13-03-18

Smetlede: Vier Uiterstenroute lus 2 (11 km) (11-03-2018)

Zaterdag werd voorspeld als de beste dag van het weekend dus hadden we deze dag gekozen om te gaan wandelen. Helaas bleek dit achteraf de verkeerde keuze geweest te zijn en kregen we toch wat regen over ons. Maar een goede regenbroek en regenjas houden ons droog.

We vertrekken in het kleine dorpje Smetlede aan de kerk waar ook lus 1 vertrekt van de Vier Uiterstenroute. Voorlopig is het nog droog. Via een tegelpaadje verlaten we het dorp om naar een bosgebiedje te stappen. Langs het pad zien we plots bloesems. Dit lijkt me wel heel vroeg. Of is het iets anders? Ze zien er dan ook niet supergezond uit.  Tussen het groen verscholen vinden we een oud kapelletje terug. Plots voelen we de eerste druppels en eenmaal terug op asfalt regent het goed door. De regenbroek wordt dan maar aangetrokken en gaat voor de rest van de wandeling niet meer uit.

P3100028.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

We lopen langs een drukkere weg tot we uiteindelijk terug een veldweg mogen inslaan die ons naar Wanzele brengt. We passeren een tuin die vol met krokussen staat. Heel mooi om te zien. Daarna volgt een mooi stukje naar Impe. Allemaal dorpjes waar ik nog nooit van gehoord had. Ook het laatste deel terug naar Smetlede is aangenaam met een mooie veldweg met zicht op de kerk van Smetlede.

We sluiten de namiddag af in het plaatselijke café Roste Mon, een heel gezellig café waar de prijzen goedkoop zijn en iedereen elkaar blijkt te kennen.

01-03-18

Vinderhoute: Oude Kalevalleiroute lus 2 (8 km) (25-02-2018)

Na 4 dagen binnen te moeten blijven wegens ziekte was ik content dat ik terug beter was zondag om even een frisse neus te halen. Omdat de benen nog wat slap zijn, werd gekozen voor een kortere wandeling van www.tov.be, nl. de Oude Kalevalleiroute lus 2. Deze vertrok aan de kerk in het kleine dorpje Vinderhoute en is 8 km lang.

P2250001.jpg

We verlaten het dorp via het kasteel Schouwbroek waar er 3 monumentale kastanjebomen aan de ingang staan. Daarna steken we de Drongensesteenweg over en komen al snel tussen de velden terecht. Het duurt even voordat we het asfalt verlaten maar vanaf het wegeltje de Langekantweg krijgen we voor een lange tijd onverharde paden. We kunnen nog een blik werpen op de achterzijde van het kasteel Gavergracht vooraleer we koers zetten naar de Van Vlaenderensmolen.

P2250014.jpg

De molen, de heuvelrug en de onmiddellijke omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht. De molen is in gebruik als woonhuis. Lijkt me wel eens leuk om te zien. We komen nu aan de Oude Kale en wandelen de vallei in, een landschappelijk pareltje met hooilanden en graas­weiden, oude knotwilgenrijen, kleine veldbosjes en talrijke sloten.

P2250026.jpg

Het is een zonnige zondag en blijkbaar een heel populair wandelgebied. Maar zo dicht bij Gent een mooi natuurgebied is natuurlijk een topper! Onderweg kan er iets gedronken worden in ‘De Oude Kale’, een tot café omgebouwde hoeve uit de 18e eeuw. Maar wij vinden het net iets te koud om buiten te zitten en stappen verder terug tot de Van Vlaenderensmolen. Langs de begraafplaats en de Sint-Annakapel keren we terug naar Vinderhoute waar we opwarmen in een cafeetje aan de kerk.

P2250030.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

Ik vond deze lus alleszins de moeite en wil zeker ook lus 1 nog een stappen.

20-04-17

Het Burreken: Vuursalamander- en eikelmuiswandelroute (15,2 km) (15-04-2017)

Deze wandelroute wou ik doen sinds ik de blogpost van Matthias gelezen had vorig jaar over de Vuursalamanderroute op zijn blog 'Mattie meets nature'. Het Burreken is een gekend natuurgebied in de Vlaamse Ardennen en de 2 wandelingen van Natuurpunt verkennen dit gebied uitgebreid. De wandelingen kunnen afzonderlijk gelopen worden maar ook gecombineerd tot een achtvormige wandellus.

P4150001.jpg

Wij parkeerden ons op een kleine parking aan de N8 en de goed bewegwijzerde aanlooproute bracht ons snel op de vuursalamanderroute. De eerste mooie vergezichten kregen we voorgeschoteld vooraleer we het echte natuurgebied introkken en afdaalden naar de Krombeek. De boshyacinthjes begonnen net te bloeien. Wij waren iets te vroeg maar het is toch al mooi. Na afdalen volgt klimmen en dit door het knuffelbos. Eenmaal boven komen we aan het officiële startpunt en schakelen we over op de eikelmuisroute.

P4150045.jpg

Toen ik op voorhand het parcours bekeek, kwam het mij bekend voor en ik had blijkbaar de wandeling reeds gedaan via een geocache-toertje maar dan in omgekeerde richting. Deze lus heeft meer vergezichten en loopt meer in open landschap maar af en toe daal je hier ook af in mooie beekvalleitjes. We passeren nog een oude, grote witte hoeve en niet lang daarna staan we terug aan het startpunt en is het tijd voor het tweede deel van de vuursalamanderroute.

P4150119.jpg

We dalen terug af naar de Krombeek en zien geen bewegwijzering meer. Blijkbaar waren we iets te ver gelopen en moesten we door een poortje dwars door een weide. De route verlaat terug de vallei en we krijgen terug mooie zichten. De zon begint er ook door te komen en brengt het landschap in een mooi licht. Wanneer we het begrazingsgebied verlaten, blijft het mooi wandelen langs de velden. In het laatste deel zijn overal teksten op hout aangebracht. Leuk om te lezen en heel toepasselijk. Na een laatste beklimming zijn we weer aan ons beginpunt en is het nog een kort stukje via de uitlooproute naar de auto. Er stond uiteindelijk 15,2 km op de GPS.

P4150136.jpg

Ik kan deze 2 routes heel erg aanraden. Erg de moeite door een prachtig en golvend landschap. Een gedetailleerder verslag over de vuursalamanderroute van Matthias vind je hier terug.

P4150131.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

04-01-16

2015-12-26 Heldergem Rode Wandeling Natuurpunt in natuurgebied Den Dotter

Eerst en vooral de beste wensen en veel wandelplezier in 2016. Bij mij staat het wandelen nogal op een laag pitje. Ik hoop daar toch verandering in te brengen dit jaar. Dit verslagje is nog geen wandeling van 2016 maar gaat over mijn laatste wandeling van 2015. Deze wandeling was niet lang (maar 8 km) maar is wel een aanrader en een mooie afsluiter van het jaar. De wandeling loopt door het natuurgebied Den Dotter. Het natuurgebied leent zijn naam aan de alomtegenwoordige dotterbloem die halverwege het voorjaar in de weiden en de bosjes te zien is. Den Dotter bevindt zich in de vallei van de Molenbeek-Ter Erpenbeek. De lagere gebieden bestaan uit natte hooi- en weilanden en broekbossen. Op de hogere en drogere delen vind je open, golvende koutergebieden.

Foto's (GSM-kwaliteit) vind je hier.

21:05 Gepost door Ambigirl in Bewegwijzerde wandelroutes | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

20-10-14

Koksijde: Doornpanne wandelroute (12-08-2014)

Het is hier al een tijdje stil maar zelf heb ik niet stil gezeten. De GR 129 zit er sinds dit weekend op en ook op de GR 57 werd er verder gewandeld. En ondertussen staat de volgende wandelroute al klaar om afgewandeld te worden. Dus ik heb nog wel wat verslagjes in te halen. Ze zullen daarom wel wat korter zijn. Deze route werd gedaan tijdens mijn vakantie aan Zee. De wandeling zelf komt uit de Lannoo Dicht-bij-huis gids 'Wandelen in de grensstreek' maar is eigenlijk een route van de provincie West-Vlaanderen en vind je terug op de website van Westtoer. We startten de route niet aan het officiële startpunt maar aan de tramhalte Oostduinkerke Schipgat omdat we met de tram komen. Eerst wandelen we even door een woonwijk maar dan volgt al snel een mooi stuk door een deel van het duinengebied Doornpanne. We komen aan het officiële startpunt en ik ga toch even kijken naar de 'speciale' kraan. Daarna trekken we op bekende wandelpaden naar de Hoge Blekker waar we een mooi zicht hebben op de omgeving. Na de Hoge Blekker wandelen we via woonwijken naar Koksijde-Bad maar eerst doen we een klein omwegje naar de cache Villa la Vigie waardoor ik onverwachts op een mooi urbex plekje stoot. Aangekomen aan de dijk worden we meteen de duinen en het strand opgestuurd om terug te stappen richting Oostduinkerke. Er staat een stevige wind maar we hebben de wind in de rug. Een mooie wandelroute met afwisseling tussen duinen, mooie woonwijken en strand.

DSC_7661.jpg

Klik op de foto voor de volledige fotoreeks

 

20:17 Gepost door Ambigirl in Bewegwijzerde wandelroutes | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

10-03-14

2014-03-09 Eede: Smokkelpad deel 1

Een wandeling met het mooie weer konden we niet laten liggen. De GR 122 was geen optie want we hadden maar de namiddag en de bussen rijden ook al niet op zondag. De folder van het Smokkelpad met start te Eede (Nederland) lag al een jaartje in de kast dus deze werd dan maar uitgehaald. De route is ca. 25 km lang maar we beslisten om deze op te splitsen omdat het toch wel al lang geleden was dat er nog eens een deftige afstand gestapt werd. Het lusje in Eede zelf lieten we vallen. Van de route valt niet veel te zeggen. Mooie, uitgestrekte weiden en akkers omzoomd door lange bomenrijen maar bijna volledig verhard en redelijk wat verkeer langs de wegen dus niet zo aangenaam. Enkel het laatste stukje op de Graaf-Jansdijk is onverhard en aangenaam om te wandelen. We twijfelen dus of het tweede deel nog gedaan word. Maar het deed deugd om eens terug te wandelen en hopelijk volgt er eens een vrije zaterdag zodat ook de GR 122 verder gezet kan worden.

Nederland, Eede, smokkelpad, Aardenburg, Middelburg, Zeeland

Klik op de foto voor de volledige reeks

13-01-14

2013-12-15 Sint-Maria-Lierde Blauwe natuurpuntwandeling in het Parkbos-Uilenbroek

Een wandeling van 11,5 km in het natuurgebied Parkbos-Uilenbroek met veel onverharde wandelpaadjes en mooie, rustige omgeving. Een aanrader om dit gebied te ontdekken. Klik op de foto voor de volledige reeks.

DSC_3978.jpg

23-12-13

La Houppe: In het Brakelbos (01-12-2013)

Ik ben ooit eens met deze wandeling begonnen op 09-02-2013 samen met een andere amateurfotografe maar door het vele fotograferen zijn we toen niet rondgeraakt. Vandaag een tweede poging terug met 2 amateurfotografen. En deze keer hebben we de volledige wandeling kunnen doen. De wandeling is 7,5 km lang en kun je terugvinden op http://ideta.boxgmt.net/files/ANX-02-000FNU/ANX-02-000FNU.... Om de foto's te bekijken, klik je op onderstaande foto.

DSC_3651.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

26-08-13

Bavikhove: Oude Leiewandelroute (11-08-2013)

Op de laatste dag van het verlof werd er een korte wandeling gezocht. De keuze viel op de Oude Leiewandelroute van 10,8 km met start te Bavikhove van toerisme West-Vlaanderen (www.westtoer.be). Net voor ik wil vertrekken met de auto valt er nog een korte maar hevige bui. Paraplu wordt in de rugzak gestoken maar de ganse wandeling kunnen we in T-shirt lopen. We vertrekken op het dorpsplein en via een tegelpad dalen we af tot de Plaatsebeek die we oversteken tot we op een rustige weg komen. We blijven de vallei volgen en passeren een oude vlasroterij. Na een tijdje verlaten we de weg om naar een oude Leiearm te stappen. Er volgt een prachtig stukje op een graspad langs de Leie en door weiden. Daarna stappen we richting Ooigem langs het Ooigembos om uiteindelijk toch af te slaan in een bospad en zo het bos te dwarsen. We komen uit aan het jaagpad van de gekanaliseerde Leie dat we naar links volgen tot de drietrapssluis van Ooigem. Daarna gaat het terug langs een oude Leiearm op een mooi wandelpad waarbij we het kasteel van Ooigem en de historische hofstede Munkenhof passeren. We komen terug aan het jaagpad van de Leie en na de brug Ooigem-Desselgem kiezen wij voor de grasdijk. Een echt pad is er niet maar hier heb je een mooi uitzicht op de Leie en moet je niet telkens uitkijken voor de velel fietsers die hier passeren. Thv de eerdere oude Leiearm die we reeds passeerden, dalen we terug af naar het jaagpad en volgen verder over een graspad de oude Leiearm nu aan de andere kant. Na deze Leiearm keren we terug naar het jaagpad om dit nog een hele tijd te volgen tot net over Bavikhove. Uiteindelijk slaan we af en via rustige wegen en een tegelpaadje keren we terug naar het dorpsplein. Besluit: een verrassend mooie wandeling met veel onverharde paden.

IMG_0897.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks (telefoonkwaliteit)

 

19-08-13

Nieuwpoort: Ter Yde wandeling (03-08-2013)

Tijdens mijn vakantie aan zee werd er naast lezen, op het strand liggen, terrasjes doen, fietsen en geocachen ook gewandeld. Geen lange wandeling deze keer en in de buurt van onze logeerplaats dus de keuze viel op de Ter Yde wandeling met start in Oostduinkerke. De wandeling komt uit de Dicht-bij-huis wandelgidsreeks van Lannoo maar is eigenlijk een realisatie van de provincie West-Vlaanderen en bewegwijzerd met bordjes met groene tekst. De routekaart en bijhorende beschrijving kan aangekocht worden via www.westtoer.be. Wij starten in Nieuwpoort thv. de Ter Yde duinen omdat we daar het gemakkelijkst kunnen parkeren langs de Koninklijke Baan. Via een kort wandelpaadje door de Ter Yde duien en de Kol. D'Haenenlaan komen we op de Noordzeedreef waar we aansluiting vinden met de wandelroute. We wandelen langs enkele vakantiedomeinen tot we aan een onverharde veldweg komen die ons naar het Hannecartbos leidt. Een heel mooi paadje brengt ons door dit bos aan de rand van de Ter Yde duinen. Na het bos pikken we de GR 5A op die ons door een stuk van de Ter Yde duinen brengt tot iets voor de jeugdherberg van Oostduinkerke. We doorkruisen het terrein en door woonwijken wandelen we tot het Fabiolaplein, de officiële start van deze wandelroute. Niet veel later staan we op de dijk die we richting Nieuwpoort volgen. We laten ons wel verleiden om een ijsje te eten. Op het einde van de dijk volgen we een tegelpad aan de voet van de strandduinen tot we uiteindelijk de duinen moeten doorkruisen om naar het strand te stappen. We volgen het strand tot net voor Nieuwpoort. Hier verlaten we de wandelroute om door de duinen terug naar onze auto te stappen. Besluit: een heel mooie wandelroute die toont dat er aan onze kust toch nog mooie niet-bebouwde plekjes te vinden zijn.

IMG_0821.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks (terug met telefoon genomen)

15-04-13

Sinaaï: Fondatie van Boudelo (07-04-2013)

Vorig weekend moest ik in Sinaaï zijn om communiefoto's te nemen. Na de fotoshoot had ik de tweede etappe van de GR 122 gepland maar uiteindelijk werd het toch later dan voorzien en dus heb ik mijn back-up wandeling gedaan die ik al een hele tijd liggen had. De wandeling vertrekt in Sinaaï aan de Liniedreef en is 6,5 km lang. Ideaal om nog even te genieten van het eerste lentezonnetje. Je wandelt langs het natuurreservaat 'De Fondatie van Boudelo', een stiltegebied. De naam verwijst naar de abdij van Boudelo die hier in de buurt gesticht werd. De gronden werden aan de abdij toegewezen. Het gebied bestaat uit vochtige graslanden, oude houkhatbossen, akkers en weiden, oude knotwilgen, populierenbossen en gemengd loofbos. De wandeling verkent al deze landschapstypes. Onderweg pik ook de geocaches boudelocache en pomperdepomp op. De terugweg loopt grotendeels langs het kanaal van Stekene. Op het einde zie ik nog een drietal reetjes wegvluchten maar ik ben te laat voor een foto. Deze wandeling is echt een aanrader voor wie op zoek is naar stilte en rust, geen te lange wandeling wil en voornamelijk onverhard wil wandelen.

DSC_0261.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

18-03-13

Vlassenbroek: Polderwandeling (17-03-2013)

We hadden de bedoeling om naar de Hoge Venen te rijden omdat er nog altijd sneeuw lag maar de weersvoorspellingen en een blik op de webcam (heel veel mist) lieten ons besluiten om een andere wandeling te doen. In mijn wandellijstje vond ik 4 wandelingen van Natuurpunt terug in Vlassenbroek. Ik had er nog nooit van gehoord dus was wel benieuwd om een nieuwe plek te ontdekken. Ter plekke kozen we voor de polderwandeling van 9 km omdat die ons het meest afwisselend leek. De wandeling verkent het poldergebied in een bocht van de Schelde en is een afwisseling van dijkpaden en polderpaden. Op een bepaald moment kun je niet door door grote werken in het kader van het Sigmaproject. Dat moet helpen om de regio beter te beveiligen tegen overstromingen en tegelijk de waardevolle Scheldenatuur te herstellen door een overstromingsgebied in te richten. We keren op onze stappen terug en via het kaartje stappen we naar de dijk langs de Schelde waar we na een tijd de wandelroute terug oppikken. We komen in Baasrode en via enkele steegjes komen we langs enkele visvijversr. Daarna gaat het terug door de polder naar het kerkje van Vlassenbroek. Een warme chocomelk en een pannekoek met suiker hebben we verdiend.

DSC_0153.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

02-03-13

Drongen: Paterkenspad (02-03-2013)

Vandaag wilde ik starten met de GR 122 maar het grijze weer hield ons tegen. Omdat ik vorig weekend verplicht binnen moest blijven wegens griep, wou ik toch zeker eens buiten komen. Daarom werd het de dichtste wandeling die ik liggen had: het Paterskenspad in Drongen van 9 km. Deze wandeling kun je op volgende link terugvinden: http://www.pasar.be/Drongen/?p=3628. De wandeling is voor mij bekend gebied door de dagstapperwandeling Gent en de Buitenband fietstocht tijdens de Gentse Feesten. De route loopt veel over onverharde trage wegen en door landelijk gebied. Al blijft de bebouwing nooit ver weg. Onderweg passeer je ook nog het kleine natuurgebied Het Leeuwenhof, een oude zandwinningsput en het vroegere Jezuïetenbuitenverblijf De Campagne. Dat de lente nadert, merk je ook aan enkele kleine dingen zoals de katjes in de bomen, sneeuwklokjes en de eerste lammetjes. Laat die lente maar komen!

DSC_0180-2.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

12-02-13

D'Hoppe: In het Brakelbos (09-02-2013)

Zaterdag was de zon er maar ik had te weinig tijd om een lange afstand te stappen en dus werd het een korte wandeling van 7,5 km net over de taalgrens in La Houppe of d'Hoppe. We starten aan de kapel van Sint-Kristoffel en trekken onmiddellijk het Brakelbos in. Gelukkig heeft het de nacht ervoor gevroren want het pad ligt er heel drassig bij. We kronkelen door het bos dat er mooi bijligt met een klein sneeuwlaagje. Uiteindelijk verlaten we het bos en lopen we langs de bosrand tot we stijgen naar een asfaltweg. We passeren enkele huizen en al snel komen we op een smal pad tussen weiden. De zon heeft hier al voor dooi gezorgd en we ploeteren door de modder. Na een tijdje bereiken we een stijgende asfaltweg. Hoe meer we stijgen, hoe mooier het uitzicht. Op een prachtig pad naast de bosrand krijgen we een mooi panoramisch uitzicht. Uiteindelijk komen we op een tweevaksbaan. We moeten helaas de wandeling afbreken omdat ik op tijd terug thuis moet zijn. Jammer! Maar door onze inkorting hebben we het geluk om 2 hertjes te zien in een weide die snel wegvluchten wanneer we stil blijven zijn. Even verder zit er een hele groep net naast een weide. Zijn dit nu ook wilde of toch gekweekte? Geen idee. Uiteindelijk bereiken we na 6,4 km terug de kapel. Het tweede deel zal ook nog wel eens volgen.

vlaamse ardennen,brakelbos,d hoppe

Klik op de foto voor de volledige reeks

 

07-12-12

Tenerife: Wandeling in het NP Teide (28-11-2012)

Naar jaarlijkse gewoonte is de winter een periode om naar de zon te trekken en zijn we terug naar Tenerife geweest. Tenerife is meer dan Playa de las Americas en het binnenland met het NP Teide en het noorden is prachtig wandelgebied. Ook dit jaar gingen we gaan wandelen al hebben we de geplande wandelingen niet gedaan door de wolken die op 1800 m hingen. We hadden een back-up wandeling die in het NP Teide vertrok omdat je dan meestal boven de wolken zat. Helaas ging deze wandeling door het getroffen gebied van de brand van deze zomer en was dus niet toegankelijk. We zijn dan maar naar de 'tourist information' gereden en hebben daar een wandelkaart verkregen met wandelvoorstellen. De meeste wandelingen waren in lijn maar gelukkig waren er nog een paar luswandelingen die we niet hadden gedaan. We kozen voor wandeling nr. 13 (Samara vulkaan) en reden naar het vertrekpunt. Dit was even zoeken omdat de kaart niet duidelijk was maar de wandeling vertrekt aan het tweede viewpoint op de TF-38. Toen we vertrokken was het 4°C, een groot verschil met de 25°C op zeespiegelniveau. Een informatiebord toont de route, het hoogteprofiel en een verwachte wandeltijd van 2,5 uur.

Tenerife, Samara vulkaan, Teide

De Samaravulkaan ligt onmiddellijk aan de start van de route en je kan naar de top klimmen maar wij besluiten om dit tot het laatste te houden. We vertrekken en een duidelijk pad dat bewegwijzerd is met groene bordjes met gele cijfers brengt ons tussen de dennenbomen. Enkele dagen ervoor hebben we enkele uren regen gehad en vanaf de zee zagen we toendat de Teide een mooi sneeuwtapijt gekregen had. Hierboven krijgen we nu een beter zicht op de besneeuwde top al was er wel al veel weggesmolten. Helaas kunnen we niet lang van het zicht genieten want de wolken komen hoger en hoger en al snel zitten we in de wolken en zien we niet veel meer. We besluiten toch door te stappen en beginnen te stijgen. Na een hele tijd bereiken we een kam en komt er een kleine opklaring. We krijgen een prachtig zicht op het vulkaanlandschap en genieten met volle teugen. De wolken geven net de indruk dat er stoom uit de grond komt. Maar alles trekt terug dicht en we stappen verder. Na het hoogtste punt (2088 m) beginnen we terug aan de afdaling en bereiken we terug de boomgrens. Het duurt nu niet lang meer voor we het startpunt bereiken. De Samara vulkaan zit volledig in de wolken dus de top laten we voor wat het is. De wandeling was uiteindelijk maar 5 km lang en wij deden er 1,5 uur over. Ik kan me wel voorstellen dat je er 2,5 uur overdoet wanneer je beter zicht hebt dus deze wandeling zullen we nog eens moeten overdoen. Voor deze wandeling moet je een gemiddelde conditie hebben, je stijgt en daalt toch meer dan 200 m. De paden zijn wel duidelijk enkel bij het hoogste punt gaat het tussen de lavavelden en moet je wat meer uitkijken waar je je voeten zet.

14-11-12

Drongen: Langs Drie Leien (11-11-2012)

Dit weekend hebben we een korte wandeling van 9 km gekozen met start op het Drongenplein in Drongen. De wandeling kun je hier terugvinden. De totale wandeling was een combinatie van paden die ik ooit eerder reeds bewandeld of gefiets had dus ontdekkingen heb ik niet gedaan. Je vertrekt richting de spoorwegbrug en even na de brug sla je links af en kom je al snel op een onverhard pad terecht die je naar de Leie brengt. Je blijft de Leie nu een hele tijd volgen en je passeert een jachthaven, het 'Heilig Huizeken' en kijkt uit op de grote villa's met tuinen aan de overzijde. Uiteindelijk kom je aan de E40 en via de voetgangersbrug onder de snelweg kun je de Leie oversteken. Nu stap je richting Afsnee aan de andere oever van de Leie maar die blijft nu verborgen achter de villa's. We krijgen nu asfalt onder de voeten. Plots beseffen we dat we het veer in Afsnee over de Leie moeten nemen maar we hebben geen idee of dit nog vaar in deze periode. Gelukkig brengt het 'world wide web' ons duidelijkheid en kunnen we onze wandeling vervolgen. Na het veer komen we terecht in een meersenlandschap en een prachtig pad langs de oever van de Leie brengt ons terug naar Drongen. Opgepast, er zijn werken aan de gaan aan de spoorwegbrug maar via een wei kom je gemakkelijk in Drongen terecht. Conclusie: een mooie wandeling met veel onverharde wegen dicht bij Gent.

DSC_0129.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

20:01 Gepost door Ambigirl in Bewegwijzerde wandelroutes | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

25-09-12

Gedinne: wandeling nr. 6 (16-09-2012)

Het tweede weekend van September zat ik in Gedinne. Zaterdag trokken we naar de grotten van Han-sur-Lesse en zondag gingen we wandelen. Omdat we met heel wat kinderen waren, kozen we voor een korte wandeling van 4 km. Zo een korte wandeling kan soms tegenvallen omdat je bijna het dorp niet verlaat maar deze wandeling is zeker de moeite en afwisselend. Na het verlaten van het dorp wandelen we langs het riviertje La Houille samen met de GR 126. Na een tijdje klimmen we het dal uit en krijgen we een ander beeld van de omgeving met mooie panorama's. Het laatste stukje is wat minder omdat we via gewone wegen terug naar Gedinne stappen maar deze wandeling is zeker een kindvriendelijke wandeling.

DSC_0028.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

18-09-12

Esch-sur-Sûre: wandeling nr. 3 (09-09-2012)

September is een maand van weekendjes weg. Het eerste weekendje ging naar Esch-sur-Sûre in het Groot Hertogdom Luxemburg. En natuurlijk kon een wandeling niet ontbreken in deze mooie streek. We kozen voor wandeling nr.3. Het aantal kilometers wisten we niet maar er werd een wandeltijd van 5 uur gegeven dus we gokten op een 15 km en na de wandeling bleek dit ongeveer te kloppen. We vertrekken vanuit het prachtige dorpje Esch-sur-Sûre en stijgen onmiddellijk via een asfaltweg. We krijgen snel zicht op de stuwdam op de Sûre die we 's avonds nog zijn gaan bezichtigen. Na het asfalt worden we een bosweg ingestuurd. Net die dag is er een MTB-tocht op een deel van ons parcours. Het smalle paadje is te smal voor fietsers en wandelaars dus moeten we telkens uit de kant om de MTB'ers door te laten. Iedereen zegt vriendelijk goeiedag. Denk dat ik nog nooit zoveel maal goeiedag moet zeggen hebben in één uur. We wandelen door het bos en hebben soms doorkijkjes naar de dam maar krijgen nooit een mooi zicht. Uiteindelijk verlaten we het MTB-parcours en is het bos voor ons alleen. Op een bepaald moment missen we een afslag maar we kunnen ons snel oriënteren en pikken de route thv. een dorpje terug op. Dan gaat het terug de bossen in tot we plots een mooi uitzichtspunt bereiken met zicht op de Sûre. We zien de voetgangersbrug liggen en het strand waar we gaan lunchen maar we moeten nog even doorstappen en flink dalen. Uiteindelijk komen we aan de brug waar het door het mooie weer heel druk is. We lunchen in de jeugdherberg en zijn nu op ons verste punt.

GH Luxemburg, Esch-sur-Sûre, Sûre, wandeling nr. 3

Klik op de foto voor de volledige reeks

Na de rustpauze steken we de brug opnieuw over en volgt er een lastige beklimming naar de top van de heuvelkam. We verlaten nu het bos en stappen op asfaltwegen op de heuvelkam terug. We passeren hetzelfde dorpje als in het doorgaan maar nu aan de andere kant. Er volgt nog een klein stukje naar Esch-sur-Sûre maar de bewegwijzering klopt niet meer met de kaart. We blijven de kaart volgen en na nog een klein stukje mislopen te hebben, krijgen we een prachtig zicht op ons eindpunt. Na een steile afdaling en staan we uiteindelijk terug aan de brug over de Sûre. Dit was een prachtige wandeling die behoorlijk pittig was door de vele hoogteverschillen in het eerste deel. De bewegwijzering is soms verwarrend dus een goede topografische kaart is onmisbaar.

15-04-12

Moerbeke-Waas Heidebos (11 km) (14-04-2012)

Dat Oost-Vlaanderen geen bosrijke provincie is, dat weten we maar in het noorden van de provincie is nog één van de zeldame grotere bosgebieden terug te vinden nl. het Heidebos. Er lopen 3 bewegwijzerde wandelingen door het gebied en we kozen voor de gele route (6,8 km volgens GPS; start aan parking 1) en rode route (4,2 km volgens GPS; start aan parking 2). Bij de gele wandeling wandel je eerst door een stukje bos totdat je op een betonstraatje komt waar we de GR 122 oppikken. Open akkers en bosstukken worden afgewisseld. Uiteindelijk komt de route aan de E34 en moet je even het gezelschap dulden van deze drukke verkeersweg. Uiteindelijk slaan we links af en verlaten we de GR 122 en de drukke E34 en volgt een mooi stuk door het bos dat hier vnl. uit naaldbomen bestaat. We passeren aan de overblijfselen van Fort Francipany waar de wallen nog duidelijk herkenbaar zijn in het landschap. Daarna keren we langs de bosrand terug naar het eerdere betonstraatje en keren we via het eerste stukje terug naar de parking. Parking 2 ligt aan de andere kant van het bos en daar begint de rode wandeling van Natuurpunt. Eerst volgen we een mooie dreef en dan stuurt de bewegwijzering ons het begrazingsgebied van de Galloway runderen. We kronkelen over graspaden door dit gebied maar de runderen krijgen we niet te zien. Blijkbaar is er hier ooit een vliegveld geweest en wanneer we langs een open vlakte stappen, denken we dat dit ooit het vliegveld moet geweest zijn. Velen delen van het bos worden nu opnieuw open gemaakt om de heide nieuwe kansen te bieden. Uiteindelijk stappen we via een mooie dreef terug naar de parking. De rode route is volledig onverhard. Bij de gele route krijg je enkele betonstukken onder de voeten en moet je even langs de E34 stappen. Maar beide wandelingen zijn afwisselend en zeker de moeite.

Heidebos, Moerbeke-Waas, Wachtebeke, GR 122, wandelen

Klik op de foto voor de volledige reeks

 

05-02-12

Gent: Bourgoyen-Ossemeersen (04-02-2012)

Heel de week hoopte ik al dat er sneeuw ging vallen zodat we eindelijk eens een winterlandschap konden fotograferen. Vrijdag was het dan zover met alle verkeersellende erbij. Zaterdag was het dan een prachtige winterdag met zon en vriestemperaturen zodat we ook konden genieten van de sneeuw. Wij trokken naar de Bourgoyen-Ossemeersen en deden de blauwe wandeling (ca. 5 km) die het volledige gebied omcirkelt. Veel wandelaars genoten van dit mooie landschap. Na het wandeltochtje moesten we wel even terug opwarmen in de drukke cafeteria maar het heeft deugd gedaan. Klik op de foto voor de volledige reeks.

DSC_0053.jpg

02-01-12

Ingooigem: Stijn Streuvels wandelroute (11-12-2011)

Eerst en vooral een fantastisch 2012 met veel wandelplezier gewenst!!! Ik keer wel nog even terug naar 2011 voor een kort verslagje van de laatste wandeling van 2012. Deze keer gingen we naar Ingooigem en starten we aan het geboortehuis van Stijn Streuvels. Dit is ingericht als museum maar nu tijdelijk gesloten wegens renovatiewerken. De wandeling is 6,4 km lang en loopt over heel wat veldwegen en tegelpaden. Je krijgt zicht op Tiegem, de Scheldevallei en de Kluisberg en stapt langs de Bergmolen en het Sint-Arnolduspark. Via een mooi valleitje krijg je zicht op het vlakke West-Vlaanderen en daarna gaat het langs het Schernaaihof naar de kerk van Ingooigem waar zich een monument bevindt voor Stijn Streuvels. Nog even langs de drukke weg en je staat terug aan het Lijsternest. Een korte maar mooie wandeling (****).

DSC_0011-2.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

 

21-11-11

Oostwinkel: Keigatbosroute (20-11-2011)

Deze keer geen dagstapperwandeling maar een provinciale wandelroute in Oost-Vlaanderen nl. de Keigatbosroute van 10 km. Informatie  + kaartje vind je hier terug. De route vertrekt aan café 'De Kastelein' in de Kasteeldreef te Oostwinkel en er volgt een wat overbodig lusje tot aan de drukkere Kruipuitstraat. Daar moet je naar links en dan de eerste straat rechts nemen. Er stond hier geen routebordje maar het kaartje is duidelijk. Je volgt een kaarsrechte betonweg om uiteindelijk een grindweg naar het Keigatbos in te slaan. Een korte wandeling heeft het voordeel dat je meer tijd kunt nemen om te fotograferen en door het lage zonlicht krijg je een mooie lichtinval en zonneharpen te zien in het bos. Ik heb dan ook de tijd genomen om deze proberen te fotograferen. Na dit mooie stukje en het veldkruis (teruggaand tot de 13e eeuw) krijg je weer beton onder de voeten en volgt terug een wat minder lusje. Na dit lusje trek je terug het Keigatbos in en volgt terug een mooi stuk door het bos. We volgen hier een heel klein stukje de streek-GR Uilenspiegel. Waar de streek-GR rechtdoor gaat bij het verlaten van het bos slaan wij links af en via alweer beton keren we terug naar Oostwinkel. De schemering begint te vallen en dat levert nog wat sfeervolle foto's op. Geen hoogvlieger deze wandeling maar de stukjes in het bos zijn zeker de moeite dus voor mij *** waard (neigend naar **).

DSC_0170B.jpg

17-08-11

Nieuwpoort: Koolhofwandelpad (28-07-2011)

Tijdens mijn vakantie aan zee ben ik ook in Nieuwpoort gaan wandelen via de provinciale wandelroute Het Koolhofpad van 8 km. De wandeling start volgens de wandelgids op de Markt in Nieuwpoort maar wij komen met de tram en vatten de route aan aan het monument ter ere van de overleden vissers. De route gaat langs de vismijn en de Ijzer en thv. het Kattensas stappen we naar de Koninklijke Baan die we oversteken. We vervolgen onze weg langs de Oude Veurne Vaart door een woonwijk en stappen uiteindelijk naar het centrum van Nieuwpoort-stad met de  OLV-kerk, stadhuis en graanhalle met belforttoren. Na het centrum trekken we naar de Frontzate oude spoorwegbedding die nu als fiets- en wandelpad is ingericht. We volgen de bedding tot aan het kanaal Nieuwpoort-Veurne dat we oversteken en volgen via het onverhard jaagpad. Op het einde van het pad krijgen we asfalt onder de voeten en stappen we naar de Koolhofput. Deze waterplas is ongeveer 10 ha groot en is het resultaat van zandwinning bij de aanleg van de E40. Het is hier aangenaam wandelen op een graspad tot we terug aan de Frontzate spoorwegbedding zijn. We stappen terug naar het kanaal Nieuwpoort-Veurne maar ditmaal volgen we het jaagpad richting de Ganzepoot, een 'kunstwerk' van een sluizencomplex van 1820. We omcirkelen het sluizencomplex volledig en stappen langs het Koning Albert I-monument. Via de brug over de Ijzer staan we even later terug aan de tramhalte en zit de wandeling erop. Voor wie even van het drukke kusttoerisme wil ontsnappen is deze wandeling een aanrader (***). De wandeling biedt afwisseling tussen cultuure en natuur.

DSC_0010B.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

Kenmerken:

 • 8 km
 • startplaats: stadhuis van Nieuwpoort op de Markt 
 • Bron: provinciale wandelroute West-Vlaanderen (http://www.westtoer.be/westtoer/routes.aspx?id=162875)
 • niet toegankelijk voor buggy's
 • aard van de wegen: overwegend graspad, onverharde spoorwegbedding, asfalt en voetpaden
 • ***   

02-03-11

Torhout: Moereveldwandelroute (27-02-2011)

Eigenlijk wou ik zondag terug met mijn dagstapperwandelingen starten maar er werd regenachtig weer voorspeld dus had ik mijn wandelplannen al terug opgeborgen zaterdagavond. Toen ik zondag opstond, bleek het zonnetje te schijnen. Het was al te laat om nog een dagstapperwandeling te doen en uiteindelijk werd het de Moereveldwandelroute van 7,6 km met start aan de kinderboerderij (d'Oude Smelterij) te Torhout. De wandeling passeerde een manege en je stapt meteen langs een beek op een graspad. De eerste 4,5 km loopt de route bijna volledig over het graspad langs de kronkelende Spanjaartbeek waarbij je verschillende hekjes moet passeren. Een lichte golving in het landschap is zichtbaar. Na het verlaten van de Spanjaartbeekvallei stap je terug over een onverhard pad naar de Vijfhuishoekstraat. Dit is het enige langere verharde stuk en het mindere stuk met zicht op de baan Torhout-Kortemark. Maar na 1,5 km moet je terug door een hekje en krijg je terug gras onder de voeten. Je kronkelt langs weiden en akkers terug naar de kinderboerderij. Een gemiddelde wandeling maar vooral de overvloed aan onverharde paden is een pluspunt.

DSC_0247.JPG

Klik op de foto voor de volledige reeks

Kenmerken:

 • 7,6 km
 • startplaats: d'Oude Smelterij (kinderboerderij van Torhout)
 • Bron: provinciale wandelroute West-Vlaanderen (http://www.westtoer.be/westtoer/routes.aspx?id=144)
 • niet toegankelijk voor buggy's 
 • aard van de wegen: overwegend graspad, stuk beton en asfalt
 • ***  

04-02-11

Merendree: Slodderspookroute (30-01-11)

Vorig weekend was het zalig winterweer. Ik trok naar Merendree voor de Slodderspookroute van 9 km. De route vertrekt aan de kerk maar wij vertrekken aan de brug over het Schipdonkkanaal. Ik verwachtte niet veel van de route maar was toch verrast van de rust en een paar leuke paadjes. Kiik op de foto voor de volledige reeks.

DSC_0023.JPG

Kenmerken:

11-01-11

Bossuit: Bouvrie wandelroute (09-01-2011)

De eerste wandeling van het jaar zit erop, ik zal maar zeggen wandelingske. Het was maar een korte wandeling van 5,5 km. Klik hier voor meer informatie. De wandeling start in Bossuit aan het streekbezoekerscentrum West-Vlaamse Scheldestreek aan de monding van het kanaal Kortrijk-Bossuit in de Schelde. Eerst stap je een kort stukje langs de Schelde, daarna doorkruis je Bossuit op weg naar het kasteel van Bossuit. Dit gaf nogal een verwaarloosde indruk. Vanaf dan verlaat je de bebouwing en kom je terecht in landbouwgebied. De wandeling is volledig vlak maar je ziet dat je hier aan de voet van de Vlaamse Ardennen bent met zicht op de Kluisberg en de heuvelende omgeving. Je passeert enkele prachtige oude hoeven waaronder het Goed te Bouvrie. Daarna volgt een stukje spoorwegbedding en je keert terug naar Bossuit langs het kanaal. Je loopt op het jaagpad dat hier heel ver van het kanaal ligt. Dit komt omdat een bredere en diepere bedding gegraven werd naast het oude kanaal en het oude kanaal opgevuld werd. Bijna in Bossuit is een kort stukje niet opgevuld en is nu een reservaat. Uiteindelijk kom je terug aan het bezoekerscentrum waar je iets kan drinken/eten of de tentoonstelling bezoeken. Het mooie weertje lokte blijkbaar veel volk naar buiten want verschillende wandelaars deden deze wandeling. Niet echt een hoogvlieger maar toch een aangename wandeling met veel autovrije stukken en rustige landbouwwegen.

DSC_0026-2.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

Kenmerken:

 • 5,5 km
 • startplaats: Streekbezoekerscentrum West-Vlaamse Scheldestreek in Bossuit (Doorniksesteenweg 402, 8583 Bossuit-Avelgem)
 • Bron: http://www.westtoer.be/westtoer/routes.aspx?id=152
 • toegankelijk voor buggy's
 • aard van de wegen: asfalt en klein stukje onverhard  
 • ** 

15-12-10

Ertvelde: Hoge Walroute (12-12-2010)

Dit weekend wou ik een korte wandeling in de buurt van Gent doen. Na wat surfen op het net kwam ik de Hoge Walroute van 11 km tegen met start te Ertvelde. De zon scheen nog toen ik vertrok in Gent maar na 5 minuten werd het donker en kwam er een fikse bui. De laatste druppels vielen toen ik aan het sportcentrum van Ertvelde kwam en de hele wandeling bleef het droog en kwam de zon af en toe piepen. Van het sportcentrum gaat het naar Kluizen langs een tweevaksweg met redelijk wat verkeer. Vanaf Kluizen wordt het wat beter en loop je langs de spaarbekkens en de Burggravenstroom en heb je zicht op kale akkers. Maar helaas is de bebouwing en het verkeer nooit veraf. Na een volgend gehucht keer je terug naar Ertvelde waar er nog een toertje rond de 'Hoge Wal' volgt. De 'Hoge Wal' is een van de best bewaarde mottes van Vlaanderen met nog een herkenbaar opperhof, neerhof en grachten en is als monument beschermd. Het is een van de oudste vormen van een kasteel: het was een versterkte woonplaats van een adellijk persoon. Uiteindelijk kom je terug aan het sportcentrum. Persoonlijk vind ik deze wandeling geen aanrader: teveel verkeer, volledig verhard en veel bebouwing.

DSC_0102-2.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks.

Kenmerken:

 • 11 km (inkorting van 7 km mogelijk)
 • bewegwijzerd
 • startplaats: Sportcentrum Hoge Wal in Ertvelde (Guldensporenlaan 34, 9940 Evergem)
 • Bron: toerisme Oost-Vlaanderen (http://www.tov.be/route.aspx?id=15274)
 • toegankelijk voor buggy's
 • aard van de wegen: asfalt
 • **

14-05-10

Gravelines: De Vauban aux Islandais (13-05-2010)

Nauwgezet volgde ik de weerberichten voor het verlengde weekend van Hemelvaartsdag en dat maakte dat ik donderdag naar de kust trok. Een goede keuze want hoe meer ik de kust naderde, hoe beter het weer werd. Uiteindelijk werd het zelfs een zonovergoten dag en zo heb ik het graag. Ik pikte mijn wandelgezelschap op in Westende en samen reden we naar Gravelines, in het departement Nord in Frankrijk. De wandeling van 9 km start op het marktplein van Gravelines met belfort. We verlaten het centrum snel en via de vestingen van Vauban gaat het richting de gekanaliseerde Aa die uitmondt in de Noordzee. We volgen deze rechtgetrokken rivier tot de zee en passeren Petit Fort Philippe & Grand Fort Philippe. Beide plaatsen herinneren aan de twee forten die Filips II in de 2e helft van de 16e eeuw liet bouwen maar later door de Fransen werden afgebroken. In Petit Fort Philippe passeren we de kleine jachthaven en een blauw-wit geschilderde vuurtoren en dan staan we op het strand. We volgen deze een heel stuk tot aan de kerncentrale van Gravelines, volgens de wandelgids de grootste van Europa en de 2e grootste ter wereld. Ik kan natuurlijk zeggen dat dit beeld niet echt paste in het omliggende natuurkader. Na het strand volgt een stukje duinen en 'polders', al is dit laatste eerder een aangelegd park maar het is er heel aangenaam wandelen.

DSC_0169C

Klik op de foto voor de volledige reeks

Uiteindelijk bereiken we terug Gravelines, waar nog een laatste stuk volgt langs de Vauban vestingen die het centrum omringen. Na eeuwen van strijd tussen de Fransen en Spanjaarden verslaan de Fransen de Spanjaarden in 1658. Een jaar later wordt vrede gesloten waarbij een forse hap Vlaanderen naar Frankrijk verhuisde. Aan beide zijden van de nieuwe grens worden veel steden versterkt. In Frankrijk gebeurt dat vooral onder de deskundige leiding van Sébastien le Prestre, heer van Vauban en dé vestingbouwer van Louis XIV, de Zonnekoning. In Gravelines kun je nog een groot deel van deze vesten bewonderen waarbij het duidelijk is dat aanvallers moesten klimmen, kruipen & zwemmen. Ze werden niet enkel frontaal, maar ook in de flanken belaagd. Kortom, militaire spitstechnologie van drie eeuwen geleden. Deze wandeling vind ik dus een aanrader (****): veel afwisseling en je krijgt ook wat geschiedenis mee.

Kenmerken:

 • 9 km (uitbreidingen mogelijk)
 • bewegwijzerd met gele strepen
 • startplaats: marktplein in Gravelines
 • Bron: Lannoo Dicht-bij-huis gids 'Op stap in de grensstreek van West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk' & http://www.cdt-nord.fr/uploadtif/MEDIA_5945834.pdf
 • toegankelijk voor buggy's
 • aard van de wegen: asfalt, zand, gras, grint, aarde
 • ****

 Gravelines: De Vauban aux Islandais

Map your trip with EveryTrail

07-04-10

Breskens: Westerscheldepad (05-04-10)

Op Paasmaandag trok ik naar Nederland, met name naar Breskens waar het Westerscheldepad start. Deze wandeling stond al een tijdje op mijn programma maar door het slechtere weer in het weekend kwam het er maar niet van. Maandag was het droog al bleef het bewolkt. De wandeling (13,6 km met uitbreiding) start aan het VVV-kantoor van Breskens en loopt langs de Westerschelde tot aan het zoutwatergebied het Voorland. Langs het water heb je een prachtig zicht op de vele scholeksters, meeuwen en andere waadvogels. Thv. het Voorland heb je zicht op de zandbanken en daar liggen verschillende zeehondjes te slapen. Heel mooi om te zien. Het maakte mijn dag helemaal goed. Na het verlaten van de Westerschelde wandel je naar het gehucht Nummer één. De naam komt van het eerste stuk dat verkaveld is na de indijking van de Hoofdplaatpolder. Via rustige wegen door het polderlandschap keren we terug naar Breskens waar nog een ommetje gemaakt wordt naar het Spuiplein en een uitzichtspunt op de Westerschelde. Een mooie wandeling en dus *** waard.

DSC_0039C

Klik op de foto voor de volledige reeks

Kenmerken:     

 • ca. 10 km; 13,6 km met uitbreiding    
 • niet bewegwijzerd
 • startplaats: VVV-kantoor te Breskens
 • Folder te koop in het VVV-kantoor en via het internet
 • volledig verhard (behalve een kort stukje als je de 2° uitbreiding niet kiest)     
 • buggyvriendelijk             

21-03-10

Ardooie: Ardooieveldroute (20-03-10)

Het was hier al een tijdje stil maar eindelijk is het er nog eens van gekomen om te gaan wandelen. De geplande wandeling naar Breskens werd voor de zoveelste keer uitgesteld door het weer maar in de namiddag klaarde het op en dus werd de provinciale Ardooieveldwandelroute van 8,2 km gekozen als noodoplossing. De start is aan de parking van het provinciedomain 't Veld. Je verkent eerst de omgeving van 't Veld en daarna trek je het bos in. Veel valt er niet te vermelden. Het eerste deel is niet echt de moeite en je ziet heel wat industrie en auto's. Uiteindelijk trek je het 't Veld in langs de vijvers en door het bos. Met de warmere temperaturen is er heel wat volk, helaas kwam het zonnetje er toch niet door. De wandeling is volledig verhard behalve het laatste stuk in 't Veld. Een mindere wandeling (5/10) maar ik heb genoten van nog eens buiten te zijn en hopelijk is dit de start van mijn wandelseizoen.

DSC_0038B

Klik op de foto voor de volledige reeks