18-06-16

GR 5 Etappe 4: Goedereede - Grevelingendam (24,6 km) (12-06-2016)

Na een deugddoende nachtrust waren we weer fit voor de 4e etappe op de GR 5. We rijden voor deze etappe met de auto naar het busstation in Oude Tonge waar we bus 436 richting Ouddorp nemen naar bushalte Vissersweg in Goedereede waar we onmiddellijk kunnen aansluiten op de GR 5. Het is lichtjes aan het druppelen maar na 5 minuutjes houdt het gelukkig op. Ik zie wat tegenop tegen deze etappe omdat ze voornamelijk op lange stukken grasdijk zal gaan. We komen onmiddellijk in de velden terecht en krijgen de eerste rechte weg voorgeschoteld. We stappen door een totaal ander landschap dan de vorige etappes met vlakke polders afgezoomd door grasdijken.

De GR 5 gaat tenslotte via een weideoverstapje op een grasdijk waar we tussen de schapen moeten stappen. DSC_8496.jpgLinks krijgen we zicht over de velden, rechts over de begroeide slikken van Flakkee. Na de eerste grasdijk komen we op een fietspad terecht. We kunnen verder op de dijk maar het gras staat daar heuphoog en het begint ook te regenen. Dus lopen we binnendijks op het fietspad. Het stuk is lang en de moed zakt me wat in de schoenen als dit zo gaat zijn voor de resterende 20 km. Gelukkig stopt het terug met regenen en na dit saaie stuk wordt het terug mooier. Aan een parking moeten we links. We stappen op een smal paadje maar de GPS-track toont aan dat we eigenlijk de dijk op moeten. Omdat ook hier het gras te hoog en te nat is, kiezen we toch voor het paadje dat ons ook terug naar de GR 5 brengt. Op het einde van dit paadje vinden we de rood-witte GR-tekens terug en worden we een veldweg ingeleid. Maar deze loopt dood op een aardappelveld. Terug wordt de GPS-track geraadpleegd en het blijkt dat we langs het veld door het hoge gras moeten stappen. Al snel zijn onze broekspijpen doornat. Wat verder moeten we op een fietspad terecht komen maar we missen blijkbaar het overstapje. We lopen verder maar het stuk lijkt eindeloos en tenslotte kruipen we over de prikkeldraad en komen we op een smal fietspad terecht. Het is hier een stuk beter stappen en ons broekspijpen kunnen drogen. 

DSC_8515.jpg

Het zonnetje breekt door en een bankje met zicht op de slikken van Flakkee nodigt ons uit voor de lunch. Daarna blijven we het fietspad volgen tot we terug een grasdijk op moeten. We krijgen voor het eerst zicht op het Grevelingenmeer met ervoor een weide vol met prachtige paarden. Op de dijk grazen terug schapen en je moet goed kijken waar je je voeten zet. Via de dijk komen we aan het Grevelingenmeer waar we nu langs blijven stappen tot aan het eindpunt. We passeren nog Herkingen waar we een korte pauze nemen aan het jachthaventje. De voeten beginnen pijn te doen en ook de heup sputtert wat tegen. Maar we moeten nog 6 km tot het eindpunt. Helaas is dit via een saai fietspad langs een betonnen dijk. We passeren enkele windmolens en zien de 4 eindmolens aan het eindpunt maar niet dichter komen. Gelukkig breken de vele watervogels de saaiheid van het wandelen. Uiteindelijk bereiken we de windmolens.

DSC_8555.jpg

De bedoeling was met 1 of 2 personen terug te liften naar het busstation in Oude Tonge omdat er anders nog 4 km bijkomt. Maar bij de tweede windmolen zien we al dat de N57 geen weg is om te liften en dat auto's waarschijnlijk niet mogen stoppenlangs deze drukke weg. Een blik op de kaart toont een andere optie op een kleinere weg naar Oude Tonge. Ik moet me efkens oppeppen voor de extra kilometer en hoop dat het ons gaat lukken want veel auto's passeren er niet op deze baan. De eerste twee auto's rijden al door en we besluiten dan maar door te stappen en onze duim op te steken als er een auto passeert. 2 wandelgenoten staan nog de kaart te bekijken of we wel de kortste route nemen tot er terug een auto passeert. En gelukkig stopt hij. Eén persoon kan mee en ik stap snel in om mijn auto op te halen. Het blijkt om een ouder koppeltje te gaan die gewoon een toertje doet met de auto. Ze rijden zelfs voor mij om me terug te brengen bij mijn wandelgenoten. Heel vriendelijk van hen en mijn voetjes waren ook blij dat ze de resterende 3 kilometer niet moesten stappen.

Besluit van deze etappe: zeker niet de meest boeiende etappe tot nu toe met enkele saaie stukken maar het viel toch iets beter mee dan verwacht door het mooie landschap op sommige stukken.

DSC_8549.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

19:37 Gepost door Ambigirl in GR 5, GR routes | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Je hebt het saaiste deel van de nederlandse gr5 achter de rug ...

Gepost door: Bart De Backer | 21-06-16

Als ik de foto's zie, vind ik dat het nog meeviel ;-) Zo veel watervogels ook. Maar die lange rechte stukken zijn niet echt aan ons besteed, vermoed ik.

Gepost door: Guido | 22-06-16

De commentaren zijn gesloten.