29-12-17

Waregem: Grenshoppen op de heuvels tussen West- en Oost-Vlaanderen (15,4 km) (28-12-2017)

Een wandeling waarvan de datum al een tijdje vastlag en we hadden geluk dat het één van de weinige dagen was waarop de zon nog eens scheen in December. We hebben dan ook volop van het zonnetje genoten en dat maakte de wandeling te verteren want het was geen hoogvlieger al zaten er wel mooie stukjes bij.

De wandeling komt uit de Dicht-bij-huis gids West-Vlaanderen van Lannoo (editie 2012). Het startpunt ligt bij het Amerikaans oorlogskerkhof Flanders Field in Waregem. Op het einde van de Eerste Wereldoorlog werd hier hevig gestreden tijdens de Slag aan de Schelde. De Amerikaanse troepen stuitten er op Duitse mitrailleursposten die verwoed weerwerk boden. De gesneuvelde Amerikaanse soldaten liggen begraven op dit kerkhof, het enige Amerikaanse oorlogskerkhof uit de Eerste Wereldoorlog in België.

Na een bezoekje aan het kerkhof startten we de wandeling. We volgen de wandeling in omgekeerde richting dan de routebeschrijving. We stappen door een licht golvend landschap dat dicht bezaaid is met de typische kapelletjes. Op weg naar Nokere passeren we de mooie omwalde hoeve Ter Meulen. Daarna is het niet ver meer naar Nokere en langs de ingang van het kasteel van Nokere (kasteel Casier) klimmen we over een modderige bosweg naar het centrum.

Aan de kerk zetten we ons tegen de muur in het zonnetje om onze lunch op te eten. De zon doet echt deugd. Nokere zelf heeft een klein maar gezellig dorpscentrum met de Sint-Ursmaruskerk, de vrijheidsboom te midden van het dorpsplein en de platanendreef, die naar het kasteel leidt.

Verharde wegen leidden ons uit het dorp en na de Malebeek volgt een mooie onverharde veldweg. We krijgen er ook een zicht op het kasteel van Nokere. Wat verder stappen we door een mooie beukendreef tot de Herberg d'Oude Stokerij. Ook die is gesloten net als de andere horeca die we passeerden in Nokere. We steken een drukke weg over en stappen richting de Spitaalbossen. Omdat de rest van de route langs de heel drukke N382 gaat, denken we van door het bos te stappen richting startpunt maar het bos is helaas is privé.

We besluiten dan maar om de wandeling een klein beetje te verlengen en de N382 over te steken en via de Kleine Leiestraat terug te keren. Een goede keuze want het is een rustig baantje. Uiteindelijk moeten we maar een klein stukje meer langs deze weg en via het industrieterrein staan we weer terug aan onze auto.

PC280071.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

Deze wandeling is een beetje tegenvaller. Veel verharde wegen, iets te veel drukke wegen en ook lawaai van de naburige E17. Het stuk rond Nokere valt beter mee met enkele mooie landschappen en een stuk onverharde weg. Maar het zonnetje maakte dat we er toch van genoten!

 

 

05-12-17

GR 561 etappe 6: Valkenswaard - Achelse Kluis (11,4 km) (26-11-2017)

Het was geleden van mei dat ik nog een etappe op de GR 561 gestapt had dus hoog tijd om hier nog eens verder te stappen.

We spraken af aan de Achelse Kluis op de grens om dan met één auto naar Valkenswaard te rijden, ons vorig eindpunt. Het boekje is helaas al wat verouderd en ik had niet gekeken naar updates op de website van Grote Routepaden dus geraken we even de weg kwijt maar gelukkig brengt de GPS ons terug op het goede pad.

We komen eindelijk in de natuur terecht en het natuurgebied het Leenderbos. De rest van de wandeling lopen we door dit mooie gebied en we passeren enkele heidegebieden. Bij een schuilhut nemen we tijd voor de lunch. Nadien volgt er een mooi paadje langs de Hasselsvennen.

Net voor de Achelse Kluis kunnen we kiezen voor een wintervariante maar we riskeren ons en stappen de gewone route langs de Groote Heide. We hebben het de hele wandeling droog gehouden maar krijgen toch nog een bui over ons.

Om terug op te warmen lopen we nog even naar de Achelse Kluis om iets te drinken. Aan de ingang van de Sint-Benedictus abdij zien we een reconstructie van de Dodendraad uit WOI.

PB260011.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

03-12-17

Zuid-Afrika (08-10-2017 tem 31-10-2017)

Het is al even geleden dat ik hier nog iets gepost heb en ik sta dan ook nog enkele blogs achter met al weer 2 etappes op de GR 5 en één etappe met de GR 561. Maar enkele weekendjes en een reis naar Zuid-Afrika zijn de reden hiervoor.

Eerst wil ik jullie even laten meegenieten van de foto's van Zuid-Afrika vooraleer terug op de wandelblogs te focussen.

We vertrokken in Johannesburg waar we het Apartheidsmuseum bezochten. Een kort bezoekje aan Pretoria en we trokken op weg naar de Blyde River canyon waar we voor het eerst kennis maakten met de prachtige natuur van Zuid-Afrika. Daarna ging het naar het Krugerpark voor 4 dagen waar we uitgebreid kennis maakten met de Big Five en de vele andere dieren. Een speciale ervaring.

Na het vele zitten in de auto in het Krugerpark konden de benen eens gestrekt worden in de Drakensbergen met de Tegula Gorge Walk. Prachtig maar bij de afdaling had de knie het wat lastig. Vervolgens trokken we naar Lesotho voor een mooie wandeling naar enkele prehistorische schilderingen. Via Graaff-Reinet en het mooie viewpoint Valley of Desolation trokken we naar de kust en de Garden Route.

De Ottertrail werd verkend in het Tsitsikamma NP en er werd aan ziplinen gedaan. Aan de Plettenberg baai deden we een prachtige rondwandeling in het Robberg Nature reserve.

Daarna trokken we even het binnenland terug in om stokstaartjes te spotten in Oudtshoorn. Vervolgens werden walvissen gespot in Hermanus en pinguïns in Betty's Bay vooraleer naar Kaapstad te rijden.

Hier kon de beklimming op de Tafelberg en een bezoek aan Robbeneiland niet ontbreken. Ook de Cape Peninsula werd bezocht met Kaap de Goede Hoop en Cape Point.

Een aanrader!

Zuid-Afrika, Johannesburg, Kaapstad, Tsitsikamma NP, Krugerpark, Big Five, Hermanus, Oudtshoorn

Klik op de foto voor de volledige reeks