21-06-16

GR 14 Champlon - Saint-Hubert (26,5 km) (19-06-2016)

Omdat ik het concept van de buswandeltochten van Pasar wel leuk vindt, ben ik ook eens naar de bustochten van GR gaan kijken omdat ik toch lid ben van Grote Routepaden. GR Oost-Vlaanderen doet enkel treintochten dus moet ik bij de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen kijken voor hun bustochten. De programma's van beide provincies zijn allebei aantrekkelijk maar hun opzet is verschillend. Bij Vlaams-Brabant wandel je op eigen tempo terwijl je bij Antwerpen in groep wandelt. Een nadeel is wel dat beide provincies hun tochten op dezelfde zondag in de maand doen dus dat zal soms moeilijk kiezen worden. Dit weekend had ik me ingeschreven bij Vlaams-Brabant voor een etappe op de GR 14 van Champlon naar Saint-Hubert in de provincie Luxemburg.

GR 14, Champlon, Saint-Hubert, Lavacherie, GR Vlaam-Brabant

Ik moet er wel iets voor over hebben en vroeg opstaan om op tijd in Machelen te geraken. Gelukkig moet je op zondagochtend niet vrezen voor file. Rond 10.00u wordt de hele groep afgezet in Champlon. Er is mogelijkheid tot verschillende afstanden doordat de bus op verschillende plaatsen blijft wachten en je dus vrij bent om te kiezen of je al dan niet wil doorstappen. Het eerste deel gaat vooral in dalende lijn over graswegen en veldwegen met weidse panorama's tot aan de drukke N4 in Tenneville. We kruisen die via een tunneltje. Wel grappig is de wasmachine-automaat aan de kant van de drukke weg. Aan de overkant volgt een langer stuk over asfalt tot we uiteindelijk in de Ourthevallei afdalen en een mooi pad volgen langs de rivier tot in Lavacherie. Hier kunnen we de GR 14 blijven volgen of naar Lavacherie stappen voor de middagstop. Ik kies ervoor om de GR 14 te blijven volgen en krijg hierbij een mooi zicht op het Chateau de Céli. In het parc de Lavacherie neem ik mijn lunchpauze en zoek ik ook een geocache.

GR 14, Champlon, Saint-Hubert, Lavacherie, GR Vlaam-Brabant

Na de lunchpauze is de groep meer gespreid. We hebben terug een mooi zicht op de Ourthevallei en dalen na het gehucht Tonny terug af naar de Ourthe. We volgen deze maar even en kunnen even door de bomen een blik werpen op de plaats van een oude watermolen. Daarna trekken we voor langere tijd de bossen van Saint-Hubert in en gaat het in gestaag stijgende lijn tot het hoogste punt van de wandeling (560 m). Het is hier heerlijk wandelen en zo rustig. Echt genieten. Op de N848 staat de bus voor de namiddagstop. Normaal ging ik na 19,5 km op de bus stappen en mee naar Saint-Hubert rijden maar het is nog maar 14.30u en dus nog voldoende tijd om de resterende kilometers te doen en ook de benen voelen nog OK.

GR 14, Champlon, Saint-Hubert, Lavacherie, GR Vlaam-BrabantDe GR 14 (al een hele tijd terug in gezelschap van de Transardennaise) volgt terug een mooie passage door het bos tot de vallei van de Rau de Leupont waar we een mooie veldweg volgen met zicht op het valleitje. We dalen af naar het beekje en daarna volgt nog een laatste klimmetje in het bos van Haie Madame. Dit laatste deel wandel ik samen met iemand en ik geef net een opmerking dat hier zeker wild moet zitten gezien de vele jachtverstoptorens. En onmiddellijk daarna zien we links van ons iets lopen. Het blijkt om een vos te gaan en plots buigt hij af en komt hij naar het pad gelopen. Ik zet mij klaar om een foto te nemen maar heb geen tijd meer om mijn instellingen goed te zetten. Dus foto is niet echt van goede kwaliteit. Maar geweldig om dit prachtig dier te zien lopen. Na het bos piepen de torens van de basiliek van Saint-Hubert reeds in de verte. Voor de N89 verlaten we de GR 14 die via een drukke weg naar het centrum van Saint-Hubert gaat. We worden over de N89 geleid en via enkele rustige straten komen we op de markt van Saint-Hubert waar we de tocht afsluiten met een terrasje. Nadien passeren we nog de basiliek en gaat het naar de bus. Normaal zou de lange tocht 26,5 km moeten zijn maar ik had 28,5 km op mijn GPS staan. Op de bus was mijn pijp ook uit dus misschien de volgende keer toch de minder lange afstand stappen.

Besluit van deze GR 14 etappe: eerste deel tot de Ourthe ging over redelijk wat asfalt wat je niet verwacht in de Ardennen, vanaf Lavacherie volgt een mooie bostocht tot iets voor Saint-Hubert waar nog een mooi valleitje volgt. Nu nog eens de bustocht van GR Antwerpen uittesten in Augustus.

GR 14, Champlon, Saint-Hubert, Lavacherie, GR Vlaam-Brabant

Klik op de foto voor de volledige reeks

Commentaren

Zalig foto-album :-) Ik overweeg al lang om deel te nemen aan een buswandeltocht van GR Antwerpen maar het is er nog niet van gekomen. Wie weet in augustus ;-)

Gepost door: Guido | 22-06-16

De commentaren zijn gesloten.