16-02-18

GR 5 Etappe 16: Viversel - Hasselt (18,8 km) (24-09-2017)

Voor ik nog eens mijn wandelschoenen aantrek dit weekend, wil ik nog de foto's delen van onze laatste etappe op de GR 5 in ons wandelweekendje vorig jaar in September.

De regen is gelukkig verdwenen en met veel zin staan we aan de kerk van Viversel rond 10u waar we de GR terug oppikken. We mogen onmiddellijk in het groen stappen langs enkele vijvers die deel uitmaken van de vijvers Terlamen. We passeren de ingang van het Circuit van Zolder waar het gelukkig rustig is en gaan dan het mooie natuurgebied Bolderberg in. Het is hier prachtig wandelen. We klimmen naar de Kluis van OLV van Loreto waar we een mooi zicht hebben op een vijver en het domein Bellefroid.

Na Bolderberg lopen we door het domein Bovy met gerestaureerde gebouwen in vakwerk en een mooi aangelegd park. We genieten volop. Daarna lopen we naar het Albertkanaal dat we even volgen tot we thv Stokrooie het kanaal oversteken. Via Stokrooie gaat het langs rustige paden naar de abdij van Herkenrode. Tijd om even te pauzeren in de bijhorende brasserie.

PA010166.jpgDaarna volgen we verder de GR 5 tot we aan een splitsing komen waar een variante afsplitst naar het centrum van Hasselt volgens de topogids. De bewegwijzering is wel verwarrend ter plekke waar de variant rechtdoor is en de hoofdroute rechtsaf en spreekt dus de topogids tegen. Maar we slaan dus rechtsaf en bereiken al snel de rand van Hasselt. Dit deel tot het station is niet echt de moeit, enkel het natuurgebied Tommelen is nog een aangenaam stukje. We passeren de jeugdherberg van Hasselt en volgen de GR 5 onder het station door.

We verlaten de GR op de ring en stappen naar de jachthaven van Hasselt waar onze auto geparkeerd staat. Dit was een prachtige etappe tot de abdij van Herkenrode.

De weekendjes (helaas wat minder dan verwacht) voor dit jaar zijn gepland en ik kijk al uit om verder te stappen richting Nice.

PA010058.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

27-01-18

GR 5 etappe 15: Diest - Viversel (22,5 km) (23-09-2017)

Het is ondertussen al even geleden maar de foto's van onze laatste tweedaagse Diest-Hasselt op de GR 5 in September moest ik nog posten.

We parkeerden de auto in Hasselt en namen de trein naar Diest. We konden overnachten in Lummen bij familie van één van de wandelvriendinnen.

Van de eerste etappe van Diest naar Viversel herinner ik me vooral dat het de hele dag geregend heeft en daarom verwijs ik voor een gedetailleerder verslag naar de blog van Guido: https://guidowke.wordpress.com/2012/06/09/gr-5-e-2-trajec.... De algemene indruk van deze etappe was positief.

Foto's (genomen met GSM wegens de regen) kan je bekijken door op onderstaande foto te klikken.

IMG_4051.jpg

08-09-17

GR 5 etappe 14: Zichem - Diest (14 km) (27-08-2017)

Het was warm om te slapen in onze hotelkamer onder het dak. Het was kiezen 'raam dicht en geen muggen' of 'raam open maar kans op muggen'. Het werd de tweede optie en zo viel de nachtrust nog iets beter mee. En ook de muggen lieten ons met rust.

gr 5,grote routepaden,zichem,scherpenheuvel,diest,maagdentoren,gr 512,streek-gr hageland,wandelen,hiking,tweedaagse,langeafstandswandelroute

We hadden alle tijd 's morgens omdat de etappe kort was en we de trein maar om 10.54u naar Zichem namen. Dit deel deed ik 5 jaar geleden ook in omgekeerde richting via de dagstapper nr.7 uit de dagstappergids Vlaams-Brabant (editie 2007). Vanaf het station volgt de GR 5 een fietspad die we moesten delen met marathonlopers. We passeren de Maagdentoren aan de Demer en stappen verder over de vroegere spoorlijn Zichem-Scherpenheuvel. Na het oversteken van de steenweg naar Diest komt de basiliek van Scherpenheuvel al in zicht. De GR 5 passeert niet aan dit gekend bedevaartsoord zelf maar volgt een lange veldweg tot de N10 in Scherpenheuvel.

gr 5,grote routepaden,zichem,scherpenheuvel,diest,maagdentoren,gr 512,streek-gr hageland,wandelen,hiking,tweedaagse,langeafstandswandelroute

Tot in Diest lopen we nu in open landschap op mooie veldwegen in een licht golvend landschap. Bij Steensel krijgen we gezelschap van GR 512 richting Diest en merken we dat we al samen op Streek-GR Hageland stappen. We zien niet alleen dat het landschap heuvelend wordt maar merken het ook in de kuiten wanneer we de Galgenberg beklimmen en afdalen in een mooie holle weg.

gr 5,grote routepaden,zichem,scherpenheuvel,diest,maagdentoren,gr 512,streek-gr hageland,wandelen,hiking,tweedaagse,langeafstandswandelroute

Ondertussen zijn we Diest al dicht genaderd. GR 512 splitst zich af en trekt door het mooie centrum van Diest. De GR 5 steekt de drukke N2 over en passeert de Carrefour en enkele huizen tot aan een wandelboom waar ook de streek-GR Hageland ons verlaat. Een holle weg brengt ons boven op de Kloosterberg waar we zicht krijgen op Diest. We dalen af en stappen via enkele woonwijken tot de omwalling rond Diest. We passeren de Lindenmolen en aan het provinciaal domein Halve Maan. Ondanks het mooie weer valt het mee met de drukte maar misschien is dit te wijten dat de Ketnet-band in het centrum optreedt. We nemen de tijd voor een drankje op het terras.

gr 5,grote routepaden,zichem,scherpenheuvel,diest,maagdentoren,gr 512,streek-gr hageland,wandelen,hiking,tweedaagse,langeafstandswandelroute

Daarna volgt er nog een klein maar mooi stukje op de stadsomwalling om tenslotte af te dalen naar het eindpunt van deze etappe, de Schaffense Poort. Hier start de GR 561 (ondertussen ben ik reeds in Valkenswaard) en de GR 512. De GR 512 is vernieuwd en de nieuwe topogids is net uitgegeven en dus het moment om ook deze GR in te plannen. Die ga ik met een collega aflopen vanaf 2018.

gr 5,grote routepaden,zichem,scherpenheuvel,diest,maagdentoren,gr 512,streek-gr hageland,wandelen,hiking,tweedaagse,langeafstandswandelroute

Klik op de foto voor de volledige reeks

Het is niet ver meer naar het station van Diest waar onze wegen splitsen naar verschillende hoeken van Vlaanderen. Op naar het volgende weekendje eind September waar ik weer in een ongekend stukje België zal verder stappen.

01-09-17

GR 5 etappe 13: Westerlo - Zichem (21 km) (26-08-2017)

Verslagen van andere GR5-wandelaars over hun avonturen op de GR 5 deze zomer maakten dat ik heel veel zin had om verder te wandelen dit weekend. Er werd mooi weer voorspeld dus dat was al positief.

Uitvalsbasis voor deze tweedaagse was Diest waar voldoende horecagelegenheid te vinden is en openbaar vervoer om start- en eindpunt te bereiken. Voor deze etappe namen we buslijn 16 aan het station van Diest naar het station van Geel waar we overstapten op buslijn 510. Wij stapten af aan halte Westerlo De Merodedreef. Van daar is het nog 800m wandelen naar de jeugdherberg Boswachtershuis van Westerlo waar we aansluiten op de GR 5.

P8260011.jpg

We worden onmiddellijk het groen ingestuurd in het bosgebied De Beeltjens. Plots zien we op het pad een hertje. Ik ben net te laat voor een goede foto. Er volgen er nog twee die snel het pad oversteken. Altijd leuk om te zien! Op de plaats waar we de hertjes zagen, zien we plots nog een hertje. Maar dit maakt onderdeel uit van het Sprookjesbos voor kinderen. Via een voetgangersbrug en langs een stukje heide bereiken we de Grote Nete die we stroomopwaarts volgen. Na het oversteken van de drukke N19 passeren we het kasteel de Merode.

P8260019.jpg

Wat verder verlaten we de Grote Nete en lopen op een oud trambaantje. We blijven in het groen wandelen langs een Mariagrot om tenslotte de Herbertbossen te bereiken met mooie, statige dreven. We lopen rond het dorpje Blauberg om uiteindelijk het uitgestrekte natuurgebied Averbode Bos en Heide te bereiken. Dit is een heel mooi gebied om in te wandelen met smalle, zandige paadjes tussen de bloeiende heide en enkele vijvers. Wat verder merken we ook dat we het reliëf veranderd en moeten we even klimmen en terug dalen naar de abdij van Averbode.

P8260051.jpg

Onmiddellijk wordt het drukker (vooral fietsers) en we nemen even een kijkje bij de brasserie met infoborden. Maar er lonkt iets veel aantrekkelijkers aan de hoofdingang van de abdij. Daar bevindt zich namelijk de befaamde 'Lekdreef' en een ijsje met deze zomerse temperaturen smaakt natuurlijk altijd. Hoewel het zaterdag is, is het toch behoorlijk druk. Ik vraag me af hoe het er op zondag uitziet. We nemen een ijsje mee naar de abdij van Averbode waar we genieten op een bankje voor de spiegelvijver. Na deze smakelijke pauze nemen we nog even een kijkje in de kerk vooraleer verder te stappen op de GR 5.

P8260092.jpg

We doorkruisen Averbode en wandelen verder langs rustige veldwegen en een visvijver tot we bij een splitsing komen (punt 32 in de topogids). Hier kan je een variant volgen die via de Voortberg naar de Demer gaat en de Demer volgen tot in Zichem en aan te raden is als het veel geregend heeft. De hoofdroute die wij verder volgen gaat door de Demerbroeken. We lopen via een hekje begrazingsgebied in en stappen langs de Hulpe. Uiteindelijk steken we het beekje over en zien we de spoorlijn lopen naar Zichem maar een blik op de klok toont aan dat we net de trein niet zullen halen. We passeren een mooie, groene weide en nemen dan maar een lange ligpauze. Zalig! Na een uurtje stappen we verder en bereiken we het station van Zichem, ons eindpunt van deze etappe.

P8260120.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

Omdat het nog een klein uur is (trein naar Diest rijdt 1x om de twee uren), drinken we nog iets vooraleer de trein te nemen van 19.01u naar Diest die ons in 4 minuutjes terugbrengt. Het aantal foto's die ik neem, zegt meestal iets over de aantrekkelijkheid van de etappe en deze was dus een topetappe!

24-06-17

GR 5 etappe 12: Herentals-Abdij van Tongerlo (16,7 km) (11-06-2017)

Na een deugddoende nachtrust in Herentals staan we om kwart voor tien klaar aan het station om verder te stappen op onze tweedaagse op de GR 5 tot de Abdij van Tongerlo. Er staat reeds een auto op het eindpunt die ons naar Herentals terug kan brengen na de dagtocht. Er wordt een warme dag voorspeld en je voelt nu al dat het bakken gaat worden in de zon.

Herentals, kanaal Bocholt-Herentals, Olen, Driepottenfontein, Abdij van Tongerlo, GR 5, Nice, wandelen, hiking, Teunenberg, Sterschotsbos, , Buulmolen

We doorkruisen vlot het centrum langs het vredegerecht, stadsparkje, de Grote Markt met Lakenhal en de Sint-Waldetrudiskerk en verlaten aan een sluis het centrum en volgen het jaagpad langs het kanaal Bocholt-Herentals. Bij de brug van de N13 over het kanaal verlaat we de oever en stappen we over een veldweg naar het Albertkanaal dat we bereiken aan het sluizencomplex van Olen. Net na het Albertkanaal bereiken we de Buulmolen. We volgen nadien het Buulmolenpad tot het centrum van Olen, gekend voor de legende met de pot met drie oren voor Keizer Karel

Herentals, kanaal Bocholt-Herentals, Olen, Driepottenfontein, Abdij van Tongerlo, GR 5, Nice, wandelen, hiking, Teunenberg, Sterschotsbos, , Buulmolen

We passeren de Driepottenfontein en verlaten al snel het centrum van Olen om het domein Teunenberg te betreden. Dit domein was ooit een militair domein zoals veel groengebieden in deze streek. We zijn blij met de schaduw want het is warm. Het is er mooi wandelen door afwisselend gebied met open stukken en bos. Na dit groene stukje moeten we even tussen de velden stappen tot het volgende bos, het Sterschotsbos. Dit was vroeger ook een militair domein en dat zie je nog aan de betonwegen in het bos.

Herentals, kanaal Bocholt-Herentals, Olen, Driepottenfontein, Abdij van Tongerlo, GR 5, Nice, wandelen, hiking, Teunenberg, Sterschotsbos, , Buulmolen

Bij het verlaten aan het bos volgen we een weg richting Tongerlo en je merkt ook dat het hier drukker wordt. We lopen aan de achterkant van woonwijken tot de achterkant van de abdij van Tongerlo. Langs de Grot van OLV van Lourdes bereiken we de toegangspoort en de abdij.

Herentals, kanaal Bocholt-Herentals, Olen, Driepottenfontein, Abdij van Tongerlo, GR 5, Nice, wandelen, hiking, Teunenberg, Sterschotsbos, , Buulmolen

Klik op de foto voor de volledige reeks

Dit was terug een mooie etappe met interessante bezienswaardigheden en mooie groengebieden. Ik kijk al uit naar het volgende weekendje!  

21-06-17

GR 5 etappe 11: Westmalle abdij - Herentals (25 km) (10-11-2017)

In het tweede weekend van Juni stapten we verder op de GR 5. Eerst gingen we een tweedaagse met de rugzak doen en alles met het openbaar vervoer regelen maar op het laatste moment hebben we toch de plannen veranderd en met auto's gependeld vanuit Herentals.

GR 5, grote routepaden, Herentals, Westmalle, Westmalle abdij, Zoerselbos, Neerhof, watermolen Grobbendonk, Kleine Nete, Lovenhoek, wandelen, hiking, Nice

Afspraakplaats was het station Herentals en met één auto reden we naar de abdij van Westmalle, ons vertrekpunt. We worden langs rustige straten door woonwijken gestuurd naar de Jeugdherberg van Zoersel. Onderweg passeren we een GR 5 bank maar het is nog te vroeg voor een pauze. We nemen wel enkele foto's en de bewoner komt juist naar buiten om zijn postbus te legen. Hij blijkt de volledige GR 5 een tiental jaar geleden gestapt te hebben. We passeren ongemerkt de jeugdherberg (teveel aan het babbelen, denk ik) en krijgen dan ons eerste groot stuk natuur voorgeschoteld met het Zoerselbos. Het eerste deel door dit bos volgt een kaasrechte weg maar bij een wandelpoortje volgen we een kronkelend paadje tot het Boshuisje van Zoersel en de GR-wandelboom met kruising met GR 565.

GR 5, grote routepaden, Herentals, Westmalle, Westmalle abdij, Zoerselbos, Neerhof, watermolen Grobbendonk, Kleine Nete, Lovenhoek, wandelen, hiking, Nice

Vervolgens steken we de E34 over en nemen we onze lunchpauze bij een mooie visvijver. Er volgt nadien een wat minder stukje met meer asfaltwegen in de omgeving van Pulderbos waarbij we zicht krijgen op de molen van Pulderbos. Maar het duurt niet lang of het volgende mooie stuk natuur dient zich aan met het natuurgebied Lovenhoek. Er volgt nog een stuk bos bij Vorselaar om tenslotte het Neerhof, het zogenaamde 'kasteel van Grobbendonk' te passeren en de watermolen van Grobbendonk. Wat verder lopen we over een brugje waar de Aa in de Kleine Nete uitmondt en lopen we over een asfaltbaantje tussen de velden. Dit baantje leidt ons langs het militaire domein 'Kwartier Den Troon', een in 1951 opgerichte Britse militaire basis nu nog deels in gebruik. Bij de ingang verlaten we even de GR 5 om naar de ruïne OLV van Troon. De ruïne maakte deel uit van een augustijnenklooster en is een mooie, verrassende plaats.

GR 5, grote routepaden, Herentals, Westmalle, Westmalle abdij, Zoerselbos, Neerhof, watermolen Grobbendonk, Kleine Nete, Lovenhoek, wandelen, hiking, Nice

Het is nu niet ver meer naar Herentals en we passeren een café met tuinterras die ons uitnodigt voor een verfrissende pauze met het mooie weer. Het is hier zalig zitten maar we moeten nog 4 km verder. Maar die laatste 4 km zijn absoluut de moeite waard. De GR 5 volgt de kronkelende Kleine Nete tot net voor Herentals. Je verlaat kort na het café wel even de oever en een klein, overgroeid paadje werd bijna over het hoofd gezien om terug naar de Kleine Nete te stappen. In Herentals stoppen we aan het station en stappen we naar onze overnachtingsplaats en pikken we nog de auto op in Westmalle.

GR 5, grote routepaden, Herentals, Westmalle, Westmalle abdij, Zoerselbos, Neerhof, watermolen Grobbendonk, Kleine Nete, Lovenhoek, wandelen, hiking, Nice

Klik op de foto voor de volledige fotoreeks

Ik vond dit een heel mooie etappe met veel groen en onverharde wegen. Het was een warmere dag met veel zon en er is heel wat schaduw op deze route waardoor het aangenaam wandelen was. Een aanrader!

02-05-17

GR 5 etappe 10: Wuustwezel - Abdij Westmalle (20,9 km) (23-04-2017)

Na een deugddoende nachtrust en een heerlijk ontbijt zijn we om half tien vertrekkensklaar voor de tweede dag op onze tweedaagse. Deze keer stappen we iets meer kilometers (20,9 km) en volgen we de GR 5 van Wuustwezel naar de abdij van Westmalle.

De kleine Aa

We stappen aan de Gasthuishoeve in de Gasthuisdreef en wandelen meteen tussen het groen. Wat verder draait de GR 5 het Uilenbos in en volgen we een leuk, kronkelend paadje door het bos. Een mooie start van deze etappe. Bij het verlaten van het bos komen we aan een grote waterplas die behoort tot het Groot Schietveld. Dit terrein is militair domein en niet toegankelijk. We volgen de GR langs het Groot Schietveld en na het oversteken van de N133 maken we een lus rond het natuurgebied Het Marum, dat vroeger als veiligheidszone diende van het Groot Schietveld. Dit stuk is alleszins de moeite.

Daarna volgt een minder stukje naar en door Brecht waarbij je onder de spoorlijn stapt bij het station Noorderkempen en onder de E19 via de Koetunnel. Enkele paadjes door een woonwijk brengen ons in het centrum waar we op zoek gaan naar een café. We belanden in het gezellige fietscafé Den Doortrapper voor een korte pauze. Vervolgens passeert de GR 5 het mooie parkje van Brecht en verlaten we terug via woonwijken de bebouwde kom om naar het kanaal Dessel-Schoten te stappen. 

P4230069.jpg

We stappen 1,3 km langs het kanaal en steken het kanaal over bij brug 11. Straatnaambordjes als Abdijlaan en Westmallebaan tonen aan dat we ons eindpunt naderen. Het traject op de kaart is wel zo goed als kaarsrecht en we hebben wat schrik dat het saai gaat zijn maar het viel wel mee. We krijgen zicht op de Abdij van Nazareth, een cisterciënzerinnenabdij. De Trappistinnen maken voornamelijk liturgische gewaden, vlaggen, kaarsen en zepen.

P4230103.jpg

En van de éne religieuze plaats gaat het naar de volgende nl. het bedevaartsoord Drieboomkensberg in het Molenbos. We stappen een hele tijd door het bos tot we plots aan de muur van de Trappistenabdij van Westmalle staan. In de abdij is er een hoeve, drukkerij, kaasmakerij en natuurlijk de gekende brouwerij. Het domein zelf is niet toegankelijk. We stappen dus rond de abdij en passeren de hoofdingang en via de oprijlaan komen we aan de N12 en café Trappisten, ons eindpunt.

P4230113.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

Deze etappe was alleszins beter dan onze vorige etappe met veel onverharde stukken en vooral het stuk langs Het Marum en door het Molenbos zijn de hoogtepunten van deze wandeling.

27-04-17

GR 5 etappe 9: Kalmthout Kijkuit - Wuustwezel (12,9 km) (22-04-2017)

Nu het lenteseizoen volop begonnen is, is het tijd om ook weer verder te stappen naar Nice op de GR5. We kozen terug voor een tweedaagse met rugzak. Praktisch parkeerden we de auto op het eindpunt aan het Café Trappisten in Westmalle en gingen dan met bus 410 naar Antwerpen Centraal en namen van daaruit de trein naar het station Kalmthout Kijkuit. Ons groepje is ook uitgebreid met een persoon extra en we wandelen ondertussen al met 4. En we zijn ook op stap met de nieuwe topogids. Het is wat wennen aan de nieuwe lay-out maar we zijn er tevreden over. Vooral de pictogrammen op de kaarten vinden we een pluspunt. Iedereen kent het wel dat hij een bankje zoekt om te lunchen en er geen vindt en zich dan in het gras zet. En na de lunch passeer je natuurlijk iets verder een bankje. Nu zal dit niet meer gebeuren. Ook de bushaltes vind ik superhandig.

P4220019.jpg

P4220006.jpgBij het uitstappen van de trein bevinden we ons meteen op de GR 5. We stappen naar het centrum van Kalmthout en passeren de kerk om daarna al snel de huizen te verlaten. Deze etappe is een etappe door het platteland met weinig hoogtepunten en veel verharde wegen. We passeren het gehucht Achterbroek en zijn blij als we eindelijk een stuk onverhard mogen stappen door het Pastoorsbos. De passage is echter niet lang en we komen in Sterbos waar we bij het privé-kasteel de mooie Mastendreef inslaan. Ik ben hier ooit gepasseerd op een eerdere dagstapper. Daarna gaat het naar Wuustwezel waar we door enkele woonwijken stappen om thv de kerk de GR5 te verlaten en naar onze B&B de3vinkjes te stappen.

P4220025.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

Een korte en mindere etappe deze keer maar we vermoeden dat het alleen maar beter en beter zal worden.

 

26-10-16

GR 5 Etappe 8: Essen - Kalmthout Kijkuit (13,8 km) (16-10-2016)

Hier is het verslagje van de tweede dag van ons GR5-weekendje. Dit deel heb ik al eerder gestapt via dagstapperwandeling nr.1 uit de wandelgids Antwerpen. Toen was het eind Augustus en stond de Kalmthoutse Heide in volle bloei dus ik was wel benieuwd hoe de heide er nu ging uitzien.

DSC_9997.jpgHet was ongeveer 1,5 km vanuit het natuurvriendenhuis De Berk naar ons startpunt in Essen, een mooie dreef. Daarna gaat de GR5 door een wijk die overgaat in een verkaveld bos. Uiteindelijk bereiken we het natuurgebied het Stappersven dat aansluit op de Kalmthoutse Heide. Het is een mooie, zonnige herfstdag en zelfs kort voor het middaguur lopen er al veel wandelaars. Ik herinner me vooral verbrande bomen maar die zijn blijkbaar grotendeels verwijderd en er is nu meer een open vlakte. Na een asfaltstukje betreden we het echte natuurgebied. Onmiddellijk zien we de uitgebloeide heide. Het gebied blijft prachtig en eenmaal van het verharde pad bevinden we ons terug alleen in het stiltegebied. Het is hier zalig wandelen.

Tenslotte komen we in de buurt van de ingang en het is hier heel erg druk. Ook wij laten ons verleiden door de plaatselijke horeca en nemen een korte pauze voor we het laatste stukje aanvatten. We volgen een mooi pad door het gebied de Withoefse Heide en dan gaat het verder tussen huizen naar station Kalmthout. Normaal had ik verwacht dat wij aan de auto gingen uitkomen maar eerder die dag hadden we al gezien dat we de trein hadden genomen in Kalmthout zelf en niet in Kijkuit. Langs de spoorlijn volgen we nog 1,5 km lang de fiets-o-strade om uiteindelijk in Kalmthout aan te komen na een mooie tweedaagse.

DSC_0038.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

20:35 Gepost door Ambigirl in GR 5, GR routes | Permalink | Commentaren (4) | Tags: gr 5, grote routepaden, kalmthoutse heide, essen |  Facebook |

19-10-16

GR 5 etappe 7: Bergen-op-Zoom - Essen (18 km) (15-10-2016)

Ons laatste GR5 weekendje van het jaar zit erop. We stapten ditmaal van Bergen-op-Zoom tot Kalmthout met overnachting in Essen in het Natuurvriendenhuis De Berk. We namen de trein in Kalmthout via Roosendaal naar Bergen-op-Zoom. Daar konden we onmiddellijk aansluiten op de GR 5. Deze keer gingen we zonder topogids op stap omdat een nieuwe uitgave verwacht wordt in februari 2017 maar de gpx-track van Grote Routepaden en de bewegwijzering bracht ons zonder problemen tot in Kalmthout.

DSC_9926.jpg

Via enkele woonwijken en een parkje werden we Bergen-op-Zoom uitgestuurd. Eenmaal de autosnelweg A4 voorbij kwamen we in het groen terecht en passeerden we de Stayokay van Bergen-op-Zoom. Daarna volgen er enkele mooie dreven door de bosrijke omgeving van Bergen-op-Zoom. Uiteindelijk komen we bij de Wouwse bossen bij Wouwse plantage waar de paadjes iets smaller zijn en meer kronkelen. De GR 5 gaat niet door het centrum maar gaat onmiddellijk via een fietspad langs de Zoom tot de Belgische grens. We blijven de grens een tijdlang volgen tot net voor de spoorlijn bij Essen. We passeren de quarantaine stallen en thv het station van de GR 5 verlaten we de GR 5 om nog een 1,5 km verder te stappen tot onze slaapplaats.

DSC_9947.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

Conclusie: een aangename, rustige etappe door een groen gebied.

 

30-08-16

GR 5 Etappe 6: Nieuw-Vossemeer - Bergen op Zoom (19,8 km) (14-08-2016)

Voor de tweede dag van dit weekendje is het heel gemakkelijk. Na 300 m staan we reeds op de route. We passeren de Assumburgmolen en komen daarna terug aan het Schelde-Rijn kanaal. We lopen even nog binnendijks die deze keer begrazen wordt door geiten en daarna gaan we buitendijks vlak langs het kanaal tussen de grazende schapen en heel veel schapenpoep. Tenslotte gaat de GR 5 verder tussen de weilanden en nog een pad langs een laatste dijk brengt ons in Halsteren. We passeren enkele woonwijken en daarna komen we in een compleet ander landschap terecht. We hebben de polders verlaten en bevinden ons nu op de hoge beboste Brabantse zandgronden langs de Brabantse Wal.

GR 5, nieuw-vossemeer, Bergen op Zoom, Schelde-Rijn kanaal, Fort De Roovere, Brabantse Wal

We krijgen een prachtig kronkelend paadje door een bos onder de voeten geschoven en komen aan het voormalig Fort De Roovere. Hier zijn nog duidelijk de buitengrachten en omwallingen te zien. We kruisen het fort en verlaten dit fort via een originele 'brug' en langs de buitengracht blijft de GR 5 een mooi pad volgen. We lopen nog langs het recreatiegebied Grote Melanen genoemd en komen dan aan een ringweg rond Bergen op Zoom. We kruisen die aan verkeerslichten en staan dan al snel aan de Kleine Melanen vijver. Deze vijver ronden we en de GR 5 leidt ons door mooie stukjes groen tot de oude binnenstad van Bergen op Zoom. We gaan dwars door het Markiezenhof, het voormalige woonpaleis van de heren en markiezen van Bergen op Zoom. In het paleis krijgt de bezoeker een beeld van de levenswijze van de vroegere bewoners. Aan de hoofdingang van het paleis stuiten we op een pleintje met terrassen en het mooie zomerweer doet ons snel besluiten om een laatste pauze te nemen. Helaas hebben ze geen ijsjes maar de serveuse raadt ons een ijssalon aan wat verder in de straat. Na de verfrissende pauze gaan we al met wat stramme spieren op zoek naar het ijssalon. Je kan het niet missen en een ijsje met 2 bolletjes sluit dit mooie wandelweekendje af. We passeren nog de markt van Bergen op Zoom en dan gaat het door de winkelstraat naar het station waar we deze etappe afsluiten.

GR 5, nieuw-vossemeer, Bergen op Zoom, Schelde-Rijn kanaal, Fort De Roovere, Brabantse Wal

Klik op de foto voor de volledige reeks

Conclusie: Een afwisselende etappe met eerst nog het typische polder- en dijklandschap dat we al zo goed kennen en daarna het beboste natuurgedeelte tussen Halsteren en Bergen op Zoom

29-08-16

GR 5 Etappe 5: Grevelingendam - Nieuw-Vossemeer (18,1 km) (13-08-2016)

Het weekendje op de GR 5 zit er al een tijdje op maar ik zit wat achter met bloggen. Gelukkig is het op wandelplannen wat rustiger nu zodat ik mijn achterstand kan inhalen. Voor de laatste 2 etappes in Nederland hebben we een echte tweedaagse gepland. Dat maakt het wat gemakkelijker praktisch want met het openbaar vervoer is het niet zo evident in het weekend op dit stuk. We parkeren de auto aan het station in Bergen-op-Zoom en nemen daar bus 310 richting Rotterdam. We stappen uit in Numansdorp rijksweg A29 waar we overstappen op bus 436 om uit te stappen in Oude-Tonge. Vanaf hier is het nog een 4-tal kilometer stappen tot de Grevelingendam. Via een stinkend tunneltje onder de N257 bereiken we ons startpunt.

GR 5, Nieuw-Vossemeer, Grevelingendam, Philipsdam, Krammervlietsluizen, Slikken van de Heen

We blikken nog even terug op het saaie einde van de vorige etappe en vatten met volle moed de ongeveer 10 km lange asfaltwandeling aan op de Grevelingendam en Philipsdam tot aan de Slikken van de Heen. Rechts van ons is er veel surfplezier op het Grevelingenmeer. We bereiken al snel de afsplitsing naar de Philipsdam en passeren eerst een druk kruispunt om dan op de dijk naar de Kammervlietsluizen te stappen. Links van deze dam is het water zoet, rechts is het water zout en de sluizen zijn zo gemaakt dat het water ook gescheiden blijft. GR 5, Nieuw-Vossemeer, Grevelingendam, Philipsdam, Krammervlietsluizen, Slikken van de HeenWe zijn sneller dan verwacht aan de panoramatoren en gaan naar boven om een blik te werpen op het immense sluizencomplex. Beneden lunchen we en vervolgens vervolgt de GR 5 zijn route op de Philipsdam. In tegenstelling tot vorige etappe is dit gelukkig minder saai (we hadden er wat tegenop gezien en zelfs getwijfeld of we dit stuk gingen stappen) want links van de dam hebben we zicht op de Plaat van de Vliet (oeveraangroei) met veel watervogels en planten. Wat verder staat een kudde koeien pootje te baden. Daarna bereiken we terug het vasteland en volgt nog even een minder stukje vlak naast de weg om dan het natuurreservaat Slikken van de Heen te bereiken. 

Er volgt een mooie, kronkelende maar veel te korte passage door dit prachtige gebied. We verlaten het natuurreservaat via een poortje en staan plots aan het Schelde-Rijn kanaal. Dit kanaal vergezelt ons nu tot het einde van deze etappe maar ook hier is het niet saai. We volgen eerst een graspad tussen kanaal en dijk en na het passeren van een brug lopen we op de kruin van een dijk met links het kanaal en rechts het natuurreservaat Rammegors. Heel wat om te bekijken dus. Daarna gaat de dijk wat meer landinwaarts en lopen we langs de Schorren van de Eendracht om uiteindelijk onder een tweede brug te stappen. Deze keer verlaten we de oever en steken we de brug over om zo naar Nieuw-Vossemeer te stappen, onze slaapplaats.

GR 5, Nieuw-Vossemeer, Grevelingendam, Philipsdam, Krammervlietsluizen, Slikken van de Heen

Klik op de foto voor de volledige reeks

Conclusie: we hadden deze etappe slechter verwacht maar het landschap is zeker de moeite al blijft het natuurlijk wel een groot deel op asfalt stappen.

18-06-16

GR 5 Etappe 4: Goedereede - Grevelingendam (24,6 km) (12-06-2016)

Na een deugddoende nachtrust waren we weer fit voor de 4e etappe op de GR 5. We rijden voor deze etappe met de auto naar het busstation in Oude Tonge waar we bus 436 richting Ouddorp nemen naar bushalte Vissersweg in Goedereede waar we onmiddellijk kunnen aansluiten op de GR 5. Het is lichtjes aan het druppelen maar na 5 minuutjes houdt het gelukkig op. Ik zie wat tegenop tegen deze etappe omdat ze voornamelijk op lange stukken grasdijk zal gaan. We komen onmiddellijk in de velden terecht en krijgen de eerste rechte weg voorgeschoteld. We stappen door een totaal ander landschap dan de vorige etappes met vlakke polders afgezoomd door grasdijken.

De GR 5 gaat tenslotte via een weideoverstapje op een grasdijk waar we tussen de schapen moeten stappen. DSC_8496.jpgLinks krijgen we zicht over de velden, rechts over de begroeide slikken van Flakkee. Na de eerste grasdijk komen we op een fietspad terecht. We kunnen verder op de dijk maar het gras staat daar heuphoog en het begint ook te regenen. Dus lopen we binnendijks op het fietspad. Het stuk is lang en de moed zakt me wat in de schoenen als dit zo gaat zijn voor de resterende 20 km. Gelukkig stopt het terug met regenen en na dit saaie stuk wordt het terug mooier. Aan een parking moeten we links. We stappen op een smal paadje maar de GPS-track toont aan dat we eigenlijk de dijk op moeten. Omdat ook hier het gras te hoog en te nat is, kiezen we toch voor het paadje dat ons ook terug naar de GR 5 brengt. Op het einde van dit paadje vinden we de rood-witte GR-tekens terug en worden we een veldweg ingeleid. Maar deze loopt dood op een aardappelveld. Terug wordt de GPS-track geraadpleegd en het blijkt dat we langs het veld door het hoge gras moeten stappen. Al snel zijn onze broekspijpen doornat. Wat verder moeten we op een fietspad terecht komen maar we missen blijkbaar het overstapje. We lopen verder maar het stuk lijkt eindeloos en tenslotte kruipen we over de prikkeldraad en komen we op een smal fietspad terecht. Het is hier een stuk beter stappen en ons broekspijpen kunnen drogen. 

DSC_8515.jpg

Het zonnetje breekt door en een bankje met zicht op de slikken van Flakkee nodigt ons uit voor de lunch. Daarna blijven we het fietspad volgen tot we terug een grasdijk op moeten. We krijgen voor het eerst zicht op het Grevelingenmeer met ervoor een weide vol met prachtige paarden. Op de dijk grazen terug schapen en je moet goed kijken waar je je voeten zet. Via de dijk komen we aan het Grevelingenmeer waar we nu langs blijven stappen tot aan het eindpunt. We passeren nog Herkingen waar we een korte pauze nemen aan het jachthaventje. De voeten beginnen pijn te doen en ook de heup sputtert wat tegen. Maar we moeten nog 6 km tot het eindpunt. Helaas is dit via een saai fietspad langs een betonnen dijk. We passeren enkele windmolens en zien de 4 eindmolens aan het eindpunt maar niet dichter komen. Gelukkig breken de vele watervogels de saaiheid van het wandelen. Uiteindelijk bereiken we de windmolens.

DSC_8555.jpg

De bedoeling was met 1 of 2 personen terug te liften naar het busstation in Oude Tonge omdat er anders nog 4 km bijkomt. Maar bij de tweede windmolen zien we al dat de N57 geen weg is om te liften en dat auto's waarschijnlijk niet mogen stoppenlangs deze drukke weg. Een blik op de kaart toont een andere optie op een kleinere weg naar Oude Tonge. Ik moet me efkens oppeppen voor de extra kilometer en hoop dat het ons gaat lukken want veel auto's passeren er niet op deze baan. De eerste twee auto's rijden al door en we besluiten dan maar door te stappen en onze duim op te steken als er een auto passeert. 2 wandelgenoten staan nog de kaart te bekijken of we wel de kortste route nemen tot er terug een auto passeert. En gelukkig stopt hij. Eén persoon kan mee en ik stap snel in om mijn auto op te halen. Het blijkt om een ouder koppeltje te gaan die gewoon een toertje doet met de auto. Ze rijden zelfs voor mij om me terug te brengen bij mijn wandelgenoten. Heel vriendelijk van hen en mijn voetjes waren ook blij dat ze de resterende 3 kilometer niet moesten stappen.

Besluit van deze etappe: zeker niet de meest boeiende etappe tot nu toe met enkele saaie stukken maar het viel toch iets beter mee dan verwacht door het mooie landschap op sommige stukken.

DSC_8549.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

19:37 Gepost door Ambigirl in GR 5, GR routes | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

15-06-16

GR 5 Etappe 3 Oostvoorne - Goedereede (23,5 km) (11-06-2016)

Het tweede weekendje op de GR 5 naar Nice zit erop. We sliepen ditmaal in een trekkershut op camping 't Weergors in Hellevoetsluis. Deze plaats werd gekozen vanwege de bereikbaarheid met de bus naar en van de GR 5 voor deze etappe. Zaterdagmorgen nemen we de bus lijn 106 richting Rozenburg aan de halte Amnesty Internationallaan tot halte Rugge in Brielle waar we overstappen op lijn 103 richting Rockanje om tenslotte uit te stappen aan halte De Ruy in Oostvoorne. Vandaar is het ca. 1,3 km stappen tot de aansluiting met de GR 5 thv de Koepelweg. Het regent lichtjes bij vertrek en dit blijft zo tot kort na de middag.

We volgen eerst een geasfalteerd fietspad met zicht op havengebied. Na ongeveer één kilometer worden we een begroeid duingebied ingestuurd nl. het natuurgebied Voornes Duin. We kronkelen op zandpaadjes die door de regen iets gemakkelijker begaanbaar zijn. We moeten wel goed uitkijken waar we onze voeten neerzetten want grote huisjesslakken kruisen het pad. DSC_8380.jpgWe passeren verschillende begrazingszones en komen verder uit in meer open gebied met vennetjes en grasland. We zien er ook wilde orchideetjes bloeien. Daarna wordt het iets pittiger met meer klimmen en dalen op de duinen. Op een bepaald moment zien we geen GR-tekens meer maar de GPS-track loopt wel in de buurt. Een smal en dichtbegroeid pad zoekt zijn weg tussen de struiken naast een nat gedeelte waar waarschijnlijk het GR-pad moet lopen. Maar daar is geen doorkomen aan. Gelukkig zien we aan een kruising terug de rood-witte streepjes. We hebben ook honger en na de kruising bevindt zich een bankje met mooi zicht op de zandduinen langs de Noordzee. Ideaal. Ondertussen stopt het ook met regenen.

DSC_8394.jpg

Na de lunchpauze komen we terug in een open gebied met enkele vennen. Het is echt een heel mooi gebied om door te wandelen. De zon probeert door de bewolking heen te piepen en we kunnen in T-shirt wandelen. We komen ook dichter bij de bewoonde wereld en komen meer wandelaars tegen. Tenslotte verlaat de GR de Voornes Duin en stappen we langs de rand van Rockanje. Via een klein paadje en voorbij camping Houten Paardjes worden we via een zandpad terug het Voornes duin ingestuurd. We moeten terug door een begrazingszones waar Schotse hooglanders de weg versperren op het pad. De horens zien er dreigend uit dus passeren we via het gras om hem niet te storen. Daarna klimmen we tot een uitzichtspunt waar je zicht krijgt op de Noordzee, het strand en de Haringvlietdam die we straks overmoeten. Naar het binnenland zie je hoe groot het natuurgebied Voornes Duin wel is. De GR 5 gaat verder langs het strand. Het moment om de schoenen even uit te doen en met de voetjes in het water te stappen. Dat doet deugd.

DSC_8442.jpgDe GR verlaat nu definitief het prachtige natuurgebied en via een tunneltje onder de N57 krijgen we plots een ander zicht op een immense watervlakte. Er is hier ook een snackbar, strandje en een soort waterspeeldorp. Wij nemen geen pauze en stappen verder over gras naar de Haringvlietdam. Deze dam uit 1971 wordt ook wel 'de kraan van Nederland' genoemd. Een 1 km lang spuisluizencomplex in de dam regelt de afvoer van het water uit de Maas, Waal en Rijn, wat neerkomt op zo'n 60% van het totale rivierwater in Nederland. De meeste sluizen staan open. Wel heel indrukwekkend om dit te zien maar het stuk langs de drukke N57 is lang genoeg. Na de dam moeten we nog even langs drukkere wegen stappen en passeren we de goereese sluis waar juiste enkele zeilschepen moeten passeren. Plots zien we een OLA-vlag die ons lonkt naar beneden naar de binnenhaven van Stellendam. We nemen tijd voor een pauze op het terrasje van een café/frituur met een lekkere Magnum.

We moeten nu nog ongeveer 5 km stappen tot naar het eindpunt van deze etappe. Dit is een iets minder boeiend deel waar de route langs een weg gaat. Gelukkig worden we even verder de Duinen van Goeree ingestuurd langs het Zuider Diep en verder in Havenhoofd langs de Nieuwe Waterweg. Vroeger was Goedereede een bloeiende haven maar maar uiteindelijk ging de haven verloren door de vele aanslibbingen en verzanding, wat het einde betekende aan de Gouden Eeuw van handel en visserij. Een beeld in Havenhoofd herinnert aan deze bloeiende tijd. Daarna volgen de laatste 2 km op een fietspad langs het water. Net voor Goedereede zien we een bus rijden en het blijkt om onze bus te gaan. Nu moeten we een klein uurtje wachten op de volgende bus. Deze etappe eindigt dan ook aan de bushalte Visserweg waar we bus lijn 104 nemen richting Hellevoetsluis. Deze etappe was alleszins de moeite en samen met de aanlooproute staat er een mooie 25,3 km op de teller.

DSC_8396.jpg

Klik op de foto voor de volledige fotoreeks

 

 

07-02-16

GR 5 Etappe 2: Rozenburg - Oostvoorne (18,9 km) (31-01-2016)

Voor de tweede etappe op de GR 5 hadden we 2 mogelijkheden met het openbaar vervoer: ofwel namen we de bus vanuit Brielle naar het beginpunt en in Oostvoorne de bus terug naar Brielle ofwel parkeerden we de auto in Oostvoorne aan bushalte De Ruy en reden we met de bus via een overstap naar het beginpunt in Rozenburg. We kozen uiteindelijk voor de tweede optie omdat we dan onmiddellijk konden vertrekken terug naar België na de wandeling. Het nadeel was dan wel dat we langer op de bus moesten zitten. De routeplanner (http://9292.nl) stelde ons een suggestie voor met een overstap waar we twintig minuten moesten wachten maar de vriendelijke buschauffeur (lijn 103) stelde voor om mee te rijden tot Spijkenisse Centrum en daar over te stappen op lijn 106. Zodoende moesten we nergens wachten en kwamen we hetzelfde uur toe in het centrum van Rozenburg aan halte de Grote Stern.

We hadden de avond ervoor besloten om het GR 5 stukje van de veerhaven tot de Calandbrug niet te stappen omdat het bijna gelijk liep met onze autoroute van Rozenburg naar Brielle en ook niet echt door mooi gebied ging. Dus liepen we van de bushalte rechtstreeks naar de Calandbrug (ca. 700 m) waar we terug aansloten op de GR 5. We moesten nu even door een stukje havengebied en verschillende lange bruggen oversteken over het Calandkanaal en Hartelkanaal en Brielse Meer. Niet het mooiste stukje maar wel eens interessant om door te lopen. We waren wel blij dat het niet te lang was en we uiteindelijk de laatste brug verlieten en afdaalden naar het Brielse Meer waar we langs de oever op een asfaltpad stapten tot in Brielle. Oorspronkelijk maakte het water van het Brielse Meer deel uit van het mondingsgebied van de Maas. Tot 1700 was dit zelfs een belangrijke verbinding met Rotterdam maar er trad verzanding op en de monding slibde dicht. In 1950 werd het water voorgoed afgedamd en ingericht als groot recreatiegebied met veel jachthavens en langs de oevers aangelegde stranden. Nu is het er heel kalm maar ik kan me wel voorstellen dat er in de zomer meer leven is. We passeren ook een camping waar evt overnacht kan worden. 

Na dit rustige stukje bereiken we het vestigingsstadje Brielle met nog goed bewaarde vestingwerken, bastions, molen en nog 2 toegangspoorten (de Langepoort en de Kaaipoort waarlangs we Brielle binnenwandelen). In 1975 is de binnenstad aangewezen tot beschermd stadsgezicht en sinds de 17e eeuw is het stratenpatroon nauwelijks veranderd. De Grote of Sint Catharijnenkerk is het meest opvallende gebouw als u Brielle nadert. Het is een grote kruisbasiliek en de kerk heeft het breedste schip van alle Nederlandse kerken. Toch is de kerk maar de helft van wat het had moeten worden en ook de toren had bijna twee keer zo hoog moeten worden. We kronkelen door het stadje en in 'De Smaeck van Brielle' genieten we van een lekker lunch. Helaas begint het licht te regenen tijdens de lunch en dat zal zo blijven (met een korte onderbreking) tot het einde van de tocht.

DSC_5129.jpg

klik op de foto voor de volledige reeks

Na de pauze trekken we eerst onze regenbroek aan en goed ingepakt wandelen we verder langs de kerk en verder op de vestingen totdat we Brielle verlaten. Na nog een laatste blik op de molen gaat de GR 5 een grasdijk op die we enkele kilometers volgen tot aan de Stenen Baak, een oude vuurtoren. Op de dijk voelen we voor het eerst de vrij krachtige wind. Links hebben we uitzicht op de polders en rechts op het parallelle fietspad en het Brielse Meer. De Stenen Baak werd in 1633 gebouwd voor de schepen die Brielle wilden aandoen. Boven op de toren bevond zich toen een tentdak met open structuur waarin een vuur gestookt werd. Voor het baken stond een kogelgloeioven die deel uitmaakte van een 18e eeuws verdedingswerk. Hierin maakte men kogels zo roodgloeiend heet, dat ze hiermee, als een soort brandbommen, vijandige schepen in brand konden schieten. De wal van dit verdedigingswerk is nog steeds zichtbaar.

We blijven de dijk verder volgen en na het passeren van een bunker nemen we een pauze. Ik bekijk even de gps-track en zie dat we een stukje te ver gelopen zijn. We keren dus even terug om terug op de GR 5 aan te sluiten. De GR 5 passeert langs een trainingszone voor politiehonden en de ingang van een camping. We stappen terug op een mooi graspad tussen struiken totdat we plots op een strandje langs het Brielse Meer stappen. Na een 500 m verlaten we het strand en tussen een bungalowpark en duinstruweel gaat de GR 5 verder terug op gras. Uiteindelijk verlaten we dit pad en stappen we onder het viaduct van de N218 door. We besluiten om hier de GR 5 te verlaten en na een kilometer stappen staan we terug aan de bushalte De Ruy in Oostvoorne.

Besluit: een rustige etappe met heel veel verkeersvrije paden. De passage van het havengebied is niet mooi maar ook niet onaangenaam omdat het wel eens interessant is om dit te zien. Ik kijk al uit naar het volgende geplande weekendje in Juni.

03-02-16

GR 5 Etappe 1: Hoek van Holland - Rozenburg (22,2 km) (30-01-2016)

Zo, de kop is eraf. De eerste stappen op de GR 5 richting Nice zijn gezet en het eerste weekendje zit erop. Er werd gekozen voor een tweedaagse (en ook in de toekomst tot Maastricht zal dit het geval zijn) omdat de GR 5 net iets te ver ligt voor een dagetappe. Dit weekendje werd georganiseerd vanuit één etappeplaats nl. Brielle omdat het dicht lag bij het eindpunt van de eerste en tweede dag en we evt ook via het openbaar vervoer begin- en eindpunt van dag 2 konden bereiken. Volgende weekendjes worden waarschijnlijk ook zo georganiseerd maar als begin- en eindpunt via het openbaar vervoer goed bereikbaar zijn volgt er misschien wel een 'echte' tweedaagse.

De GR 5 naar Nice is voor GR-wandelaars zoiets als wandelen naar Compostella. De afstand is volgens de wegwijzer aan het startpunt 2289 km en velen doen er verschillende jaren over om Nice te bereiken. Of ik (samen met mijn wandelgezelschap) er ooit ga geraken, zien we wel maar het belangrijkste is de beleving onderweg en de ontdekking van de verschillende landschappen in Nederland, Vlaanderen, Ardennen, GH Luxemburg, Vogezen, Jura en Alpen. Vanaf Maastricht is er een optie om georganiseerd te stappen via een kampeerorganisatie maar dit is nog verre toekomst. Het deel in Nederland van Hoek van Holland naar Bergen op Zoom wordt beschreven in de topogids 'Nederlands Kustpad deel 1'.

Voor het weekend hadden ze veel regen voorspeld maar al bij al was het veel droger dan verwacht. Bij de start van dag 1 hadden we in het begin wat regen en dan nog 2 lichte buitjes in de namiddag. Er was een felle westenwind maar we hadden geluk en liepen vooral met de wind in de rug. Dag 2 startte droog maar tijdens de lunchpauze begon het licht te regenen en dat bleef zo tot we het eindpunt bereikten. Ook op deze dag was er wel wat wind maar behalve op één grasdijk liepen we grotendeels beschut tegen de wind.

DSC_5033.jpg

Klik op de foto voor de volledige fotoreeks

Voor etappe 1 reden we vanuit Brielle naar de veerhaven in Rozenburg waar we de auto achterlieten en met de veerboot naar Maassluis voeren (0,85€/ persoon). Daar was het maar een korte wandeling naar het station waar we de trein namen naar Hoek van Holland Haven (2,7€/ persoon, ongeveer 10'). Ik wist dat hier een GR-wandelboom stond bij het startpunt in Nederland en na even rondkijken, werd die gespot en werd er tijd genomen voor de obligate foto. De GR 5 is ook gekend als wandeling van de Noordzee naar de Middellandse Zee dus vond ik het een beetje jammer dat het startpunt niet effectief in de buurt van de Noordzee ligt. Als je echt met de voeten op het strand wil starten, moet je een station verder uitstappen in Hoek van Holland Strand en van daaruit op de GR 5 aansluiten. De topogids zelf werd snel in de rugzak gestoken (deels omdat het regende maar ook omdat de beschrijving heel droog is: einde pad rechtsaf en direct linksaf, rechtdoor, linksaf fietspad, ... ). Via www.wandelnet.nl kun je de gpx-tracks downloaden (zeker aan te raden) en normaal gezien vormt de rood-witte bewegwijzering geen probleem om de route te vinden. Maar al bij het begin bij het betreden van een parkje vonden we geen tekens meer terwijl het laatste teken ons zeker dit parkje deed ingaan. We besloten dan maar de track te volgen en bij het verlaten van het parkje zagen we weer een teken. Wat ons opviel tijdens deze twee etappes, is dat de bewegwijzering veel beperkter is dan ik gewoon ben bij GR-tochten in Vlaanderen. Bij kruispunten vind je niet altijd een kruis of een afslagteken en moet je vaak verder kijken om een rood-wit teken te vinden. Het was wat wennen en vooral bij het eerste stuk tot het Staelduinse Bosch moesten we vaak terugvallen op de GPS-track. We worden Hoek van Holland uitgeleid langs groene zones en wandelen langs en op de Nieuwlandse Dijk. Uiteindelijk wordt het wat opener en passeren we een weiland waar een tien- tot twintigtal reigers zitten. Vreemd om zoveel reigers samen te zien. We kunnen redelijk dicht naderen maar uiteindelijk vliegen ze toch op. Daarna bereikten we het natuurreservaat Staelduinse Bosch dat bestaat uit duingraslanden, wei- en hooilanden. We kronkelen door dit mooie gebied en passeren het bezoekerscentrum d'Oude Koestal. In het oostelijk deel bouwden de Duitsers een groot bunkercomplex, een belangrijk punt op de Atlantikwall, die nu dienst doen als winterverblijf voor vleermuizen. Na dit mooie stukje worden we voor de eerste keer geconfronteerd met de lange dijken. We klimmen op de Oranjedijk waar we eerst op het gras stappen maar dat na 500 m moeten verlaten om verder te stappen op het parallelle fietspad. Vanop de dijk valt op hoeveel serres hier zijn. Zo ver het oog reikt, zie je serres waar tomaten, komkommers, paprika's, ... gekweekt worden. Op een bepaald moment moeten we weer de grasdijk op maar prikkeldraad verspert de doorgang dus volgen we verder het parallelle fietspad. We wandelen parallel met de Nieuwe Waterweg, de havengeul die naar Rotterdam leidt en zien al heel wat van de bedrijvigheid van de grootste haven van Europa. Uiteindelijk bereiken we de rand van Maassluis maar worden via wat woonwijken onder de autosnelweg A20 door terug landbouwgebied ingestuurd. Er volgt een mooi stuk dwars door een weiland met schapen. Er ligt een smal tegelpad maar dat is meer een beekje. We zoeken dus onze weg langs het pad maar daar is het nog drasserig waardoor we uiteindelijk terug het tegelpad opzoeken en door het water stappen. We kronkelen door het weiland en moeten verschillende smalle houten brugjes oversteken. Even moeten we het pad delen met de schapen maar al snel gaan ze uit de weg. Wat ook niet mag ontbreken in Nederland, is natuurlijk de molens. Op deze eerste dag zien we er al vier. Daarna doen we een toerke door het dorpje Maasland dat heel veel beschermde huizen en monumenten heeft en heel gezellig is. Nog eens waar je hier niet naast kan kijken is het vele water: plassen, vijvers, beken, kreken, kanaaltjes, ... . We hopen hier een café te vinden en bij het navragen bij enkele passanten blijkt er 50 meter verder er één te zijn. Het is er heel gezellig met zelfs een Leuvense stoof. De pauze deed deugd en we zijn klaar voor het laatste stukje. Hierbij worden we langs de Zuidvliet tot in het centrum van Maassluis geleid. Het is er heel gezellig en ik kan me voorstellen dat het in de zomer hier heel druk kan zijn. We komen aan de Oude Haven in het centrum waar een oude sleepboot de Hudson ligt ingericht als museumboot. We vinden hier ook een eerste keer een herinnering aan de watersnood in 1953 en zien ook hoe hoog de vloedlijn was. Van het centrum gaat het nu naar de veerhaven en bij vele huizen vinden we verschillende vloedlijnen van verschillende overstromingen. Bij de veerhaven staat nog een paal met de verschillende vloedlijnen ter nagedachtenis van deze waterrampen. Aangekomen bij de veerhaven merken we dat de wind zeer sterk is toegenomen en we worden nog beloond met een mooie zonsondergang terwijl ernaast een regenbui valt. Na de korte overtocht staan we terug aan de auto en rijden we naar Brielle waar een douche en een maaltijd deugd doet en we vermoeid in ons bed kruipen.

Besluit: Een etappe met toch redelijk wat afwisseling en veel verkeersvrije wegen (soms wel wat langer verhard). Je loopt door bosgebied, landbouwgebied, dorpjes, door weiden, langs het water, op dijken en passeert de drukke Nieuwe Waterweg. Het stukje na het Staelduinse bos was wat saaier. De clichés van het Nederlandse landschap worden wel bevestigd bij deze eerste etappe.

21:50 Gepost door Ambigirl in GR 5, GR routes | Permalink | Commentaren (2) | Tags: gr 5, nice, hoek van holland, rozenburg, maassluis |  Facebook |

14-11-08

GR 5: Vielsalm-Rogery (11,9 km) (10-11-08)

Maandag werden we weer afgezet in Vielsalm om nu de GR 5 te volgen tot net voor het dorpje Commanster en dan terug te stappen naar Rogery. Het weer was wat minder en we vertrokken met lichte regen die gelukkig snel stopte. De paden lagen er wel niet zo goed bij. Soms was het echt zoeken naar een plek om je voeten te zetten en op een stuk waar ze het bos aan het rooien waren, was het pad veranderd in een beekje. Maar dat maakt het ook toch wel een beetje avontuurlijk. Ik had geen topogids van de GR 5 met informatie ter beschikking. Enkel de topogids van de GR 571 waar de route ingetekend stond, was onze richtlijn. Maar de bewegwijzering was perfect. We verlieten Vielsalm al stijgend en passeerden een oude steengroeve. Daarna gaat het een stukje het bos in over brede dreven. Eenmaal uit het bos in de omgeving van Bêche komt er een modderig stuk aan. We dalen af en moeten het beekje 'Rau de Bêche' oversteken. Een grote sprong en we geraken met droge voeten aan de overkant.  Daarna gaat het terug omhoog en trekken we door het Forêt Domaniale du Grand Bois tot net voor Commanster. Hier verlaten we de GR en gaan door het bos terug naar Rogery. Deze wandeling was mooi en bijna volledig onverhard (een 8,5/10 waard). Ik heb niet zo veel foto's getrokken omdat het voornamelijk door bos ging maar een korte fotoimpressie krijg je door op onderstaande foto te klikken.

DSCN0132B

Klik op de foto voor de volledige reeks