Dus hoog tijd om daar iets aan te doen. Deze keer wordt de auto geparkeerd in Steenvoorde en wordt de bus genomen om 8.55u (halte Place Saint-Pierre) naar Eecke Place (lijn 109 richting Armentières) dat na 6 minuutjes rijden bereikt wordt.

We kunnen onmiddellijk aansluiten op de streek-GR en via een zijstraatje staan we direct terug op het platteland. Het duurt niet lang vooraleer we een mooie veldweg instappen met weids zicht. Ook al verstoort een communicatiemast een klein beetje het uitzicht.

DSC_8146.jpg

We stappen langs het dorpje Saint-Sylvestre-Cappel en bereiken al snel Sainte-Marie-Cappel. In het dorpje passeren we de 'schoole'. Toch grappig die Vlaamse woorden die overal nog in het straatbeeld opduiken. In het dorpje wordt er tijd genomen om snel een geocache te zoeken en vervolgens gaat de streek-GR richting Casselberg. We krijgen een mooi zicht op zowel de Casselberg en de Recollettenberg maar het zonnetje is helaas verdwenen en de lucht wordt grijs en bewolkt. De noordenwind zorgt ook voor een fris gevoel. Via een mooie veldwegel bereiken we de voet van de Casselberg. We klimmen eerst langs een woonwijk en bereiken bijna boven sportterreinen. Omdat de zon terug schijnt, besluiten we te lunchen. Maar helaas, we zitten nog maar neer of het zonnetje is verdwenen en de koude wind is weer goed te voelen. Dus wordt het een snelle lunch. Vervolgens is het nog een korte beklimming naar Cassel. Via een mooi huisje in vakwerkstijl bereiken we de vesten van Cassel waar we een mooi uitzicht krijgen op de omgeving.

IMG_2224.jpg

De streek-GR volgt de zuidelijke vesten en we kruisen de GR 128 tot we via een smal steegje naar het centrum stappen. Maar er volgt nog een klein omwegje naar de top van de Casselberg waar een monument ter herdenking aan Maarschalk Foch en een molen staat. Langs beide kanten heb je een ver uitzicht. Blijkbaar is Cassel ook heel populair om trouwfoto's te nemen. 3 koppels waren er te zien. We dalen af en passeren het monument ter herdenking van de veldslagen van Cassel. Daarna missen we blijkbaar een afslag maar we geraken ook op de markt van Cassel waar het tijd is voor een pauze in een bruin café.

Vervolgens verlaten we Cassel via een prachtig pad door een bosje. Er groeien nog wat boshyacinthen maar die zijn bijna uitgebloeid. Wat verder zijn ze alles in gereedheid aan het brengen voor een motorcrosswedstrijd. Gelukkig is het nu nog rustig. We moeten even langs de drukke D916 maar dan worden we terug een mooie veldweg ingestuurd met mooie zichten. Enig nadeel: de wind waait hier heel hard en de buff wordt dan ook over de oren getrokken. Net voor Sainte-Marie-Cappel wou mijn fototoestel niet meer focussen (probleem gelukkig al opgelost) en was ik overgeschakeld op mijn GSM maar de batterij valt plat dus foto's van dit deel volgen nog van mijn wandelgezelschap. We volgen even asfalt maar worden dan een groene tunnel ingestuurd. Na dit mooie stukje gaat de GR verder over asfalt tot in Steenvoorde. We krijgen zelfs even regen maar gelukkig duurt dit niet lang. Na het passeren van de Noordmeulen gaat het via een saaiere steenweg en langs een zuivelfabriek naar het centrum van Steenvoorde. 

IMG_2251.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

Besluit: terug een mooie etappe op de streek-GR Heuvelland met weidse landschappen en Cassel als hoogtepunt.

Hoe de volgende etappe met het openbaar vervoer geregeld gaat worden, is nog een raadsel want we moeten terug de grens van België over. Maar we vinden wel iets, misschien terug een luswandeling.

10-05-16

Groene Wandeling Brussel Etappe 2: Ukkel-Kalevoet - Anderlecht Pedepark (12,6 km) (07-05-2016)

Na vorig jaar gestart te zijn op de Groene Wandeling, hebben we terug enkele data vastgeprikt om verder te wandelen op deze wandeling rond Brussel. Met de trein gaat het naar Brussel-Zuid waar we overstappen op een stoptrein richting Nijvel die stopt in Ukkel-Kalevoet. De wandeling op de GW is 12,6 km lang maar uiteindelijk staat er 15,5 km op de GPS met aan- en uitlooproute en omleidingen. We hadden zelfs een extra lusje in de Pedevallei gepland vanwege de geplande korte afstand maar op het eindpunt zijn we op een terras beland en besloten we het extra lusje te schrappen en te stappen door verschillende parken naar het metrostation Veeweide ipv tram 81 vlakbij te nemen. Ook hier was het verslag van Luc Selleslagh van de site www.trekkings.be heel interessant voor de achtergrondinformatie.

Bij aanvang van deze etappe worden we onmiddellijk een groen parkje ingestuurd nl. de Keyenbempt langs de Geleitsbeek. We krijgen zelfs voor een 100-tal meter gezelschap van de GR 12. We passeren de oude Nekkersgatmolen op de Geleitsbeek, één van de drie overgebleven watermolens in Brussel. Daarna volgt een mindere passage door Ukkel-Stalle waarbij we een omleiding moeten volgen langs de drukke N261 en de Langestraat tot we het Bemptpark bereiken. 

DSC_8098.jpg

In het park bevindt zich een spoorbaan van ongeveer 1 km lang waar je op kleine treintjes kan rondrijden. Dit is een initiatief van een aantal vrienden die hun passie willen delen (http://www.ptvf.be). Ideaal voor kinderen. Rondom het centrale park bevinden zich sportvelden zoals voetbalvelden, een rugbyveld, .... . Ondertussen is het al goed warm geworden en nemen we onze eerste korte pauze in de schaduw. 

Maar na dit park is het gedaan met het groen. We passeren eerst de Audi-fabriek in Vorst en daarna stappen we onder de sporen van Vorst-Zuid tot aan de Humaniteitslaan die we voor lange tijd moeten volgen tot we de Verwelkomingsstraat bereiken. De wegwijzers wijzen ons nog verder langs de Humaniteitslaan maar op het plan staat ook een toekomstige route ingetekend. Omdat we denken dat het een mooiere route is, riskeren we ons en stappen langs het toekomstige traject. Maar helaas, bij de spoorlijn Brussel-Oostende kunnen we niet door en moeten we terug naar de Humaniteitslaan om deze nog wat verder af te stappen totdat we uiteindelijk de Bollinckxstraat ingestuurd worden. We zien hier de Zenne die verder in Brussel onder de grond gepasseerd. Wat verder staan we aan het kanaal DSC_8119.jpgBrussel-Charleroi en passeren we sluis 10 van Anderlecht. Aan de roeiclub stoppen we voor onze lunchpauze maar de taverne serveert zelf eten dus kunnen we daar niet onze picknick opeten. Maar hier vinden we gelukkig wel wat groen en we zetten ons in het gras in de schaduw om onze lunch op te eten met zicht op het kanaal.

Daarna stappen we verder langs het kanaal tot onder  de ring en passeren we Spullenhulp en de achterkant van Ikea tot we eindelijk weer het groen instappen via het natuurreservaat Vogelzangbeekvallei. Een ware verademing. Eerst stappen we vlak langs de Vogelzangbeek waarna het natuurreservaat iets breder wordt en we over graspaden stappen tot aan de Vogelzangstraat. Hier volgen we een kasseiwegje langs de achterkant van de het kerkhof van Anderlecht en is de omgeving totaal veranderd en stappen we langs een tuinbedrijf en een vijver tot we het Erasmuscomplex bereiken. Jammer genoeg is er ook hier weer een omleiding langs de Lennikse Baan tot het Henri Simonetplein. Niet ver daarna laten we de drukte terug achter ons en stappen we de Ketelstraat in. De verkaveling in het eerste stuk is reeds gebeurd en de stad blijft oprukken. Eenmaal over de spoorweg stappen we langs het golfterrein van Anderlecht en via de Kiekensstraat bereiken we het Pedepark met vijver waar heel veel mensen profiteren van het mooie weer. We hebben zin in ijs en daarom besluiten we te stoppen en een heerlijke coupe te eten op het terras van het café/restaurant aan de vijver. De pauze doet deugd en we stappen uiteindelijk naar het metrostation Veeweide langs groene parken ipv de dichtere tramhalte. Dus besluit van deze etappe: iets minder groen dan verwacht maar toch wel enkele leuke parkjes ontdekt.

DSC_8140.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

 

04-05-16

GR 129: Govée - Thuin (15,5 km) (30-04-2016)

Wandelen is leuk maar na bijna 10 jaar wandelen heb ik het gevoel dat ik bijna elk paadje van West- of Oost-Vlaanderen onder de voeten gekregen heb (OK, klein beetje overdreven maar de mooiste wandelstreken ken ik ondertussen wel) en enkel de GR 5A staat nog op mijn to-do lijstje. Enkele blogs die ik volg, deden me meer en meer goesting krijgen om het wat verder te zoeken en ook GR's in Wallonië te verkennen. Maar dit is niet bij de deur en niet altijd evident om wandelgezelschap te vinden. Op het internet had ik tijdens mijn zoektocht naar wandelverslagen over de GR 5 bij toeval een Nederlandse groep gevonden die GR's in Nederland afstapt van A tot Z (mijn voorkeur) en éénmaal per maand ging wandelen. Maar na lang zoeken heb ik geen zo een groep gevonden hier in Vlaanderen. Als lid van de GR-organisatie kende ik het concept van de zondagtochten wel maar daar stappen ze telkens op verschillende GR's en heb je dus niet het gevoel dat je een GR aan het afstappen bent. En werd het idee wat op de achtergrond geschoven.

Tot ik op een vrijetijdsbeurs in Roeselare in Januari het tijdschrift van Pasar in handen kreeg. 'S Avonds bladerde ik in het boekje en viel mijn oog op een wandeltocht van 20 km in de Hoge Venen. En toevallig was de organiserende Pasar afdeling WandelclubPasarGent, mijn woonplaats. Dus ging ik direct naar hun website en bleek dat ze éénmaal per maand met de bus naar de andere provincies (vooral Wallonië) trekken voor een wandeltocht op vnl GR-paden. Jammer genoeg weer geen GR van A tot Z maar daarvoor moet ik zelf een groep oprichten, denk ik :-). Eind Januari ging ik dan ook enthousiast naar de nieuwjaarswandeling + voorstelling van het jaarprogramma. Het programma sprak aan en heel veel bekende wandelstreken (maar voor mij ongekend) stonden op het programma. Een collega was ook snel overtuigd en de laatste zaterdag van april stonden we klaar voor hun 3° wandeltocht van het jaar die ons naar Henegouwen bracht om een stuk op de GR 129 te stappen in de Sambervallei in de streek Thudinie.

Het voordeel is dat er 4 wandelafstanden te kiezen zijn en je dus afhankelijk van de weersomstandigheden evt een kortere afstand kan nemen of niet. De bus zet de wandelaars af op de 4 vertrekplaatsen en je kan beginnen stappen zonder je nog zorgen te moeten maken om nog een bus/trein te nemen om aan het beginpunt te geraken. Wij kozen deze keer voor de kortste afstand om het wat uit te testen. De groep was wel groot maar door de verschillende te kiezen afstanden stapten er nog een 20-tal wandelaars uit bij de kortste afstand. Omdat we vooral willen genieten van de natuur en omgeving, stapten we individueel met de uitstekende route-beschrijving.

thudinie,gr 129,thuin,samber,boshyacinthen

Het nadeel bij een georganiseerde tocht is natuurlijk dat je het weer moet nemen zoals het komt. Bij vertrek regende het lichtjes maar na ongeveer een half uurtje hield het gelukkig op en bleef het voor de rest van de dag droog maar bewolkt. We pikten onmiddellijk GR 129 op thv het gehucht Govée samen met GR 12 en werden al snel een eerste bos in gestuurd waar we onmiddellijk tussen de bloeiende boshyacinthen stapten. De hele tocht werden we dan ook vergezeld door deze mooie bloemetjes. De bloei was wel al het hoogtepunt gepasseerd maar ik vond het toch een aangename verrassing. De GR komt in een mooi beekvalleitje terecht en via modderige paadjes door het bos blijken we uiteindelijk Aulne.

DSC_7997.jpg

Hier staan nog ruïnes van de oude abdij van Aulne en komen we aan de Samber uit. Tot nu toe was de wandeling nog redelijk vlak maar bij het verlaten van de Sambervallei, krijgen we voor de eerste keer een langere klim. Een geocache onderweg is ideaal om even uit te blazen. Bijna boven splitst de GR 12 zich af. We stappen terug in een bos met boshycinthen en frisse lentegroen. Uiteindelijk komen we aan een uitzichtspunt op de Sambervallei met picknickplaats. Er zitten nog anderen van de groep en we sluiten aan om te lunchen. Het zonnetje doet zelfs een schuchtere poging om door te breken maar moet het onderspit delven voor de wolken. We blijven niet te lang stil zitten want je koelt snel af en vertrekken terug richting Hourpes. Eerst volgt er een steile afdaling voor we Hourpes bereiken. Dit dorpje was vroeger gekend voor zijn metaalindustrie waarbij de arbeidershuisjes de enige getuigen hiervan zijn. En het kasteel die er staat gebouwd door één van de fabriekseigenaars voor zijn dochter.

DSC_8037.jpgNa Hourpes klimmen we terug langzaam de vallei uit en stappen we terug door bos waarbij we een mooi uitzichtspunt passeren op Thuin, ons eindpunt. Ve volgen de GR 129 verder tot het gehucht Waibes. Hier verlaten we de GR om naar Thuin te stappen. Na het oversteken van de Samber stappen we door het 'Schipperskwartier', de oude havenbuurt en daarna gaat het via verschillende trappen omhoog naar de bovenstad en het belfort waar we op de oude stadsmuren komen. We zijn veel te vroeg vooraleer de bus ons terug naar Gent bracht en dat heeft ons tijd om nog enkele geocaches te zoeken voor we de 'hangende tuinen' van Thuin bezoeken. Dit zijn kleine tuintjes in terrasvorm waar nu vooral wijnranken staan. Uiteindelijk dalen we af naar een parkje aan het riviertje de Biesmelle waar onze bus staat. We kunnen onze wandelschoenen wisselen en langzaam druppelt iedereen binnen. Om 17.30u kunnen we vertrekken.

DSC_8041.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

Deze eerste wandeling was voor mij een geslaagde kennismaking met de PasarWandelclubGent en samen met mijn collega gaan we meestappen op de andere geplande wandeltochten. En omdat ik wat meer het klimmen/dalen moet trainen - wil ik de Vogezen, Jura en Alpen over geraken op de GR 5 - ga ik waarschijnlijk ook enkele bustochten van GR Antwerpen en GR Vlaams-Brabant naar Wallonië meestappen.