26-10-16

GR 5 Etappe 8: Essen - Kalmthout Kijkuit (13,8 km) (16-10-2016)

Hier is het verslagje van de tweede dag van ons GR5-weekendje. Dit deel heb ik al eerder gestapt via dagstapperwandeling nr.1 uit de wandelgids Antwerpen. Toen was het eind Augustus en stond de Kalmthoutse Heide in volle bloei dus ik was wel benieuwd hoe de heide er nu ging uitzien.

DSC_9997.jpgHet was ongeveer 1,5 km vanuit het natuurvriendenhuis De Berk naar ons startpunt in Essen, een mooie dreef. Daarna gaat de GR5 door een wijk die overgaat in een verkaveld bos. Uiteindelijk bereiken we het natuurgebied het Stappersven dat aansluit op de Kalmthoutse Heide. Het is een mooie, zonnige herfstdag en zelfs kort voor het middaguur lopen er al veel wandelaars. Ik herinner me vooral verbrande bomen maar die zijn blijkbaar grotendeels verwijderd en er is nu meer een open vlakte. Na een asfaltstukje betreden we het echte natuurgebied. Onmiddellijk zien we de uitgebloeide heide. Het gebied blijft prachtig en eenmaal van het verharde pad bevinden we ons terug alleen in het stiltegebied. Het is hier zalig wandelen.

Tenslotte komen we in de buurt van de ingang en het is hier heel erg druk. Ook wij laten ons verleiden door de plaatselijke horeca en nemen een korte pauze voor we het laatste stukje aanvatten. We volgen een mooi pad door het gebied de Withoefse Heide en dan gaat het verder tussen huizen naar station Kalmthout. Normaal had ik verwacht dat wij aan de auto gingen uitkomen maar eerder die dag hadden we al gezien dat we de trein hadden genomen in Kalmthout zelf en niet in Kijkuit. Langs de spoorlijn volgen we nog 1,5 km lang de fiets-o-strade om uiteindelijk in Kalmthout aan te komen na een mooie tweedaagse.

DSC_0038.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

20:35 Gepost door Ambigirl in GR 5, GR routes | Permalink | Commentaren (4) | Tags: gr 5, grote routepaden, kalmthoutse heide, essen |  Facebook |

Commentaren

De Kalmthoutse Heide is echt een topgebied, alleen is dit misschien ook een van die gebieden die soms een slachtoffer dreigen te worden van het eigen succes: het kan er - die keren dat ik er geweest ben - redelijk druk worden. Al kan het ook liggen aan de nabijheid van de stad Antwerpen.

Gepost door: Wandelaar3680 | 26-10-16

Ik vond dit ook een prachtige wandeling., na zo'n wandeling nog 1,5 km stappen naar de auto valt dan niet mee hé ? ;-), je krijgt dan aardig wat kilometertjes bijeen zo ! Grts Leen

Gepost door: Leen | 26-10-16

Hallo, het is veel te lang geleden dat ik hier nog langskwam. Maar ik merk dat het wandelen nog steeds tot uw hobbys behoort. Wij zijn nog altijd onderweg ook ( walking Bears.) De Heide is idd ook een van onze lievelingsplekjes om naartoe te gaan. Grtjs van Joris en Mij.

Gepost door: Kay | 30-10-16

Ik vind het één van de weinige stiltegebieden in Vlaanderen (én Nederland) waar het écht stil is. Geen geraas van drukke verkeerswegen op de achtergrond. Zálig! Als je ooit de kans hebt moet je ook de Hollandse kant eens proberen (Brabantse Wal van Wouwse Plantage naar Putte), ook heel erg stil en mooi.

Gepost door: Guido | 03-11-16

De commentaren zijn gesloten.