13-11-11

Rodeberg-Westouter-Boeschepe-Katsberg-Zwarteberg-Rodeberg: Panoramawandeling in de West-Vlaamse bergen (11-11-11)

Het weerbericht beloofde een mooie, zonnige herfstdag op Wapenstilstand nadat het ochtendgrijs weggetrokken was. Dit kon op sommige plaatsen hardnekkig zijn en helaas was het ochtendgrijs in Heuvelland heel hardnekkig want de zon hebben we zelfs niet gezien en van de beloofde panorama's kwam ook niets in huis. We hadden er nochtans veel zin in in dagstapper nr. 11 (23,1 km zonder lus op de Katsberg) uit de dagstappergids West-Vlaanderen. De wandeling start op de Rodeberg aan de Lijstermolen. Door de dichte mist vinden we die niet en rijden we al terug de Rodeberg af. We keren terug en vinden via de wit-rode streepjes van de GR 5A Zuid uiteindelijk de parking. Eénmaal uit de auto is het heel fris en ik beklaag het me dat ik mijn sjaal en handschoenen niet bij heb. We volgen onmiddellijk de GR 5A Zuid richting Westouter. We trekken het Hellegatbos in en dalen af. De mist heeft hier wel zijn charmes. Beneden moeten we over een plankenpad. Dit is heel glad en bemost en uiteindelijk loop je beter ernaast dan erop om een slippartij te voorkomen. Uiteindelijk verlaten we het Hellegatbos en de Rodeberg om richting Westouter te stappen. We passeren het natuurreservaat De Sulferberg en lopen langs de Sulferbergbeek op een mooi pad. We belanden in Westouter dat we al even snel verlaten. We stappen naar Boeschepe en enkele mooie veldwegen brengen ons in dit Franse dorpje. Onderweg worden we beloond met prachtige panorama's op de verschillende bergen van Heuvelland volgens de wandelgids. Die zullen voor later zijn als ik ooit eens de GR 5A stap. In Boeschepe passeren we de Ondankmolen en pikken de GR 128 op die ons via de Boeschepeberg naar de Katsberg brengt. Ook hier is er niets te zien door de mist en het lusje rond de Katsberg laten we dan ook voor wat het is. We liepen de hele tijd over redelijk vlak terrein maar vanaf de Boeschepeberg gaat het op en neer. De volgende berg is de Kokereelberg en dan de Zwarteberg die we beklimmen via een stenig pad. Boven op de Zwarteberg stappen we het Parc Départemental Marguerite Yourcenar in. We passeren de Villa Mont-Noir, nu een residentie voor Europese schrijvers die zich enkele maanden aan hun literaire creatie willen wijden. Het park is prachtig en langs een Brits-Frans kerkhof verlaten we de Zwarteberg. We zien de Rodeberg al liggen maar doen nog een klein lusje in de Douvevallei vooraleer definitief naar het eindpunt terug te keren. De mist is opgetrokken en nu zien we de Lijstermolen staan. We warmen even op in brasserie-restaurant 'De Nachtegaal' vooaleer terug te keren. De wandeling was de moeite en is zeker **** waard bij zonnig weer.

DSC_0309b.jpg

klik op de foto voor de volledige reeks

Kenmerken:

 • 23,1 km (25,7 km met lusje rond Katsberg)
 • startplaats: Lijstermolen op de Rodeberg)
 • Bron: Dagstappergids West-Vlaanderen (Lannoo)
 • niet toegankelijk voor buggy's
 • aard van de wegen: boswegen, veldwegen, smalle paden en rustige asfaltwegen
 • **** (bij zonnig weer)

12-09-11

Zillebeke-Hollebeke-Voormezele-Zillebek: In Flanders Fields, where poppies blow ... (17-07-11 & 10-09-11)

Dagstapper Nr. 13 uit de dagstappergids West-Vlaanderen biedt de mogelijkheid om de wandeling op te splitsen in 2 lussen. Ik had de bedoeling om de wandeling van 25,4 km in één dag te stappen maar regen liet ons besluiten om het tweede deel later te stappen. Dit weekend hebben we de tweede lus afgestapt. De wandeling vertrekt aan de parking van het provinciaal domein 'De Palingbeek' en verkent het domein grondig. We pikken de GR 128 op en blijven die volgen tot net na de Gasthuisbossen. Onderweg wordt je meermaals geconfronteerd met het oorlogsverleden via de oorlogskerkhoven, de bloeiende 'poppies', de Caterpillar-krater en Hill 60. Uiteindelijk belanden we via enkele weiden in de Gasthuisbossen. Het is hier heerlijk wandelen en heel rustig. De wandeling verlaat de GR 128 en we keren terug naar het provinciaal domein via een mooi pad tussen de velden. Via de oostelijke ingang komen we in het domein en stappen we langs het kanaal. Het kanaal was de bedoeling om de Leie met de Ijzer te verbinden maar door de onstabiele grond is het er nooit gekomen. De natuur nam opnieuw bezit van de sleuf en het resultaat is een mooi stukje groen. Het was al heel de tijd droog gebleven ook al zag de lucht er soms dreigend uit maar bijna aan de auto krijgen we toch een bui over ons en besluiten we om naar huis te keren. Dit weekend voorspelden ze voor zaterdag een echte zomerdag dus trok ik terug naar Zillebeke voor de tweede lus van deze dagstapper. De zon liet zich niet zoveel zien maar de hoge vochtigheid liet ons zweten. Ditmaal is de GR 5A Zuid vooral ons gezelschap.

dagstappergids west-vlaanderen,palingbeek,gr 128,gr 5a,wandelen,gasthuisbossen

Klik op de foto voor de volledige reeks

De wandeling volgt nu de andere oever van het kanaal en na het oversteken van de weg naar Hollebeke volgen we een smal paadje langs het bijna onzichtbare kanaal. Uiteindelijk verlaten we dit kanaal en ook de GR 5A Zuid en volgen we asfaltwegen door een licht golvend landschap. Na dit stuk krijgen we weer onverharde wegen onder onze voeten in een stukje bos. We zien hier ook de tekens van de nieuwe streek-GR in het Heuvelland en onze route pikt de GR 5A Zuid en GR 128 op die hier samenlopen tot aan het provinciedomein de Palingbeek. Langs een golfterrein en via een prachtige veldweg bereiken we het domein waar we terug langs het kanaal de parking bereiken. De eerste lus is een prachtig stuk, ook het tweede deel is zeker de moeite dus **** waard.

Kenmerken:

 • 25,4 km (Lus A: 12 km en lus B: 13,4 km)
 • startplaats: Parking van het provinciaal domein de Palingbeek 
 • Bron: Dagstappergids West-Vlaanderen
 • Niet toegankelijk voor buggy's
 • aard van de wegen: eerste lus bijna volledig onverhard (gras-, bos- & aardewegen), tweede lus onverhard en een langer stuk asfalt 
 • ****

10-08-11

Houtem: Door het biljartvlakke land van de Moeren (05-08-2011)

Tijdens mijn vakantie in Westende trok ik naar Houtem om dagstapper nr. 7 uit de Dagstappergids West-Vlaanderen te stappen. Deze wandeling start volgens de wandelgids aan het station van Adinkerke maar omdat het aanloopstuk hetzelfde is als de uitlooproute en vooral door woonwijken loopt laten wij dit stuk vallen. Wij vertrekken aan de kerk in Houtem waardoor de wandeling 19,4 km is ipv. 25 km. Het eerste stuk langs de Bergenvaart tot aan de Sint-Gustaafsmolen heb ik reeds gestapt via deze wandeling. Daarna blijven we de ringsloot volgen tot aan de E40. Asfalt en gras schuiven onder onze voeten door. Je krijgt een mooi zicht op de uitgestrekte Moeren met hier en daar een grote boerderij. Aan de E40 verlaten we de ringsloot en lopen we vlak langs de E40 en dit ongeveer 2 km lang. Niet echt een aangenaam stuk dus. Bij het verlaten van de E40 lopen we op een mooi graspad op de grens tussen België en Frankrijk. We lopen hier midden in de Moeren: 1/3 ligt op Belgisch grondgebied en 2/3 hoort bij Frankrijk. De Grote Moere en de Kleine Moere waren twee meren die in de 9de eeuw in de polder ontstonden nadat de zee zich had teruggetrokken. Eerst werden de Buitenmoeren drooggelegd en daarna volgden de eigenlijke Moeren. Deze werden nog verschillende malen terug blank gezet uit strategische overwegingen. Het desolate gebied was ook het geliefkoosde terrein van smokkelaars. Boter, tabak en vlas werden van België naar Frankrijk versast, alcoholische dranken werden in de andere richting gesmokkeld. Voor ons torent een hoge pyloon boven de bomen uit. Deze antenne is blijkbaar een NAVO-toren die zorgt voor het rechtstreekse radiocontact tussen Europa en de USA. Uiteindelijk bereiken we café Saint-Antoine (nog met buitentoilet) waar we terug België binnenstappen en de Moeren verlaten. Na het oversteken van de Ringsloot komen we in de Buitenmoeren terecht en staan we snel terug aan de kerk van Houtem. Niet de meest spectaculaire wandeling maar toch de moeite: voldoende afwisseling tussen asfalt en gras. Het landschap is minder afwisselend maar de uitgestrekte vlakte is toch uniek dus *** waard.

dagstappergids West-Vlaanderen, GR 5A Noord, De Moeren, Houtem, wandelen

Klik op de foto voor de volledige reeks

Kenmerken:

 • 19,4 km
 • startplaats: Kerk van Houtem 
 • Bron: Dagstappergids West-Vlaanderen 
 • Niet toegankelijk voor buggy's 
 • aard van de wegen: graspaden en asfalt 
 • ***

08-05-11

Bellegem-Orveytbos-Sint Denijs-Bellegem: Over de glooiende heuvelrug tussen het Schelde- en het Leiebekken (01-05-11)

Na het weekendje op de GR 57 gaan we nu verder met de dagstapperwandelingen. Deze keer gaan we naar het zuiden van West-Vlaanderen nl. naar Bellegem. De route is volgens de gids 25 km lang wanneer je start in Bellegem. Wij vertrekken aan restaurant De Muisbloem en doen de 2 lussen zonder de aanlooproute vanuit Bellegem. Hierdoor is de wandeling maar 23,6 km lang. De eerste lus gaat door het verkavelde Bellegembos en langs de Bosbeek stappen we richting Bellegem. We pikken de GR 5A zuid op die onze gids zal zijn tot aan het Orveytbos. De GR 5A Zuid gaat richting het Argendaalbos en langs de prachtige vierkantshoeve Goed te Argendaele. Aan de restaurant De Muishond begint de tweede lus. De GR loopt op de heuvelkam met zichten op het Leie- en Scheldebekken. Je loopt heel de tijd over asfalt maar het landschap maakt veel goed. De Ter Klare molen ligt op het hoogste punt (76 m) van deze kam. Uiteindelijk komen we in het Orveytbos waar het rustig wandelen is. In de poel is er een kikkerconcert aan de gang. Na dit mooie stukje kom je aan een oude kanaalarm met het Sint-Pietersbrugje. Ik heb het geluk om een fuut zijn visvangst te observeren. De grote, dikke vissen (waarschijnlijk karpers) zijn natuurlijk te groot. Even verder zitten 2 schildpadden te genieten van het zonnetje. Ongeveer 3 jaar geleden waren ze hier ook (toen met 5): zie verslagje en foto's. We verlaten de GR 5A en gaan nu richting Sint-Denijs. Langs het Mortagnebos en via een tegelpad bereiken we het centrum met de Sint-Dionysius-en-Sint-Genesius kerk. Via verschillende mooie tegelpaden verlaten we het dorpje en stappen nu richting het Karkoolbos en Grandvalbos. We krijgen eindelijk terug wat onverharde paden onder de voeten. Als we het Grandvalbos verlaten krijgen we een prachtig zicht op Kooigem, Dottignies en de Tontekapel. Via rustige veldwegen gaan we tot de Tontekapel. Deze kapel was vroeger een echt bedevaartsoord. Van heinde en ver kwamen pelgrims er 'dienen' tegen de koorts. Men knoopte een kledingstuk van de koortslijder aan de kapel om zo de ziekte op Onze-Lieve-Vrouw over te dragen. Na de kapel stijgen we terug naar de heuvelkam en komen we terug aan de auto. Ik vond deze wandeling zeker de moeite (****) vooral door de mooie zichten. Een minpuntje is het vele asfalt.

 DSC_0704B.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

Kenmerken:

 • 25 km (23,6 km zonder aanlooproute)
 • startplaats: kerk van Bellegem (wij vertrekken op wandelpunt 4)
 • Bron: Dagstappergids West-Vlaanderen (Lannoo)
 • toegankelijk voor buggy's via enkele alternatieven op asfalt
 • aard van de wegen: vooral asfalt, enkele tegelpaden, bospaden in het Orveytbos en enkele veldwegen 
 • **** 

21-12-10

Kanegem-Poeke-Ruiselede-Kanegem (GR 129, nr. 10, dagstappergids West-Vlaanderen): Van een bloemendorp naar een molendorp (18-12-10)

Velen zien de sneeuw liever verdwijnen door de verkeersellende, de gladde wegen en voetpaden, het constant sneeuwvrij houden van je stoep. Maar de sneeuw heeft ook zijn positieve kanten: de natuur ziet er compleet anders uit en het lijkt of alle geluiden gedempt zijn. In de vorige sneeuwperiode is het me niet gelukt om een wandeling te doen maar deze keer liet ik de kans niet voorbijgaan en zaterdag stond ik aan de kerk van Kanegem (deelgemeente van Tielt) voor dagstapper nr. 10 van 23,9 km uit de Dagstappergids West-Vlaanderen. Zelf ben ik van Tielt afkomstig en ik ken de streek dus hoge verwachtingen had ik niet. Vanuit Kanegem gaat het richting Poeke en dat je in het molenland ben, merk je onmiddellijk. De eerste molen is de Mevrouwmolen en in Poeke loop je langs de Artemeersmolen. Ondertussen hebben we de GR 129 opgepikt die we zullen volg tot iets voor Ruiselede. In Poeke passeer je het kasteel van Poeke en wandel je door het kasteelpark richting Lotenhulle. Het is hier rustig en heerlijk wandelen door de dikke laag sneeuw. Ondertussen is het weer omgeslagen en komt er mist opzetten. Het heeft een mysterieuze sfeer. Ik vrees voor sneeuwbuien maar in Ruiselede komt de zon weer piepen. Na het oversteken van de N37 Tielt-Aalter verlaat je de GR 129 & trek je naar de meersen van Ruiselede. Gelukkig heeft het gevroren want anders zou het hier een zompige toestand zijn. Er hangen pijltjes voor een wandeltocht en daardoor is het ook duidelijk hoe ik moet stappen want het pad is onzichtbaar door de sneeuw. Voor mij een onbekend stuk en een heel mooi stuk langs de Poekebeek, dus eigen streek kan toch nog verrassen. Vervolgens doorkruis je Ruiselede, het molendorp. Het dorp telde ooit 10 molens, nu zijn er nog 3 waaronder de Hostensmolen en de Knokmolen. Beiden liggen op de wandelroute. Na de Knokmolen steek je nog 2x de Poekebeek over en dan keer je terug naar Kanegem. Het was al even geleden dat ik nog meer dan 20 km wandelde en door de sneeuw begon ik mijn benen te voelen. Ik twijfelde even om rechtstreeks naar de kerk te stappen maar besloot toch om de route volledig uit te stappen. En dit was zeker geen tegenvaller want het pad trekt langs onverharde paden terug naar het centrum van Kanegem. Al bij al was deze wandeling geslaagd vooral dan door de sneeuw (daardoor lijkt de wandeling onverhard en is het landschap veel mooier).

DSC_0255 A.jpg

Klik op de foto voor de volledige reeks

Kenmerken:

 • 23,9 km
 • startplaats: Parking aan de Sint-Bavo kerk te Kanegem 
 • Bron: Dagstappergids West-Vlaanderen (editie 2004, Lannoo) 
 • niet toegankelijk voor buggy's (modderige paden in het kasteelpark van Poeke, in de meersen van Ruiselede en veldwegen naar Kanegem)
 • aard van de wegen: veel asfalt/beton en enkele modderige asfaltwegen 
 • *** (extra ster door de sneeuw) 

15-09-10

Oostduinkerke-Koksijde-Sint-Idesbald-De Panne-Oostduinkerke (GR 5A Noord, nr. 6, dagstappergids West-Vlaanderen): De zilte zeelucht in duien en pannen (11-09-10)

Het bezoekerscentrum van de Intercommunale Watermaatschappij van Veurne-Ambacht (I.W.V.A.) is de startplaats van deze 23,6 km lange wandeling. Je pikt onmiddellijk de GR 5A Noord op in het natuurgebied De Doornpanne en volgt deze GR 10,3 km lang van het ene duinengebied in het andere tot het natuurreservaat De Westhoek. Onderweg passeer je de Hoge Blekker, de Noordduinen, de Oosthoekduinen, het Calmeynbos en het natuurreservaat De Westhoek. Vooral de laatste is echt een topper door zijn variatie. Het bestaat uit verschillende zones waaronder 'de Sahara', een groot centraal stuifduin. Doordat je bijna continu door zand moet stappen, is de wandeling iets lastiger maar een aanrader. Op 2 plaatsen is er een wijziging in de route: in de Noordduinen stap je niet meer naar de N8h maar rechtstreeks naar de N8. Ook onmiddellijk na de N8 is er een kleine wijziging. Je stapt nu door enkele begrazingszones en doordat de bewegwijzering niet evident is in de duinen was het soms zoeken naar het goede pad. Na de verschillende duingebieden leidt de wandeling je naar het strand en een lange strandwandeling van 9,2 km brengt je terug in Oostduinkerke (Sint-André) en terug naar het startpunt. Je passeert hierbij De Panne, Sint-Idesbald en Koksijde waar het druk was door het voorspelde zomerse weer. Helaas kwam er bewolking in de namiddag maar het was aangenaam wandelweer.

DSC_0071B.jpg

Klik op de foto voor de volledige fotoreeks

Kenmerken:

 • 23,6 km
 • startplaats: bezoekerscentrum van I.W.V.A. (Doornpannestraat 1, 8670 Koksijde)
 • Bron: Dagstappergids West-Vlaanderen (editie 2004, Lannoo) 
 • niet toegankelijk voor buggy's
 • aard van de wegen: heel veel zand, van De Panne naar Oostduinkerke kun je evt. op de dijk wandelen 
 • **** 

19-07-10

Brugge-Varsenare-Brugge (GR5A; nr. 3; dagstappergids West-Vlaanderen): Langs kasteeldomeinen, kanalen en Brugse vesten (17-07-2010)

Eindelijk was het eens niet te warm meer om te stappen. Ik trok naar Brugge voor dagstapper nr. 3 van 23,6 km uit de Dagstappergids West-Vlaanderen. 's Morgens regende het nog maar de buienradar gaf beterschap vanaf negen uur. We starten aan het station en lopen door het gebouw naar de achterkant. Via een verrassend rustige verkeersvrije weg en enkele rustige dorpswegen komen we uiteindelijk terecht in het provinciaal domein Tillegembos met kasteel. Na dit prachtige domein volgt snel het volgende kasteeldomein met het kasteel Tudor. Ondertussen zijn we de E40 genaderd en de razende auto's zorgen voor een minder mooi achtergrondgeluid in deze bosrijke regio. Via het planetenpad komen we aan het kasteel Beisbroek met Volkssterrenwacht. In het Koetshuis lunchen we op het terras in de zon.
DSC_0027B.jpg
Klik op de foto voor de volledige reeks 

Daarna gaat het verder door residentiële wijken van Varsenare om uiteindelijk via landbouwgebied aan het kanaal Brugge-Oostende te komen. Dit kanaal brengt ons terug naar Brugge en dit 5,5 km lang. Iets te lang naar mijn goesting en we moeten voortdurend uitwijken voor wielertoeristen. Via het Waggelwater en de Maria van Bourgondiëlaan komen we aan de vesten. Ik verkende die al via een eerdere wandeling en op de Smedenvest en de Boeverievest komen we terug aan het station.

Kenmerken:

 • 23,6 km
 • GR 5A
 • startplaats: Station te Brugge 
 • Bron: dagstappergids West-Vlaanderen (editie 2004, Lannoo)
 • toegankelijk voor buggy's (1 moeilijker, smal stuk in het domein Tillebos & na dit domein).
 • aard van de wegen: asfalt, onverhard in de verschillende kasteeldomeinen, verhard jaagpad naast het kanaal dat je moet delen met de vele wielertoeristen. 
 • *** (eerste deel is boeiend, tweede deel saaier)

04-11-09

Beernem - Wingene - Ruiselede - Beernem (GR 129 & GR 130; nr. 4; dagstappergids West-Vlaanderen): Bekoorlijke woestenijen en vorte bossen (31-10-09)

West-Vlaanderen is niet gekend voor zijn immense bossen maar in het Brugse Ommeland zijn er nog heel wat bossen te vinden. Deze dagstapper (22,2 km) verkent de omgeving van Beernem met het Bulskampveld, de Vagevuurbossen en de Vorte Bossen. De GR 129 volgt er een prachtig parcours van het éne bos naar het andere. Het vertrekpunt is aan de cafetaria van het provinciaal domein Bulskampveld. Je krijgt een prachtig zicht op het kasteel Lippensgoed  en dan trek je definitief de bossen in. Die zijn op hun mooist nu met hun herfstkleuren in alle tinten. Plots word ik opgeschrikt door schoten. Lap, jagers, ik zie mijn wandeling al in het water vallen. Voorlopig zie ik geen verbodtekens en loop ik door. Gelukkig maar, want jagers ben ik niet tegengekomen. Ook later op de wandeling hoorde ik nog af en toe schoten maar blijkbaar was het altijd in privébos. Na het Bulskampveld brengt de GR 129 je in de Vagevuurbossen. Hier kun je kiezen voor een kortere variant of een lange variant op de GR 129. Ik kies de korte variant omdat ik de GR 129 zeker nog wil stappen en er toch nog een paar stukjes een verrassing moeten blijven en zo ontdek ik nu een ander mooi pad. Deze bossen zijn open van karakter met af en toe weiden en plekken met heideherstel. Dat het herfst is, merk je ook aan de vele paddestoelen. Verschillende soorten kom ik tegen waaronder de gekende vliegenzwam.

DSCN9759B

Geniet mee van de herfstsfeer door op de foto te klikken

Na de Vagevuurbossen en het natuurreservaat de Gulke Putten gaat het nu richting Doomkerke waar je een mooi, landelijk zicht krijgt op de kerktoren. Je krijgt hier voor de eerste keer asfalt onder de voeten. Er volgt een stuk door een privé-bos voor het naar de Vorte Bossen gaat. De zon komt heel even piepen maar echt overtuigend is ze niet. Kronkelend gaat het door de Vorte Bossen waar ze druk aan het kappen zijn. Na de Vorte bossen is het voorlopig gedaan met de bossen en de GR 129. We volgen nu een lange asfaltweg terug richting Bulskampveld. Na een ommetje door het Psychiatrisch Instituut Sint-Amandus belanden we terug op de GR 129 die ons terug naar de parking brengt. In Sint-Amandus klopt de routebeschrijving niet meer. Er staat nl. een nieuw gebouw. Het beste is om na het fietspad links af te slaan (langs het nieuw gebouw, dus). Je passeert het 'Villaatje' en slaat rechts af. Links is een gebouw en rechts een parking. Na de parking ga je rechts en op je linkerhand vind je een na ca. 5 meter een smal paadje met terug de wegwijzer van het bospad. Vanaf hier kun je de routebeschrijving terug volgen. Dit was een mooie wandeling (****) met een prachtige herfstdecor over veel onverharde paden en door de zeldzame bossen in West-Vlaanderen.

09-09-09

Damme - Oostkerke - Hoeke - Damme (GR 5A & streek-GR Uilenspiegel; nr. 2; dagstappergids West-Vlaanderen): Langs oude zwinhavens en scheefhangende populierenrijen (06-09-09)

Nog eens een wandeling in bekend gebied, nl. de streek rond Damme. Ik ben er al 2x eerder geweest (21-08-07 en 17-06-07) en de wandeling liep regelmatig samen met de eerdere routes maar ook nieuwe wegen en paden werden verkend. Het begon meteen al met een mooi, onverhard stukje langs de oude, stervormige stadsomwalling. Hier vonden we ook de GR 5A terug die ons ca. 8,5 km zou vergezellen tot aan de brug in Hoeke. Damme en omgeving is gekend voor de kaarsrechte kanalen omzoomd door hoge populieren. Al snel stonden we aan de Damse Vaart en volgden we de kronkelende Romboutswervedijk tot aan het Schipdonk- en Leopoldkanaal die we beiden overstaken om vervolgens langs de onverharde Spegelsweg richting Oostkerke te stappen. Vanaf de kerk van Oostkerke lopen we tot in Hoeke op asfalt slingerd door het polderlandschap. Eenmaal in Hoeke en terug aan de Damse Vaart is het tijd voor de picknick.

DSCN1313B

Aan de brug verlaten we dus de GR 5A en schakelen over op de streek-GR Uilenspiegel die we 7,8 km volgen tot aan de Platheulebruggen over het Leopold- en Schipdonkkanaal. Een veldweg brengt ons naar enkele woningen en daarna volgt een mooi, onverhard pad langs het kanaal het Geleed. Daarna is het terug asfalt tot aan het Schipdonkkanaal. We volgen het drukke jaagpad langs het kanaal maar worden plots een oprit opgestuurd die overgaat in een smal, overgroeid paadje parallel met het jaagpad. Een leuke ontdekking om het drukke en verharde jaagpad te vermijden. Via de Zuiddijk worden we weggeleid van het kanaal. Bij mijn vorige wandeling was dit nog een grindweg, nu lag er asfalt. Kronkelend gaat het via rustige wegen terug naar Damme waar een blik op de Schellemolen en een kunstwerk over Tijl Uilenspiegel de wandeling afsluiten. Een mooie wandeling (***) maar er zijn redelijk lange stukken over asfalt. De onverharde stukken maken veel goed en het landschap met zijn kanalen en scheefhangende populieren zijn de moeite waard om te verkennen.

23-07-09

Oostende (GR 5A Noord; nr. 1; dagstappergids West-Vlaanderen): Viersterrenwandeling aan zee (21-07-09)

Er werden zwoele temperaturen voorspeld op de Nationale Feestdag dus leek het me ideaal om naar de kust te trekken waar een zeebries altijd wel voor verkoeling zorgt. De drukte neem ik er dan wel bij. Deze wandeling start normaal aan het Fort Napoleon in Oostende maar ik kon meerijden met familie die er een luierdag op het strand van ging maken in De Haan en dus startte ik mijn wandeling in De Haan in het gezelschap van mijn pa. Op deze wandeling wordt de GR 5A Noord gevolgd. Langs het strand gaat het richting Wenduine. We passeren hier een kunstwerk van Beaufort03 (meer informatie vind je op Maaikes site op datum van 11/06/09). 1 km na de zeedijk van De Haan moet je het strand verlaten thv. een lantaarnpaal op de Koninklijke Baan. Deze was echter niet te zien en we liepen te ver. In de zomer kan je je beter oriënteren door aan de eerste windpaal in niet-bewaakte zone de duinen in te trekken. Nu volgt een mooi stuk door de duinbossen van Vlissegem. Deze bossen zijn aangeplant om het achterliggende polderlandschap te beschermen. Het is er heel rustig en aangenaam wandelen. We komen uit in het centrum van De Haan en krijgen zicht op het art-nouveau-tramstationnetje. Nu ga ik alleen verder en via de duinbossen van Klemskerke gaat het richting Vosseslag. Daar is het gedaan met de rust en gaat het naar het drukke strand. Doordat het vloed is, is het slalommen tussen de spelende kinderen en zandkastelen. De wandeling volgt nu heel de tijd het strand tot aan de surfclub Twins in Bredene.

DSCN0102B

Klik op de foto voor de volledige reeks

 Je passeert hierbij het naaktstrand in Bredene waar het ook druk is. Als niet-naturist mag je hier gerust passeren. Bij de surfclub verlaat je het strand en volgt een lastig stukje in de duinen. Je krijgt hier wel mooi zicht op Oostende en de polders. Al snel kom je aan het fort Napoleon, ooit opgericht tegen een aanval van de Engelsen die er nooit gekomen is. Via de wandeldijk keer je terug naar de surfclub Twins. Als je in De Haan start, kun je dus de wandeling inkorten door het lusje naar Fort Napoleon te laten vallen. Het is ondertussen plots goed zwart geworden en het lijkt ernaar dat een bui niet lang gaat uitblijven maar alles waait over en even later schijnt alweer de zon. Later bleek dat er in het binnenland stevig noodweer geweest was met veel hagelschade. Ik volg nu de GR 5A Noord richting De Haan via een mooi duinenpad. Even voorbij Bredene moet er jammer genoeg een 400 meter de drukke Koninklijke Baan gevolgd worden om het niet-toegankelijk natuurreservaat 'de Paelsteenpanne' te omzeilen. Nadien gaat het via een smal pad de duinen in waar een zoektocht volgt via de vele paadjes om bij het golfterrein te geraken. Daar gaat het terug naar het strand waar het nu veel rustiger is. Veel mensen zijn blijkbaar weggevlucht voor de naderende bui die er niet geweest is. Via het strand kom je terug in De Haan. Een wandeling die zijn titel waard is en dus **** krijgt. Er is een mooie afwisseling tussen wandelen in het bos, langs het water en in de duinen. Het wandelen in de duinen maakt het stappen lastig.

05-05-09

Wijnendale - Ichtegem - Wijnendale (GR 130; nr. 9; dagstappergids West-Vlaanderen): Langs een romantisch kasteel en door landelijk groen (01-05-2009)

Vrijdag 01/05/09 was een mooie lentedag. Ik trok naar Wijnendale voor dagstapper nr. 9 (21,1 km; mijn langste afstand tot nu toe) uit de Dagstappergids West-Vlaanderen waarbij de GR 130 (Maldegem-Diksmuide) een stuk gevolgd wordt. Het vertrek ligt aan het kasteel van Wijnendale en het Wijnendalebos. Veel informatie over de GR 130 & dit middeleeuws uitziend kasteel vind je terug op de site van Luc Selleslagh. Ik wandelde hier 2 jaren geleden ook (zie verslag) maar in een ander seizoen en het is leuk om mijn foto's te vergelijken. Op de GR 130 gaat het naar het bos waar het zeer rustig is. De trui kan al snel uit en in de zon gaat het richting het gehucht Edewalle. Daarna stappen we naar de Ruidenberg, niet meer dan een flinke heuvel herkenbaar door een tv-distributiemast, waar een lusje rond gemaakt wordt. Na een saaier stuk dalen we af naar de Groene 62.  Met deze lijn hoopte men de Parijzenaars naar de nieuwe en mondaine badstad Oostende te lokken. Het traject Oostende-Torhout werd in 1867 in gebruik genomen en de laatste trein reed in 1967. Nu is deze 22 km lange spoorwegbedding een groen fiets-en wandelpad en is het er aangenaam stappen (en vooral fietsen). Na Wijnendale dorp pikken we terug in op de GR 130 en stappen terug naar het Wijnendalekasteel. Ik vond dit een mindere dagstapperwandeling (**) omdat er heel weinig onverharde paden inzitten en er redelijk wat verkeer is langs de landelijke wegen. Hoogtepunten zijn het Wijnendalebos, de Ruidenberg en de groene 62.

DSCN0515B

Klik op de foto voor de volledige reeks

29-12-08

Nieuwpoort - Oostduinkerke - Wulpen - Nieuwpoort (GR 5A Noord; nr. 5; dagstappergids West-Vlaanderen): Waar vissers en soldaten elkaar ontmoetten (26-12-2008)

Voila, mijn eerste wandeling (18 km) uit de dagstapperreeks van Lannoo zit erop. Deze wandelingen combineren stukken van GR-routes met plaatselijke wandelroutes en zelf uitgestippelde routes om zo tot een luswandeling te komen. Vanaf de vismijn tot aan de Sint-Niklaaskerk in Oostduinkerke volgen we 8,6 km lang de GR 5A Noord. Daarna gaat het door de polders en langs het kanaal Nieuwpoort-Veurne-Duinkerke terug naar Nieuwpoort. Het was een frisse dag maar de zon scheen en goed ingeduffeld vertrokken we rond kwart na tien met 0°C op de thermometer. Langs de Ijzermonding en de havengeul gaat het richting Nieuwpoort-Bad op een mooi aangelegd wandelpad. We passeren enkele mosselboeien. Ik had ze al eerder op foto gezien maar ze waren toch groter dan verwacht. Aan de overzijde van de havengeul ligt het natuurreservaat "de Ijzermonding". 's Avonds hoorde ik dat er de laatste tijd meer en meer zeehondjes worden gespot in de havengeul. Jammer dat ik dit nieuws niet wist anders had ik toch wel iets aandachtiger gekeken. Eenmaal aan de zee kunnen we het niet laten om even op het strand te wandelen. Aan de waterzijde vinden we meeuwen en de leuke drieteenstrandlopers terug die heen en weer snel langs de waterlijn eten zoeken. Maar ook een andere onbekende soort is er terug te vinden (zie fotoreeks). Dankzij Caroline weet ik nu dat het steenlopers zijn. Daarna gaat het over de dijk tot in Groenendijk-Bad waar we definitief de zee verlaten en naar het duinencomplex en natuurreservaat Ter Yde (260 ha) trekken. Dit complex bestaat uit de Kartuizerduinen, de Plaatsduinen en hoofdzakelijk de Ter Yde duinen. Het is blijkbaar één van de waardevolste biotopen van de Vlaamse Kust want dit gebied kampt nog niet met uitdroging en je vindt er onder andere 6 orchideeënsoorten. Een heel mooi stukje waar het heel rustig wandelen is. Na dit reservaat gaat het via villawijken naar Oostduinkerke met de imposante Sint-Niklaaskerk met massieve toren. Op de toren hangt een kruisbeeld die 1/3 van de toren beslaat. Langs de drukke N330 gaan we naar het Nationaal Visserijmuseum met een vissersestaminet.

DSCN0516C

Klik op de foto voor de volledige reeks

Daarna wordt het gelukkig terug rustiger en gaan we door de polders. In Wulpen volgen we nu het kanaal Nieuwpoort-Veurne-Duinkerke richting Nieuwpoort. Vanaf hier hebben we tegenwind en valt het pas goed op dat er een koude oostenwind is. We wandelen op een jaagpad dat door schapen begraasd wordt. Vanaf dat ze ons hondje in het oog hebben, zetten ze het op een lopen en versperren zo onze wandelweg. Het levert wel een leuke foto op en uiteindelijk gaan de schapen aan de kant. Daarna komen we aan de oude spoorweglijn Nieuwpoort-Diksmuide die nu dient als fietspad. Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelde die een belangrijke rol toen de polder tussen de Ijzer en de spoorwegberm onder water werd gezet en zo de Duitsers zich moesten terugtrekken tot achter de Ijzer. Het Belgische leger verschanste zich achter de Ijzer tot het bevrijdingsoffensief van september 1918. Uiteindelijk komen we aan het indrukwekkende sluizencomplex 'de Ganzepoot', een complex dat bestaat uit 3 afwateringskanalen en 3 sluizen op de scheepvaartwegen en zo het getijdenverschil van 4 meter beperkt tot de havengeul. De wandeling sluiten we af met het Koning Albert I-Monument en het Vissersmonument. Mijn eerste ervaring met de dagstappergidsen voldoet aan mijn verwachtingen. Het was een mooie tocht die **** krijgt. Het stuk op de GR 5A Noord is het mooiste stuk. Een minder stukje langs een drukke weg volgt dan om in de Polders te geraken. Je volgt tenslotte 5,5 km lang het kanaal maar de lange afstand stoorde mij persoonlijk niet.